Skip to main content

En smak av Lom
och Ottadalen

God fjällmat och ett rikt kulturarv

Mellan östra och västra Norge ligger nationalparksbyn Lom, omgiven av landets högsta berg i Jotunheimen.

Loms och Ottadalens fina gamla trähus och historiska gårdar vittnar om ett unikt kulturarv.

Flera gårdar har gjorts om till charmiga boenden – från mysiga stugor till pampig fjällyx.

Området går i spetsen för det norska fjällköket. Stjärnkockar som Arne Brimi har gjort Lom till ett perfekt resmål för matfantaster som är ute efter nya upplevelser.

Checka in på ett historiskt boutiquehotell och njut av en fyrarättersmiddag eller prova traditionell fjällmat på en seter (en norsk fäbod). Lägg nybakade bullar i ryggsäcken innan du ger dig ut för att upptäcka traktens historia!

Map of Norway

© Mapbox © OpenStreetMap Improve this map

Välkommen till Lom och Ottadalen!

Ottadalen ligger bredvid den stora Gudbrandsdalen och omfattar kommunerna Skjåk, Lom, Vågå och Sel.

Lom ligger ungefär fyra och en halv timme nordväst om Oslo med bil och är en viktig knutpunkt mellan östra och västra Norge. Idag är det en nationalparksby och en perfekt utgångspunkt för att besöka flera nationalparker. Du har också två av Norges två högsta fjäll – Galdhøpiggen och Glittertind – inom räckhåll.

Området är känt för sin speciella mat. Stjärnkockar som Arne Brimi har satt området och dess råvaror på den kulinariska kartan.

Läs vidare för alla höjdpunkter eller gå direkt till:

Brimiland – mästerkockens lekplats

”Duktiga bönder, traditionellt jordbruk och en stolt mattradition gör det här området unikt,” säger stjärnkocken och författaren Arne Brimi.

Brimi är en känd norsk kock från Vågå som driver restaurangen Vianvang. Han vill ge varje gäst en riktig gourmetmiddag – men också en inblick i områdets mat, kultur, historia och natur. Trots "fine dining"-konceptet är stämningen varm och jordnära. Ett besök på Vianvang är en upplevelse, inte bara en middag.

”Vi omges av nationalparker och friluftsområden. Som värdar i Jotunheimen har vi ett ansvar att driva verksamheten med framtiden i åtanke,” säger Brimi.

Får och kor betar högt uppe i fjällen, och två lokala, samiska föreningar levererar förstklassigt renkött till restaurangerna. Området är även känt för sina fina grönsaker och örter. Allt detta gör att du kan räkna med en komplett smakupplevelse.

”Det finns mest familjeföretag här, och värdarna är stolta över det de erbjuder. Snabbmat ingår inte i den lokala matkulturen,” säger Brimi.

Vianvang är en del av Brimiland, ett område med en rad restauranger och semesterboenden. Konceptet har skapats av Familjen Brimi och består av unika smaker, ovanliga gårdshotell och setergårdar (norska fäbodar) samt roliga aktiviteter.

Idylliska setergårdar (norska fäbodar)

Inte långt från Vianvang, vid fjällsjön Tesse, ligger Brimi Sæter. Det är en familjevänlig och idyllisk seter, det vill säga en sommargård i fjällen. Gården är en del av Brimiland.

Dessa sommargårdar, som kan jämföras med fäbodar, har spelat en viktig roll i det norska jordbruket. Innan det fanns kraftfoder var bönderna tvungna att flytta kor, får och getter upp i fjällen för att beta varje sommar.

Vissa av dessa historiska gårdar är fortfarande i drift, på helt fantastiska platser.

Planera en gårdssemester! Flera norska setergårdar erbjuder övernattning. Underbar mat är en självklar del av upplevelsen. Många gårdar har även en butik där du kan köpa delikatesser som lokalproducerad ost, rökt kött och rømmegrøt (gröt som görs på gräddfil).

Brimi Sæters ost och andra upplevelser

På Brimi Sæter kan du träffa djuren och kolla in höloftet. Du kan också ta reda på hur man gör den berömda Sæterosten, som har har vunnit flera medaljer de senaste åren. Osten ingår som raclette i den traditionella Skråpå-tå-måltiden, som serveras i ladugården. Boka i förväg!

Om du är ute på dagstur: stanna till på Sæter Café och mumsa i dig en norsk våffla eller köp med dig en bit ost hem.

Nationalparksbyn Lom

Lom omges av flera nationalparker och har därför fått titeln nationalparksby. Byn utmärker sig med sina mörka trähus och det vackra vattenfallet Prestfossen som brusar genom centrum.

För resenärer mellan östra och västra Norge har Lom länge fungerat som en naturlig rastplats. Den fina gamla stavkyrkan, som byggdes i mitten av 1100-talet, besöks av både lokalbor och turister.

Eftersom byn är en viktig knutpunkt fortsätter hotell och restauranger att utvecklas. Vissa ligger i vackert restaurerade gamla gårdsbyggnader.

Mitt i byn, med utsikt över vattenfallet Prestfossen, hittar du ett bageri som lockar massor av folk med sina nybakade bullar.

Bakeriet i Lom

Bakeriet i Lom var ett av Norges första hantverksbagerier,” berättar ägaren Jeanette Schakenda.

Det har blivit synonymt med nybakade kanelbullar (eller kanelknuter, som man säger lokalt). Ett besök är obligatoriskt vare sig du övernattar i Lom eller bara är på genomfart.

Bageriet grundades av Morten Schakenda år 2004. Morten var en välkänd kock och medlem i det norska kocklandslaget, men han drömde om att driva bageri.

”Naturen och läget vid Prestfossen var så fantastiskt att vi helt enkelt var tvungna att flytta hit och öppna bageriet,” säger Jeanette.

Sedan Morten gick bort år 2022 drivs bageriet av hans änka Jeanette.

Bageriet blev snabbt en succé. Menyn har vuxit under årens gång och inkluderar numera bröd, bullar, bakelser och juice.

Precis bredvid bageriet hittar du ytterligare ett ställe du absolut bör kika in i. 

Smak i Lom är en delikatessbutik med lokalproducerade godsaker av högsta kvalitet.

Delikatessbutiken Smak i Lom

Torkad renskav från Skjåk, hemgjord hjortronsylt och prisbelönt brunost från Gudbrandsdalen är bara några exempel på Smak i Loms utbud.

Butiken är stolt över sitt sortiment med ekologiska produkter, baserade på traditionella norska recept och utan artificiella tillsatser. En riktig pärla för alla som gillar lokal mat!

På somrarna erbjuder Smak i Lom en lunchmeny med rätter som görs på lokala råvaror, ekologisk glass och kaffe från Sognefjord Kaffibrenneri. Slå dig ner på terrassen och njut av utsikten över stavkyrkan!

Caféer och lokal mat

Ta en paus på bageriet eller ett trevligt café, eller fyll ryggsäcken med lokala godsaker.

Fossheim hotell

Lom har en rad unika övernattningsalternativ. Fossheim Hotel, till exempel, är ett historiskt hotell med en utmärkt restaurang.

Det grundades som skjutstation år 1897 av familjen Garmo. Hotellet har byggts om och utvecklats genom åren, men har stannat inom familjen och drivs nu av Heidrun Garmo.

När Arne Brimi var nyutexaminerad kock anställdes han som kökschef på Fossheim. Han hjälpte till att göra restaurangens kök känt i hela Norge.

Matupplevelsen på Fossheim

I Fossheims restaurang serveras områdets smaker med ingredienser från fjäll, sjöar och lokala gårdar. Allt lagas med en modern touch.

Restaurangen brukar alltid ha ett vegetariskt alternativ – fråga servitören bara!

Det går fint att besöka Fossheim bara för att äta, även om du bara vill ha frukost.

Sydväst om Lom ligger en gård och örtagård du inte får missa.

Aukrust har drivits biodynamiskt sedan 1986. Trädgården har över 200 örter och du kan strosa omkring på egen hand eller med guide.

I gårdsbutiken kan du köpa örter, rökt korv och grönsaker.

Fortsätt lite längre sydväst så når du en historisk pärla.

Boutiquehotellet Røisheim har en lång tradition som rastplats för resenärer.

Gården består av 14 byggnader från 1700-talet med en unik atmosfär – men den största magin sker i hotellets restaurang.

Franska tekniker, norska råvaror

Røisheim var ursprungligen en skjutstation som byggdes 1858. De restaurerade gästrummen är vackert bevarade, och varje rum har sin egen stil.

En middag på Røisheim är ett måste, vare sig du tänker övernatta eller bara ta en paus på resan. Klockan 19.30 ringer kocken i klocktornet på gården och en fyrarättersmiddag serveras i huvudbyggnaden.

”För mig är smaken av Lom en smak av skog. Vi plockar ofta svamp, bär och örter i området, och använder även lokalt odlade grönsaker. Vi försöker använda så många norska råvaror som möjligt – vi får fisk från fjordarna och kött från fjällen”, säger kocken och värden Tage Koch Jensen.

Jensen driver hotellet tillsammans med Maja Hydal. De kommer ursprungligen från Danmark och har jobbat på restauranger och hotell i Norge, Frankrike och Danmark. När du äter på Røisheim kommer du säkert märka de franska influenserna, även om huvudrollen spelas av norska råvaror.

Du kan boka boende på Røisheim mellan maj och september. En härlig frukostbuffé ingår.

Tips: Ska du ut på tur? Som hotellgäst kan du göra din egen matpakke att ta med dig och fylla termosen med varmt kaffe. Sen är du redo för äventyr!

Restauranger att lägga på minnet

På de här ställena får du en matupplevelse utöver det vanliga.

På tal om historiska hotell i området bara måste vi nämna Elveseter konst-och kulturhotell, 10 minuter med bil söder om Røisheim.

Hotellet har varit i familjen Elveseters ägo i nästan 150 år.

Karine Bjørkvik Elveseter

Chef på Elveseter Hotell

Konst och historia i Bøverdalen

När du kör genom Bøverdalen passerar du det fascinerande hotellet Elveseter. Det känns lätt igen på den 34 meter höga kolonnen Sagasøyla, som står precis utanför hotellet.

Den gamla gården har tagit emot allt från upptäcktsresande och konstnärer till kungligheter sedan 1870-talet.

Konst på Elveseter Hotell

”Konstintresset har funnits i vår familj i generationer,” säger Inger Karine Bjørkvik. Hon är den sjätte generationen som driver hotellet.

Som gäst på Elveseter kan du ta del av familjens konstsamling. I huvudbyggnaden finns bland annat verk av Adolph Tidemand, Oscar Arnold Wergeland och Gerhard Munthe.

”I flera generationer har vår familj samlat konst och antikviteter från både kända norska konsthandlare och internationella auktionshus,” säger Bjørkvik.

Konstsamlingen är minst sagt imponerande. Här finns norska konstverk från andra halvan av 1800-talet samt verk av konstnärer från Düsseldorf, München och Paris.

Några av konstnärerna var själva gäster på Elveseter och donerade verk som idag ingår i samlingen.

Inger Karine Bjørkvik Elveseter

Sagasøyla – ett stycke historia

Kolonnen Sagasøylen är ett av hotellets konstverk. Det skulle ha blivit Norges nya nationalmonument, framför Stortinget i Oslo. Men vid andra världskrigets slut var kolonnen ännu inte färdig, och dessutom hade skulptören uttryckt sympatier för den tyska ockupationen.

År 1980 hittade Amund Elveseter, tidigare ägare till Elveseter, delarna till den ofullbordade kolonnen i ett skjul i Oslo. Som motståndsman under kriget och passionerad konstälskare tyckte han att kolonnen förtjänade ett bättre öde.

”Skulpturen färdigställdes, och 1992 restes kolonnen här,” berättar Inger Karine Bjørkvik Elveseter. Idag är den ett populärt landmärke och turistmål.

Hungrig på mer? På Elveseter serveras en trerätters middag med lokalproducerade råvaror i fokus varje dag!

Konst och kultur

Kolla in fler kulturella upplevelser i området.

Historisk övernattning

Hitta det perfekta hotellet.

En kulinarisk resa

Smaka dig genom fjällen i regionen Østlandet, med orter som Valdres och den nationella turistvägen Valdresflye, Jotunheimen, Lom, Ottadalen och Gudbrandsdalen.

Gourmetresa

Åk på kulinarisk upptäcktsfärd genom Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor