Skip to main content

Läs våra tips på de bästa dykplatserna i Norge.

Nybörjare eller proffs, det finns garanterat ett dykäventyr som passar för dig. Dyk med din egen utrustning eller ta en kurs hos ett PADI-certifierat dykcenter, det finns flera längs kusten. Du kan gå i vattnet från land eller åka med båt till en bestämd dykplats. Snorkling är också fantastiskt i dessa kristallklara vatten!

Här kommer några av de mest kända och populära dykplatserna:

1. Nord-Norges kalla och klara vatten

Saltstraumen nära Bodø

30 minuter från Bodø ligger världens kraftigaste tidvattenström, Saltstraumen, som är en av de mest berömda dykplatserna i landet. Här kan du se massor av fiskar, böljande kelpskogar, färgrika havsanemoner och havssniglar – om du har tur.

På grund av den starka strömmen måste du alltid dyka med en lokal instruktör och dyket rekommenderas bara för erfarna dykare. Nybörjare kan följa med på guidade dykturer och kurser till vackra delar av området som inte har lika kraftig ström.

Raftsundet i Nordland 

Långt norrut i det 20 kilometer långa Raftsundet i Nord-Norge ligger fartygsvraket Nordstjernen. Det 76,5 meter långa passagerarfartyget sjönk i september 1954 efter att ha kommit ur kurs. Vraket är ansett som en av de bästa  dykupplevelserna längs kusten, men det är inget för nybörjare, vraket ligger på omkring 50 meters djup.

Kilbotn nära Harstad

Två andra spännande vrak ligger i Kilbotn nära Harstad, även det i Nord-Norge. Dyk på vraket efter den tyska ubåten U-711 och depåfartyget M/S Black Watch som sjönk under Operation Judgment 1945. Ska du dyka på ubåten bör du vara erfaren eftersom den ligger på 44-60 meters djup, Black Watch ligger däremot på mellan 15 och 44 meters djup.

Om du är helt i början av din dykarkarriär kan du ta kurser eller snorkla och fridyka i vattnet runt Harstad.

Skarberget i Tysfjord

Skarberget utanför Narvik är känt för sin fantastiska nattdykning, här kan man dyka intill en majestätisk bergvägg som sträcker dig flera hundra meter ner i havet.

Spana in det variationsrika livet i havet och hälsa på sjöstjärnor, sjöborrar och kanske späckhuggare? Tysfjord är känt för rik förekomst av de stora djuren som kommer hit för att frossa i sill.

Nyksund i Vesterålen

Äkta vildmark, både över och under havsytan, väntar i Vesterålen. Det kristallklara arktiska havet utanför det lilla fiskeläget Nyksund bjuder på stora kelpskogar och ett rikt marint liv. Häng med på snorkel- eller dyksafari, antingen direkt från någon av alla vackra stränder eller från en ribbåt. Du kan även ta dykkurser här.

Reine i Lofoten

Med sina dramatiskt spetsiga fjälltoppar, vita stränder och turkost vatten lockar Lofoten turister från hela världen. Förutom den pampiga naturen är ögruppen ett spännande resmål för de som gillar vrakdykning! Precis utanför den lilla fiskebyn Reine vilar vraket efter den norska ångbåten Hadsel. Det kalla arktiska havet har hållit vraket i bra skick och gjort det till en populär dykplats.

2. Paradiset ligger i Trøndelag

Dolmsundet och Frohavet utanför Hitra

Runt ön Hitra i Trøndelag hittar du flera spännande dykäventyr. Njut av den vackra naturen och testa undervattensfiske av hälleflundra, piggvar, blåmusslor och krabba i stora dykplatsområden.

Vill du dyka på intressanta vrak? Kolla in M/S Kletten nordost om Hitra.

3. Vilda vackra Vestlandet

Gulen i Sogn & Fjordane

Fjord Norge gömmer många skatter under havsytan. Den bästa är vraket av D/S Frankenwald ett tyskt ångfartyg som förliste i Sognefjorden i januari 1940.

Vraket är fortfarande i gott skick efter så många år på havsbotten och har utnämnts till Norges vackraste skeppsvrak. Däcket ligger på mellan 24 och 34 meters djup, med bra sikt kan du se hela vägen till masten och kommandobryggan hela 40 meter under ytan.

Lygnstøylvatnet i Møre og Romsdal

Vill du ha en helt unik dykupplevelse åker du till sjön Lygnstøylvatnet i Ørsta, omkring två timmars bilresa från Ålesund i västra Norge. Sjön formades efter ett stenras vid älven Norang i 1908 som ledde till att en bondgård med tillhörande skog översvämmades. Här kan du dyka mellan gamla träd och bondgårdens väggar och till och med se ruinerna av den gamla vägen. Det här är en perfekt dykplats för nybörjaren.

Vevangstrømmen i Møre & Romsdal

I närheten av den otroliga Atlanthavsvägen på västkusten i Norge ligger spännande dykplatser som pärlor på en tråd. En av dem är Vevangstrømmen i Hustadvika, ca 40 minuters bilresa från Kristiansund. Kom ihåg att dyka med en guide om du vill uppleva strömmen, det är inte rekommenderat för nybörjare att dyka här när det är kraftig ström.

4. Dykäventyr i Sørlandet

Vrakdykning i Korsvikfjorden

Kusten mellan Kristiansand och Søgne är fullproppad av spännande vrak och otrolig fauna. M/S Seattle som ligger i  Korsvikfjorden utanför Kristiansand är ett av de mest intressanta.

Lastfartyget sjönk under den tyska ockupationen 1940 och ligger nu på 20-70 meters djup. Det är inte rekommenderat att gå in i skeppet, men du kan beundra och studera det från utsidan tillsammans med en lokal dykguide som känner till området. 

Läs mer om dykcentren i närheten:

Skottevik i Lillesand

Den varma golfströmmen skapar en unik undervattensvärld runt Skottevik i Lillesand. Här är sikten perfekt för att dyka ner i en variationsrik flora och fauna. Vill du ha en äkta pittoresk dykplats har du kommit rätt! Kom nära färgrika guldbraxar, stora flundror, torskar och havskatter för att bara nämna en bråkdel av det yrande marina livet du kan se här nere.

Tregde i Mandal

Tregde ligger i Sørlandet omkring tio kilometer öster om Mandal. Tregde är ett eldorado för vrakdykare.

Det finns i närheten av 60 vrak i Tregdeområdet och några av dem är verkligen imponerande. 

Om det är naturupplevelsen som intresserar dig mest, testa Slettingsundet, här kan du dyka med läppfiskar, hummer och kammusslor.

Fler dykupplevelser

Filtrera din sökning och börja planera din resa idag.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor