Skip to main content

Ta dig an det ljuvliga Sørlandet med kollektivtrafik! Njut av lata dagar på solvarma klippor och strosa runt bland charmiga träkvarter. Eller varför inte utforska de magiska fjällen – med eller utan skidor?

Den här artikeln tar sikte på sydligaste delen av Norge, också känd som Sørlandet, med förslag på hur du också kan förlänga semesterresan och få med några av Fjord Norges alla höjdpunkter!

Regionens huvudstad Kristiansand är en naturlig utgångspunkt för rundresorna som presenteras här. Det är en stad med palmer på stranden, roliga aktiviteter, fina hotell, många kulturella höjdpunkter och härliga restauranger. För familjer är Kristiansand Dyrepark och tillhörande äventyrsbad en av de givna höjdpunkterna.

Buss, tåg och färja är de vanligaste färdmedlen på Sørlandet. Se till att planera in gott om stopp längs vägen – den här landsänden har nämligen flest soltimmar per år i hela Norge!

Använd reseplaneraren

En del turer och tidtabeller ändras under året, och skolornas terminer påverkar avgångarna en hel del. Med den norska reseappen Entur får du bra koll. Kom bara ihåg att fylla i rätt resedatum!

Resa till Kristiansand

Kristiansand är en riktig knutpunkt på Sørlandet, med goda tåg-, buss-, färje- och flygförbindelser till resten av Norge – och även utrikes. Kommer du söderifrån reser du enkelt till Kristiansand från Hirtshals i Danmark, och från Eemshaven i Nederländerna med färja. Det finns också färjeförbindelse mellan Hirtshals och Stavanger.

Observera att tidsberäkningarna här nedan bygger på snabbast möjliga anslutningar. Vissa resor kan komma att ta längre tid.

1. Kristiansand - Mandal - Flekkefjord - Egersund - Stavanger

Kristiansand - Mandal - Lyngdal

Den här turen går västerut från Kristiansand, till Stavanger. Första stopp är det vackra Mandal, som ligger ungefär 45 minuter bort med buss. Här kan strosa omkring på de smala och mysiga gatorna och få en ordentlig dos kultur på Buen kulturhus. Mandal har också några av de härligaste stränderna i det här området.

En bit väster om Mandal, på Norges allra sydligaste spets, ligger den berömda Lindesnes fyr. I Lindesnes finns också restaurangen Undervärldens största undervattensrestaurang! Se till att boka bord i god tid, och få en unik havsupplevelse kantad av riktig gourmetmat. Det finns bussförbindelser, men du tar dig enklast hit med hyrbil.

Från Mandal kan du ta bussen till Lyngdal (30 minuter) och övernatta på Rosfjord Strandhotel, som ligger alldeles vid fjordstranden. Passa på att bada på Sørlandsbadet, som har både inomhus- och utomhusbassänger.

Du kan också ta buss till Farsund och Lista Fyr (1 timme och 10 min, med lite promenad). Se till att kolla in Lyset på Lista och de vita sandstränderna. Området har också ett unikt fågelliv och är populärt bland surfare.

Lyngdal - Flekkefjord - Hidra

Ta sen bussen (45 minuter) vidare till den mysiga lilla staden Flekkefjord, Sørlandets västligaste stad. Här kan du se spännande gatukonst och shoppa i små och nischade butiker. En riktigt höjdpunkt i Flekkefjord är tågturen på den sjutton kilometer långa järnvägssträcka som tidigare var en del av Flekkefjordbanan. Roligt för hela familjen!

Ta sen färjan och besök den vackra ön Hidra utanför Flekkefjorden. Överfarten tar bara 7 minuter. Här kan du paddla kajak, bada eller fiska bland skär och fina gamla båtplatser. Det finns också gott om vandringsmöjligheter.

Avsluta turen med buss tillbaka till Kristiansand från Flekkefjord (1 timme och 45 minuter), eller fortsätt med vidare tåg ...

Flekkefjord - Egersund - Stavanger - Kristiansand

Ta en kort tur med lokalbuss till stationen Sira på Sørlandsbanan.Därifrån är det 45 minuters tågresa vidare västerut till den charmiga kuststaden Egersund. Här finns verkligen allt: kust, stad, skog och fjäll!

När du är i området ska du ta chansen att vandra upp till den spektakulära klippformationen Trollpikken, precis utanför Egersund. Egersund Taxi har fasta priser på turen från tågstationen upp till parkeringen där vandringsturen börjar.

Byt tåg i Egersund till Jærbanen, som går till Stavanger. Ett riktigt hett tips är att hoppa av i Ogna eller Brusand för att kolla in de otroligt vackra Jærstrendene. Det är bara 10-15 minuters promenad från tågstationen innan du kan kasta dig ut och bada i vågorna.

Tågresan mellan Egersund och Stavanger tar en timme och tio minuter. Där väntar kustlandskap, färgglada gator, spännande restauranger och ett levande kulturliv.

Stavangerregionen bjuder på några av Norges mäktigaste naturupplevelser. Gillar du höjder och vill göra en av Norges mest kända vandringsturer? Den ikoniska Preikestolen reser sig 604 meter över Lysefjorden och har kallats världens häftigaste utsiktsplats av Lonely Planet!

Ta Sørlandsbanan tillbaka till Kristiansand (ca 3 timmar). Om du ska vidare till Danmark kan du ta färjan direkt från Stavanger till Hirtshals över natten (11 timmar och 30 minuter), eller från Kristiansand till Hirtshals (2 timmar och 15 minuter).

2. Kristiansand - Setesdal - Haugesund - Stavanger

Kristiansand - Evje

Från Kristiansand kan du resa genom Setesdal, som är de norska folktraditionernas vagga. Den 210 kilometer långa Setesdalen ligger centralt till på Sørlandet, och du når den lätt med buss. Det är en otroligt vacker plats, som bjuder på nya upplevelser bakom varje krön!

Ta buss 170 till Evje (1 timme), där du får uppleva naturens skattkammare. Evje og Hornnes är en kommun som är känd för sina mineraler och stenar, och på Mineralparken visas en imponerande samling med mer än 1200 olika sorter. I närheten ligger Evje Mineralväg, en 2,5 km lång naturstig som förbinder fem olika gruvor. Hornnes Camping är en populär campingplats som ligger vackert till vid en strand.

Vill du ha lite mer fart och fläkt? Strax norr om Evje erbjuder TrollAktiv aktiviteter som forsränning, mountainbike, klättring och mycket annat. Det går också att övernatta där.

Restips: Hyr en elcykel och utforska Setesdalen. Uthyrning finns på hela sju ställen i dalen.

Evje - Valle - Hovden

Hoppa ombord på ett gammalt ångfartyg eller tag buss 170 längs den vackra sjön Byglandsfjord till Valle (1 timme 30 och minuter) där du hittar restaurangen Sølvgarden. Hugg in och njut av läckra lokala smaker innan det är dags för roliga aktiviteter. I Valle finns en Via ferrata, och du får också chans att prova på fjällyoga! Missa inte det unika Setesdalsmuseet i Rysstad, som djupdyker i anrika norska folktraditioner.

Ta bussen vidare till Hovden (1 timme), ett riktigt paradis för friluftsentusiaster både vinter och sommar. Under de kalla månaderna erbjuds mängder av preparerade skidspår, och resten av året finns oändligt med vackra vandringsturer att ge sig ut på. Hovden Fjellstoge har boende i fantastisk miljö, och på The Village Hovden ges en unik möjlighet att äta tacos i en geodome!

Hovden - Haukeli - Haugesund - Stavanger

Nästa (och sista) anhalt för buss 170 är Haukeli (30 minuter), ett populärt område för fiske, jakt, vandring och skidåkning. Du har nu nått så djupt in i Setesdalen som det går, och härifrån finns goda transportförbindelser.

Alternativ 1: Vill du uppleva några av höjdpunkterna i Fjord Norge också? Bussen Haukeliekspressen tar dig över fjället (3 timmar och 30 min) till vikingastaden Haugesund som ligger mellan Stavanger och Bergen. Regionen är känd för sina festivaler, fjället Himakånå (Trolltungas lillasyster), vikingagården på Avaldsnes och vattenfallet Langfoss, som utsetts till ett av världens tio vackraste vattenfall av CNN.

Om du reser med kollektivtrafik mellan Haugesund och Stavanger är buss ett bra alternativ. Resan med Kystekspressen tar 2 timmar och 10 minuter, så du kan luta dig tillbaka och bara njuta av landskapet. Gör gärna en avstickare till Karmøy. Ett gott skäl att åka på sommaren är Åkrasanden, som utsetts till Norges vackraste strand av norsk media. Missa inte heller den historiska hamnen Skudeneshavn innan du fortsätter mot Stavanger.

Är du redo att utforska Stavangers rika utbud? Kolla in några höjdpunkter och få Stavangerbornas egna tips.

Ta Sørlandsbanan tillbaka till Kristiansand (ca 3 timmar) eller kombinera din resa med våra rundtursförlag från sträcka nummer ett här ovan. För att nå Danmark tar du färjan direkt från Stavanger till Hirtshals över natten (11 timmar och 30 minuter), eller från Kristiansand till Hirtshals (2 timmar och 15 minuter).

Alternativ två: Du kan också lätt fortsätta med buss från Haukeli till Odda (1 timme och 50 minuter inklusive ett byte). Det här är porten till den berömda klippformationen Trolltunga, som folk vallfärdar till från jordens alla hörn för att se. Odda ligger mellan nationalparkerna Hardangervidda och Folgefonna och är en perfekt utgångspunkt för att utforska den vilda och vackra Hardangerfjorden.

Alternativ tre: I Haukeli kan du ta direktbuss till Oslo (4,5-5 timmar) och Bergen (5 timmar).

3. Kristiansand - Lillesand - Grimstad - Arendal - Risør

Kristiansand - Lillesand - Grimstad

Den här turen bjuder på ett överflöd av mysiga städer. Vad sägs om att börja upptäcktsfärden med båt? Upplev idylliska Blindleia ombord på sommarfärjan M/B Øya från Kristiansand till Lillesand (3 timmar). Här visar sydkusten verkligen upp sig från sin vackraste sida! Du kan också ta bussen (38 minuter) om du trivs bättre på land.

I Lillesand kan du övernatta i Mysteriehuset, där du får möjlighet att lösa ett mysterium baserat på verkliga händelser. Ät färska skaldjur i hamnen eller ta ett dopp på en av de många härliga badplatserna.

Från Lillesand kan du ta bussen vidare till Grimstad (10-15 min), som är den berömde författaren och dramatikern Henrik Ibsens hemstad. Besök Ibsenmuseet och andra intressanta utställningar och ta en shoppingrunda bland en rad spännande småbutiker. Smag & Behag är känd för sin läckra mat, och Apotekergaarden erbjuder både god mat och konserter i sin mysiga ölträdgård.

Grimstad - Arendal - Tvedestrand

Hoppa ombord på bussen till Arendal (20 min). Ta glashissen till toppen av Fløyheia och njut av den magiska utsikten. Du kan också besöka konstmuseet KUBEN, äta och dricka på ett av de sköna uteserveringarna i hamnen Pollen och ta båten ut till vackra Merdø, en charmig och bilfri ö strax utanför staden.

Från Arendal går resan vidare med buss till Tvedestrand (40 min), som ofta kallas "bokstaden” tack vare sitt stora utbud av antikvariat. Tvedestrand är också en vacker sommarstad med några av Nordens äldsta trähus. Promenera genom de pittoreska gatorna, ta ett dopp på utomhusbadet eller gör en båttur ut till den idylliska Sandøya. Om du gillar att roa dig i vatten erbjuder Kote Null aktiviteter som forsränning, fridykning, SUP och kajak.

Tvedestrand - Risør - Kristiansand

Slutdestinationen är Risør, som är cirka 50 minuter bort med buss. Det här är något av en samlingspunkt för olika sorters konstutövare, och staden känns välkomnande med sina vita trähus och spännande restauranger. Det finns gott om evenemang också, bland annat hålls här den årliga Risør Trebåtfestival.

Från Risør (och de andra städerna) kan du enkelt ta dig tillbaka till Kristiansand med buss (2 timmar), eller åka vidare till Oslo (4 timmar) med buss eller tåg.

Restips: Upplev idyllisk sydnorsk natur från tågfönstret på Sørlandsbanan, som går från Oslo på Østlandet till Stavanger i Fjord Norge. Linjen passerar i närheten av de platser som nämns ovan.

Res genom Sørlandet

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor