VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Exploring the fjords on a bicycle
Exploring the fjords on a bicycle.
Photo: Rapha

Danska cyklister på norska vägar

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ett litet gäng hängivna amatörcyklister från Danmark hittade sitt cykelparadis bland branta och slingriga fjällvägar i Fjord Norge.

Precis som andra sportutövare söker många cyklister ständigt efter nya utmaningar, och gärna något som är lite tuffare än det senaste äventyret. Kim Sivert Jensen, grafisk designer och cykelfantast sedan mer än 10 år, var på jakt efter en ny cykeldestination tillsammans med fyra vänner från Rapha Cycling Club i Köpenhamn.

Lägg i en högre växel

När Bergen stod värd för VM i landsvägscykling i september 2017 föll det sig naturligt att vända blicken mot Norge.

"Det var jättebra att Norge stod värd för VM. Det gjorde att man fick inblick i vad de har för olika sorters vägar och stigningar", förklarar Kim efter hemkomst från resan. "När du cyklar på till exempel Mallorca finns det gott om klassiska stigningar att prata om med andra cyklister. Nu kan jag göra samma sak med ett antal stigningar i Norge, och jag kan dessutom säga att jag cyklat delar av VM-sträckan."

A group of road cyclists in Fjord Norway
Cycling in Fjord Norway.
Photo: Rapha / FjordNorway.com

Nya upptäckter

Kim och hans vänner insåg snart att fjällen runt Bergen var något helt annat än vad de upplevt i södra Europa.

"Naturen i den här delen av Norge är verkligen häftig. Du omges av klippor på båda sidor, med en svart linje som löper rakt igenom – det är vägen. Och den tar aldrig slut. Ibland tänker man, 'nu har vi nått ända upp', men så svänger man runt berget och ser att det bara fortsätter", säger Kim.

Alla i gruppen hade cykelvana från semestrar i södra Europa. Trots det upptäckte de snabbt att Norge är lite mer krävande än de trott.

"I Norge finns stigningar som är minst lika tuffa som de i söder, och kanske ännu mer extrema. Några av grabbarna sa att de aldrig hade cyklat i en så krävande terräng" fortsätter Kim och konstaterar att "om du vill prova något tufft och lite annorlunda ska du absolut åka till Norge."

"Naturen i den här delen av Norge är verkligen häftig. Du omges av klippor på båda sidor, med en svart linje som löper rakt igenom – det är vägen. Och den tar aldrig slut."

"Glaciären Folgefonna var det maffigaste"

Det var särskilt en stigning som stack ut som något alldeles extra: Glaciären Folgefonna, som ligger ungefär 100 kilometer väster om Bergen och som har en skidanläggning på 1 651 meters höjd över havet.

”Under den 18 kilometer långa stigningen upp mot Folgefonna sjunker temperaturen från 16 grader i dalen till 2-3 grader på toppen. Och väl uppe omges du plötsligt av människor med skidor. Det är verkligen jättemärkligt. Om du är ute efter något högt och lite galet har du kommit rätt", säger Kim. "Vägen upp för Folgefonna har en stigning på 19 procent, och det mättes hela 22 procent på vissa ställen. Det gäller bara korta sträckor såklart, men det tar bara tvärstopp i cyklingen. Det hade jag verkligen inte räknat med. Om du vill ha något extremt ska du verkligen ge den här sträckan en chans."

Men regnar det inte hela tiden?

För danska cyklister är det ombytliga vädret något av Norges akilleshäl. Men även om väderprognoserna sällan bedrar behöver inte vädret vara någon större nackdel, menar Kim.

”Jag förstår att det kan avskräcka, men att uppleva något helt annat än Nice och Mallorca har också sin charm. Och Norge ligger ju där det ligger", säger Kim och ler när han konstaterar att de norska fjällen är mer inom räckhåll än de södra Europa. "Det är vädret och alla galna stigningar som gör det hela mer extremt, men samtidigt är vädret en del av utmaningen. Och det allra häftigaste är att det kan vara sol på ena sidan av berget och regn på den andra."

"...det allra häftigaste är att det kan vara sol på ena sidan av berget och regn på den andra."

A group of road cyclists crossing a bridge in Fjord Norway
Cycling in Fjord Norway.
Photo: Rapha

Något för alla

Kanske har du precis dragits med i den växande cykeltrenden men ändå känner dig redo för lite utmaningar. Då ska du inte låta Norges vilda natur och krävande stigningar avskräcka dig. Det finns cykelvänlig terräng på alla nivåer.

Om du är nyfiken på Norges mest extrema områden bör du se till att ha riktigt bra utväxling, påpekar Kim, och påminner också om att det krävs en del planering för att kunna ta sig an de brantaste stigningarna.

"Man behöver lite annan typ av utväxling på cykeln i Norge än i södra Europa. Jag tänkte först att jag inte behövde anpassa cykeln inför Norgeresan, men det slutade med att jag fick lägga i 'panikväxeln' nästan hela tiden. Jag cyklade med 39/28, vilket gjorde att jag inte fick till någon rytm alls. Så det är jätteviktigt att ha bra koll på cykeln när du ska till Norge", säger han.

Overkligt vacker natur

Det finns en sak till som gjorde att Norgeresan skiljde sig från cykelsemestrarna i södra Europa: Möjligheten till segling. Båtturen var en stor del av den totala Norgeupplevelsen, menar Kim.

"Att segla genom fjorden var helt galet. När vi vaknade på morgonen och tittade ut tänkte man bara 'wow, är det här Sagan om ringen eller?' Jag tycker att det till och med är vackrare än södra Europa. Norge är verkligen en naturlig skönhet."

Kim tyckte även att boendet var något alldeles extra, inte minst i jämförelse med resor längre söderut.

"I Nice levde vi efter principen 'billigast möjliga', skrattar Kim, "men i Norge fick vi en fantastisk totalupplevelse. Vi bodde i löjligt fina och väldigt genuina hotell. Det överträffade verkligen allas förväntningar.”

Fler nordiska äventyr

Kim räknar med att vara fastlimmad på sadeln i flera år framöver – både för cyklingen i sig, men också för sammanhållningen som finns i cykelkretsar. Och det var knappast hans sista cykeläventyr i norr. Turen i de norska fjällen gav mersmak.

"Nej, det var inte min sista Norgeresa”, säger han. "Nästa gång får jag visa flera cykelpolare hur häftigt Norge är."

Men det är inte tal om att helt och hållet ersätta cykelsemestrarna i södra Europa med Norges friska fjälluft, och det finns en särskild anledning:

"Hade vädret i Norge varit mer som i Nice i slutet av augusti skulle jag välja Norge varje gång! De skulle i och för sig också kunna bättra sig på kaffefronten, men det kommer säkert”, skrattar Kim. "Men allt som allt har Norge goda chanser att kunna bli ett viktigt resmål på cykelkartan."

"Hade vädret i Norge varit mer som i Nice i slutet av augusti skulle jag välja Norge varenda gång!"

Säkerhet på två hjul

Säker på sadeln

Trafikregler och vägmärken gäller cyklister lika väl som bilar och andra fordon. Håll till höger, ge företräde till fordon som kommer från höger och cykla inte när du har druckit alkohol.

Följ gällande trafikregler och vägmärken. Du får cykla på trottoaren förutsatt att du anpassar hastigheten. Du får inte cykla på motorvägar och fyrfältsvägar. Indikera tydligt om du ska svänga genom att sträcka ut handen. Ha alltid hjälm på dig när du cyklar.  Använd gärna trafikväst, särskilt på hårt trafikerade vägar. Endast barn under 10 får åka med som passagerare på cykel.

Cykeln måste ha

Vit eller gul lykta framtill och röd lykta baktill i mörker eller vid dålig sikt, röd reflex baktill, vita eller gula reflexer på pedalerna, två bromsar som fungerar oberoende av varandra, ringklocka.
 

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen