Skip to main content

En komplett guide till Oslo

Scrolla ner för inspiration,
eller planera en resa här.

På en och samma dag i Oslo kan du njuta av förstklassiga matupplevelser, musik och museer...

...skogens stilla ro...

...och ett uppiggande dopp i fjorden.

Flanera genom äldre stadsdelar med distingerad charm...

...eller utforska de nyare kvarteren längs hamnpromenaden.

Besök någon av de unika skulpturparkerna, Vigelandsparken och Ekebergparken - eller kolla in stadens häftiga gatukonst.

Shoppa eller gå på kaffebar...

...och beundra stadens många ikoniska byggnader.

Deichman Bjørvika omtalas som ett av världens vackraste bibliotek. Du bara måste titta in!

En växande huvudstad

Oslo är en av Europas snabbast växande städer. Stadens innovativa arkitektur och museer väcker ständigt intresse från internationella medier. Trenderna inom mat, mode, konst och musik likaså.

De senaste åren har det byggts flera nya kvarter i centrala Oslo, alla med spännande aktiviteter och attraktioner. Arkitektoniskt intressanta byggnadsprojekt som Barcode, Operahuset och Astrup Fearnley-museet har förvandlat stadens silhuett. Sedan 2021 och 2022 har de sällskap av två nya museer: MUNCH och Nasjonalmuseet.

Storstadspuls med naturupplevelser

2019 utsågs Oslo till årets europeiska miljöhuvudstad. Stora delar av kommunen täcks av skog och lummiga parker, och fjorden går rakt in i stadskärnan. Innerstan är på god väg att bli bilfri och det är lätt att ta sig runt till fots eller med cykel. En väl utbyggd kollektivtrafik gör det lätt att ta sig runt.

Oslo är full av naturupplevelser. Ta ett dopp, paddla kajak eller båtluffai skärgården. Koppla av i frodiga parkområden eller ta en tur i skogen till fots, med cykel eller till och med på skidor. När besökte du en storstad med lantgårdar och en motorväg för binsenast? I Botaniska trädgården finns Nordens första Klimathus, där du kan se utställningar om klimatet och klimatförändringar. Dessutom fokuserar fler och fler restaurangerpå gröna menyer, och antalet ekocertifierade hotellökar för varje år.

Se både klassiska och mindre kända verk av Edvard Munch på det enorma MUNCH-museet. Dessutom har du en strand precis utanför!

Strosa genom 13 våningar och kom riktigt nära inpå de ikoniska målningarna "Skriet", "Flickorna på bron" och "Madonna".

Museet är ett av världens största som bara är tillägnat en enda konstnär och är också en arena för konserter, föreläsningar och andra kulturevenemang.

Gör en fascinerande tidsresa hos Vikingaskeppsmuseet, Kon-Tiki Museet och Norsk Folkemuseum.

Vikingtidsmuseet är för närvarande stängt på grund av ombyggnad, men öppnar som ett helt nytt museum (bilden) 2027. Fram tills dess kan du lära dig mer om och se föremål från vikingatiden på Historisk museum.

Du kommer älska musiken i stan! Upplev allt från intima konserter till stora festivaler, året runt.

Oslo är faktiskt en av städerna med flest konserter per capita i Europa, det är alltid något på gång!

Smaken av Oslo

Oslo har länge varit en kulinarisk destination och det finns intressanta matställen av alla typer, restauranger med stjärnor i Guide Michelin, trendiga saluhallar och hippa food trucks. Det poppar upp nya restauranger hela tiden, många med fokus på norska råvaror i kreativa former. De senaste åren kan man också lägga till flera ekologiska, veganska och vegetarianska restauranger i staden. Den internationella uppmärksamheten delas av Oslos cocktail- och kaffebarer som också har naturliga råvaror och hög kvalitet som nyckelord.

En stad för alla årstider

Medan hösten är perfekt till spännande konstutställningar, är våren synonym med att sitta i solen på uteservering, second hand-shopping och det yrande livet i Oslos gator och parker. På vintern kan du kombinera den urbana känslan med en kajaktur på fjorden eller åka skidor i slalombackarna som ligger en kort tunnelbaneresa från centrum. I skogsområdet Oslomarka väntar över 2 600 kilometer längdskidspår - precis som flera caféer som serverar mat, färska bullar och varm choklad. Ta ett uppfriskande dopp i fjorden efter bastun på, eller vid, vattnet. Älskar du vinter och vill att den ska vara året runt? Då kan du få din önskan uppfylld hos SNØ, en av världens största inomhusanläggningar för skidåkning.

Oslo är den perfekta utgångspunkten för att utforska huvudstadsregionen.

Se modern konst i den otroliga byggnaden "The Twist" vid Kistefos eller något av de andra högklassiga museerna i Osloregionen.

Du kan åka på en tjejresa, unna dig ett spa eller kolla in de charmiga havsnära destinationerna runt Oslofjorden.

Se till att du får med dig insidertipsen för en långhelg i Oslo från lokalbor som författare Hanna Nordberg.

Är du redo för lite OsLOVE?

Kolla in Oslos hetaste hotell, vad som på gång och börja planera din resa idag!

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag …

Du behöver inte vänta tills du är här för att hitta saker att göra. Filtrera söket och kolla in våra förslag.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor