Skip to main content

Planera resan till Lofoten

Upptäck Lofotens magiska örike - hit kommer folk från hela världen för den makalösa naturen. Men det är människorna, maten, konsten och kulturen som gör att de vill stanna längre - och längre.

Lofotöarna omfamnas av Norska havets skummade vågor långt norr om polcirkeln. Civilisationens enastående utpost i ett hisnande vilt landskap som bjuder på mäktiga fjäll, djupa fjordar, långa surfvänliga stränder och små, pittoreska fiskebyar.

"Det är helt enkelt svindlande vackert här."
Lonely Planet

Lofoten är en Hållbar turistdestination, en kvalitetsstämpel som ges till destinationer som arbetar aktivt för att minska turismens negativa miljöpåverkan och höja den positiva.

Söker du oförglömliga naturupplevelser är Lofoten resmålet för dig. Regionens varierade landskap är ett ymnighetshorn av möjligheter. Du kan vandra, åka skidor, fiska, åka ribbåt, rida eller dyka. Lofoten är även en av världens nordligaste destinationer för surfing.

Lofoten har stark historisk anknytning till vikingatiden. På Lofotr Vikingmuseum i Borg kan du uppleva vikingatiden i levande miljö, bland annat i det 83 meter långa rekonstruerade långhuset, det största som någonsin hittats från tidsperioden.

Tack vare Golfströmmen har Lofoten ett mycket mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. Från slutet av maj till mitten av juli kan du uppleva midnattssol och mellan september och april kan du se norrskenet dansa över himlen.

Fisket har varit, och är fortfarande, anledningen till att människor har bott här och regionen är känd för alla sina små fiskebyar. Bo i en rorbu (sjöbod) och testa att äta de lokala delikatesserna skrei och tørrfisk.

Snabbt skiftande väder och det enastående ljuset har inspirerat och lockat till sig konstnärer genom flera decennier, alla konstgallerier och fotoutställningar i området kan vittna om det.

Hitta ännu mer inspiration på Lofotens officiella webbplats.

Utforska alla möjligheter eller gå direkt till:
Aktiviteter | Boende | Mat och dryck | Reseinformation

Toppattraktioner

Missa inte dessa höjdpunkter.

Fler attraktioner

Bästa friluftsaktiviteterna i Lofoten

Bege dig ut och njut av Lofoten!

Populära vandringar

Kolla in de vackraste vandringarna i Lofoten.

Boende

Från bekväma hotell till mysiga stugor där du kan känna dig som hemma.

Mat och dryck

Från uppskattade kvarterskrogar till exklusiva restauranger.

Så reser du hit och omkring

För mer detaljerad reseinformation gå till Lofotens officiella webbplats.

Sök efter resor med reseappen Entur och få förslag baserat på Norges kollektivtrafik.

Inspiration

Mot en mer hållbar framtid

Norska orter som kan visa att de arbetar systematiskt på att minska turistindustrins negativa effekter kan bli ett så kallad hållbarhetsmärkt resmål (Sustainable destination). Hållbarhetsmärkta resmål ska kunna erbjuda resenärer givande upplevelser samtidigt som de värnar om den lokala naturen, kulturen och miljön. De måste också främja lokalsamhället och dess näringar. Kommunen och resebranschen på hållbarhetsmärkta resmål samarbetar för att se till att orten är en trevlig plats att bo på, både för lokalbefolkningen och för tillfälliga gäster.

Läs mer om märkningen Sustainable Destination

Sustainable destination

Väder och vind

Golfströmmen gör att Lofoten har ett betydligt mildare klimat än andra ställen i världen på samma breddgrad, till exempel Alaska och Grönland.

Lofotens kustklimat ger milda vintrar och relativt svala somrar.

Januari och februari är de kallaste månaderna, med en genomsnittstemperatur på -1°C. Juli och augusti är varmast med 12°C i genomsnitt.

I maj och juni är det som torrast med 40 mm regn i genomsnitt. Oktober är den regnigaste månaden. Under senhösten och vintern kan det blåsa kraftigt.

Du kan se den senaste väderprognosen på yr.no.

Här kan du läsa mer om norrskenet i Lofoten.

Ta hand om miljön

Var rädd om naturen och visa hänsyn till andra som också vistas i det fria. Här är några enkla riktlinjer:

  1. Campa bara på anvisade platser.
  2. Lämna inget skräp efter dig.
  3. Bilda inte nya stigar.
  4. Använd soptunnorna.
  5. Använd offentliga toaletter.
  6. Respektera privat egendom.
  7. Var försiktig i trafiken.
  8. Respektera förbudet mot eldning.
  9. Respektera de vilda djuren.
10. Res gärna med turoperatörer.

Läs hela uppförandekoden här (infografik på engelska)

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Fler förslag

Vänta inte för länge! Börja planera din resa redan nu.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor