En smak av Lom
och Ottadalen
God fjällmat och ett rikt kulturarv
Mellan östra och västra Norge ligger nationalparksbyn Lom, omgiven av landets högsta berg i Jotunheimen.
Loms och Ottadalens fina gamla trähus och historiska gårdar vittnar om ett unikt kulturarv.
Flera gårdar har gjorts om till charmiga boenden – från mysiga stugor till pampig fjällyx.
Området går i spetsen för det norska fjällköket. Stjärnkockar som Arne Brimi har gjort Lom till ett perfekt resmål för matfantaster som är ute efter nya upplevelser.
Mitt i byn, med utsikt över vattenfallet Prestfossen, hittar du ett bageri som lockar massor av folk med sina nybakade bullar.
Precis bredvid bageriet hittar du ytterligare ett ställe du absolut bör kika in i.
Smak i Lom är en delikatessbutik med lokalproducerade godsaker av högsta kvalitet.
Sydväst om Lom ligger en gård och örtagård du inte får missa.
Aukrust har drivits biodynamiskt sedan 1986. Trädgården har över 200 örter och du kan strosa omkring på egen hand eller med guide.
I gårdsbutiken kan du köpa örter, rökt korv och grönsaker.
Fortsätt lite längre sydväst så når du en historisk pärla.
Boutiquehotellet Røisheim har en lång tradition som rastplats för resenärer.
Gården består av 14 byggnader från 1700-talet med en unik atmosfär – men den största magin sker i hotellets restaurang.
På tal om historiska hotell i området bara måste vi nämna Elveseter konst-och kulturhotell, 10 minuter med bil söder om Røisheim.
“Hotellet har varit i familjen Elveseters ägo i nästan 150 år.”
Karine Bjørkvik Elveseter
Chef på Elveseter Hotell
Konstsamlingen är minst sagt imponerande. Här finns norska konstverk från andra halvan av 1800-talet samt verk av konstnärer från Düsseldorf, München och Paris.
“Några av konstnärerna var själva gäster på Elveseter och donerade verk som idag ingår i samlingen.”
Inger Karine Bjørkvik Elveseter