Skip to main content

Norska
kulturpärlor

Res tillbaka i tiden och upplev äkta norsk kulturhistoria.

Lär känna Norges kulturarv genom att besöka
några av landets charmigaste och mest unika platser.

1. Gamlebyen i Fredrikstad

Är det här Norges mysigaste kvarter? Strosa längs kullerstensgatorna i Fredrikstads äldsta stadsdel Gamlebyen. Den stjärnformade fästningsstaden som ligger i Østfold är som att resa tillbaka i tiden.

Besök gulliga caféer och unika butiker, eller gör en guidad stadsvandring. Kolla in modelltågen på Gamlebyen modelljernbanesenter och gör några fynd på de populära lördagsmarknaderna.

2. Setesdal

Setesdal är som ett enda stort friluftsmuseum – ett 200 kilometer långt äventyr där gamla traditioner hålls vid liv.

Regionens dans och folkmusik finns till och med på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv.

Rygnestadtunet och Setesdalsmuseet kan du lära dig mer om regionen. Ta en tur på Byglandsfjorden med ångbåten D/S Bjoren.

Här finns också tre via ferratas för klättringsentusiaster, fina möjligheter till vandring och cykling samt forsränning i älven Otra.

3. Røros

Res tillbaka i tiden till uber-mysiga Røros, ett UNESCO-arv där gatornas små timmerhus vittnar om den gamla gruvstadens glansdagar.

Titta in på de gästvänliga innergårdarna där konstnärer och hantverkare håller till. Besök små butiker och mysiga caféer med massor av lokala specialiteter. Upplev den fantastiska pjäsen "Elden", som sätts upp varje år på Slagghaugen, eller gå på guidad tur i de gamla gruvorna.

4. Bakklandet i Trondheim

Bakklandet i Trondheim är historiskt och modernt på samma gång, med en härlig blandning av kullerstensgator och färgglada hus. Detta arbetarklassområde med anor från 1700-talet är numera fullt med caféer, restauranger med lokala råvaror, vinbarer, gallerier och butiker.

Du hittar hit genom att gå över Gamle Bybro, som byggdes 1681 och rekonstruerades 1861. I Bakklandet finns också världens första cykellift Trampe. Den hjälper cyklister uppför backen som leder till en historisk fästning.

5. Nusfjord och Henningsvær, Lofoten

Den rödmålade fiskebyn Nusfjord i Lofoten är en av Norges äldsta och bäst bevarade fiskebyar. Tillbringa gärna natten i en av byns traditionella fiskestugor.

Byn tar en entréavgift som ger inträde till Salteriet Galleri och flera utställningar. Besök den udda vintagebutiken Nusfjord Landhandel, eller unna dig en utsökt måltid på arktiska råvaror på Restaurang Karoline.

Fiskebyn Henningsvær i Lofoten sjuder av kreativitet. Byn är så unik att Norges myndigheter gav den status som ett kulturarv år 2022. Titta in på gallerier som Kaviarfabriken, Galleri Lofoten och Engelskmannsbrygga.

De smala gatorna är fulla av liv, fina butiker, mysiga caféer och inbjudande restauranger, till exempel det kulturella navet Trevarefabrikken

6. Nyksund, Vesterålen

Nyksund i Vesterålen, strax norr om Lofoten, var en gång en blomstrande och livlig fiskeby. På 1970-talet visade den sig vara för liten för den moderna fiskeindustrin och förvandlades praktiskt taget till en spökstad. Men allt var inte förlorat.

På 1980-talet kom en grupp tyskar på besök. De förälskade sig i platsen och bestämde sig för att rusta upp den och rädda dess historia.

Idag bor det cirka 15 personer i Nyksund. Samtidigt är det en plats för både konstnärer och nyfikna turister. Trots att orten är så liten kan du gå på konserter, besöka konstgallerier och äta lokala delikatesser.

7. Sogndalstrand

Följ den idylliska Nordsjøvegen till den lilla kustpärlan Sogndalstrand i Rogaland. När segelfartygen dominerade haven kom många hit för att vila och handla med varor.

Beundra de pittoreska trähusen från 1700- och 1800-talen, tre mil söder om Egersund. Här finns också flera små gallerier och butiker.


Elva av husen tillhör det restaurerade Sogndalstrand Kulturhotell. I närheten finns också den smala, spektakulära Jøssingfjorden. Området har en spännande gruv- och krigshistoria och ett helt nytt museum.

Bara en bit bort ligger Helleren, en liten 1800-talsgård som gömmer sig under en stor klippa.

8. Risør

Drygt en timme från Kristiansand i södra Norge ligger Risør, med sin livliga hamn och typiska vita trähus. Risør anses vara Norges bäst bevarade trästad - det ligger många fler längs sydkusten.

Lär dig mer om traktens historia av Risørs egen väktare, klädd i en röd uniform som går tillbaka mer än 100 år.

Ät fisk och skaldjur av bästa kvalitet på en av restaurangerna vid vattnet, besök gallerier och specialbutiker, och avsluta dagen med att övernatta i en båt. Risør är värd för flera festivaler, bland andra Kammermusikkfest och Trebåtsfestivalen i hamnen.

M/F Øisang, Norges äldsta bilfärja i trä, kör mellan Risør och stranden Lille Danmark på ön Risøya.

9. Ålesund

National Geographic har kallat Ålesund en av Europas vackraste hamnstäder. Staden är känd för sin jugendarkitektur, som blev ett viktigt inslag efter en förödande brand 1904.

Upptäck Ålesunds historia och arkitektur på Jugendstilsenteret och konstmuseet Kube.

Förutom den speciella arkitekturen finns det gott om lokala butiker, caféer och restauranger. För stans bästa utsikt tar du de 418 trappstegen från Byparkens stadspark upp till berget Aksla – kolla in restaurangen på toppen!

Du kan också uppleva stan från ett annat perspektiv på en tur i kajak genom Brosundet.

10. Bryggen i Bergen

Bryggen i Bergen har en välförtjänt plats på UNESCO:s världsarvslista och är en av Norges främsta attraktioner. I de smala gränderna med sneda träkonstruktioner byggdes Bergens första hus på 1100-talet.

Efter en svår brand år 1702 fick delar av den medeltida hamnen byggas upp på nytt.

Hamnen spelade en viktig roll under den tyska Hansans handelsimperium 1350-1750.

Här finns mer att upptäcka än vad man kan tro vid första anblicken. Gå in i gränderna bakom fasaden och besök de små caféerna, gallerierna och butikerna som säljer traditionellt hantverk.

11. Norsk Folkemuseum i Oslo

På ett av världens största friluftsmuseer kan du följa vardagslivet i Norge från 1500-talet fram till idag. Besök 160 historiska byggnader och hälsa på gårdsdjuren i vacker natur.

Folkemuseet ligger i Oslo men visar upp gårdar från både landsbygd och städer i hela landet.

Här finns också genuina historiska kläder, möbler, samiskt hantverk och mycket mer. Dessutom organiseras aktiviteter och evenemang under hela året.

12. Maihaugen Museum

Maihaugen i Lillehammer är Norges största friluftsmuseum. Här finns massor av aktiviteter och roliga upplevelser för alla åldrar. Kika in i 200 historiska hus från 1200-talet fram till idag och se hur norska fjällstugor har utvecklats genom åren.

Museet vaknar verkligen till liv på somrarna med gårdsdjur, skådespelare i tidstypiska kläder, guidade visningar, hantverkare och massor av kul för barn. Du kan till och med besöka Drottning Sonjas barndomshem från 1930-talet.

Passa också på att titta in i Norges Olympiske Museum i Maihaugens besökscenter, där du får lära dig allt om de olympiska vinterspelen i Lillehammer 1994.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor