Skip to main content

Flugfiske

En ädel konst

Öring, fjällröding, harr, gädda.

Det är bara några av alla arter som väntar i norska fiskevatten.

Fiskelinan kastas ut och viner i luften som en lasso.

Flugan landar mjukt på vattenytan.

Kommer en fisk nappa?

Det är faktiskt inte det viktigaste.

Fåglarna kvittrar, vinden viskar och vattnet brusar.

Det är bara att vänta.

Så plötsligt känner du att det drar i linan!

Pulsen får fart – kommer du lyckas rulla in linan?

Wow!

En glänsande, vacker öring!

"Det coola med Norge är att fiske är så lättillgängligt. I många städer kan man till och med fiska mitt i centrum. Så är det inte på många ställen i Europa”, säger Tore Rydgren, Norges enda flugfiskelärare på universitetsnivå. Han har tillbringat otaliga timmar vid älvar. Ibland går han ner till älven för att studera den i några timmar och tar inte ens med sig fiskespöet. 

"Allt bygger på starka naturupplevelser. Det unika med flugfiske är att ju bättre du kan efterlikna vad fisken äter, desto lättare är det att få napp. Målet är att överlista fisken intellektuellt”, säger han och skrattar.

Fluefiske behöver inte nödvändigtvis ta lång tid.

"Några av mina fisketurer kan bäst beskrivas som expeditioner. Jag packar bilen full med mat och är borta i två eller tre veckor. Men jag bor i Elverum, och där flyter Norges längsta älv Glommaelva genom centrum. En halvtimmes flugfiske där efter jobbet är allt jag behöver för att varva ner. Sedan promenerar jag hem med ett leende på läpparna."

Norska smultronställen för flugfiskare

Du hittar alldeles utmärkt insjöfiske i hela Norge. Det brukar krylla av arter under ytan. Vilka fiskar du får på kroken beror på var i Norge du befinner sig.

"Min personliga favorit är den otroligt vackra fjällrödingen. Magen är rödaktig och sidorna har en skimrande olivgrön färg. Den smakar gott också! Fjällrödingen är en sötvattensart som man kan hitta på högre höjder. Områden som Femundmarka i regionen Østlandet och fjälltrakterna i Trøndelag samt Nord-Norge är bra tips om du vill fiska fjällröding. Ju längre norrut du åker desto lättare är det att hitta öring och fjällröding. Nord-Norge är ett riktigt paradis för flugfiskare”, förklarar Tore.

Inbitna fiskare håller ofta de bästa platserna för sig själva, men många områden är så stora att det finns gott om plats för alla.

"Engerdalen och Femundmarka har 900 fiskevatten. Det är ungefär lika många sjöar som lokala invånare. I Namsskogan i Trøndelag ger ett fiskekort tillgång till 800 fiskevatten. Det är häpnadsväckande”, säger Tore.

Kom ihåg att skaffa fiskekort innan du sätter igång. Alla som ska fiska lax, havsöring och röding måste dessutom betala en särskild, mindre avgift.

Flugfiske i havet

Vid kusten är havsfiske vanligast, men det finns också möjligheter till flugfiske.

"I havet fiskar man såklart saltvattensarter. Det är roligt att fånga bleka med flugspö! Många åker till Hitra, Smøla och andra pärlor i området Nordvest just för att fiska bleka.

Fakta om flugfiske

Flugfiske: Flugfiskare fångar fisk med hjälp av bete som liknar fiskarnas naturliga föda, vanligtvis flugor. Eftersom flugorna är så lätta är det linan som utgör kastvikten.

AFTM-klass: Ett system som anger ett spös, en linas eller en rulles viktklass. Klass 1 är för superlätt fisk, klass 5 är bra för öringfiske och klass 10 är för mycket tung fisk, till exempel gädda.

Konstgjorda flugor: Används som bete för att imitera riktiga flugor. De kommer i många färger och former, till exempel majflugor, caddis-flugor och myggor. De finns också både som larver/puppor och som insekter.

Attraktor: Fiskebete som är till för att göra fiskarna nyfikna istället för att imitera flugor.

Visste du att den första personen som skrev om flugfiske var en kvinna? År 1496 publicerades en text i England med titeln "A Treatyse of fysshynge wyth an Angl". Texten var skriven av Dame Juliana Berners, en engelsk abbedissa.

Populära arter: Gädda och harr

Tores favoritälv är Renaelva, som ligger ungefär två timmar norr om Oslo med bil. Älven är ett stort resmål för flugfiskare från hela världen. Men man kan bara ta för sig av fisken om beståndet är tillräckligt stort.

"Renaelva har en av Europas största bestånd av harr. Vi har lyckats uppnå detta genom långsiktig planering. Stora fiskar, som lägger mycket löjrom, släpps tillbaka. Nu kommer folk från hela Europa för att fiska harr i Renaelva. Harr är en laxfisk med mycket god smak och en mild doft av timjan.

Öring och lax står högst på norska flugfiskares önskelista. Internationella besökare hoppas ofta på andra arter.

"Många fiskare från Nederländerna tror att jag skojar när jag säger att Finnskogen i regionen Østlandet har hundratals lättillgängliga sjöar fulla med gädda. Gädda är en exklusiv art i Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Jag har varit guide för många som har rest hela vägen från Paris till Hedmark bara för att kunna dra upp en gädda. Det är kul!"

Dessutom är Norge ett eftertraktat resmål för vildlaxfiske, som också kan utföras med flugspö.

Bli expert på flugfiske med hjälp av en guide

Även om det tar många år att bli expert, kan man lätt lära sig grunderna.

"Det finns kurser som går igenom allt man behöver för att fånga en fisk på en kväll", menar Tore.

En sådan kvällskurs lär bland annat ut hur man knyter och kastar flugor.

"Jag skulle säga att det är helt avgörande att ha en guide när man ska börja med flugfiske. Anmäl dig till en kurs, gå med i en fiskeförening eller åk ut antingen med en professionell guide eller med erfarna fiskevänner. Det bidrar också till en riktigt bra upplevelse”, förklarar Tore.

Även erfarna fiskare kan ha nytta av en fiskeguide som känner till trakten väl. De kan visa var de bästa fiskeställena finns och tipsa om vilka flugor som fiskarna gillar bäst för närvarande.

Men man behöver inte alltid ge sig långt ut i naturen.

Kristian och Farhad älskar att fiska bland höjderna i huvudstaden.

Stadsfiske

Kristian Leerand och Farhad Soufi åker genom trafikljus, graffiti och höghus ner till Alnaelva, i östra Oslo. De lämnar stadens ljus bakom sig och traskar in i den fridfulla jungfruskogen som omger älven. Kristian och Farhad tar fram sina fiskespön. Det dröjer inte länge förrän de får napp. Två små öringar!

"Vi fiskar främst i rekreationssyfte. Vi släpper tillbaka de mindre fiskarna så att de får växa”, säger Kristian.

"Det är enkelt att fiska i centrala Oslo, men matkvaliteten är inte den bästa. Dessutom är det mycket konkurrens. Inne i stan har fiskbestånden trängts ut ganska långt. Därför rekommenderar jag istället Oslomarka, som ligger precis utanför centrum. Det finns bra öringsjöar både i Nordmarka och Østmarka”, menar Tore.

Det sägs att när man har fastnat för flugfiske så är man fast för gott. Dessutom smakar det fantastiskt!

"Att fånga sin egen mat har alltid gett status. Att fånga vild fisk och laga en god måltid är något jag verkligen uppskattar i livet", avslutar Tore.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor