Skip to main content

Rallarvegen - cykla genom rallarnas historia

Unknown Component
civid: 6596adf1ec40625fbd2492b5
name: plugins_common_social_share (widget)

Rallarvegen bjuder på 82 kilometer bergslandskap som du kan upptäcka i din egen takt på cykel. Inte undra på att det är Norges populäraste cykelled.

Rallarvegen följer järnvägslinjen Bergensbanan, som går från Oslo till Bergen längs fjällplatån Hardangervidda. Cykla från Haugastøl hela vägen ner till Flåm vid Sognefjord, eller till Voss som ligger närmare Hardangerfjord. På vägen åker du förbi Finse, Hallingskeid och Myrdal. Vägen har använts som cykelväg sedan 1974, och de senaste åren har sisådär 25 000 cyklister från Norge och andra länder hittat hit varje år.

Det går att klara av hela sträckan på en dag, men många väljer att ta det lite lugnare och ta in alla intryck på vägen över några dagar. Man kan också cykla vissa utvalda delar av sträckan.

Rallarvegen byggdes när den bergigaste delen av Bergensbanan var under konstruktion. Idag är vägen som ett långt historiskt monument, fullt med gamla kulturminnen. Många intressanta byggnader står kvar, till exempel förmännens baracker. Landskapet skiftar från höga berg och glaciärer via vattenfall och vilda älvar till lummiga dalar med fjordutsikt.

Högsäsongen sträcker sig från mitten av juli till slutet av september. Det är en bra idé att boka cyklar, tågbiljetter och boende i god tid. Cyklar finns att hyra i Haugastøl, Finse och Myrdal, och man kan lämna tillbaka cykeln i Flåm. Många föredrar att köpa ett cykelpaket där cykel, boende och måltider ingår.

Observera att vissa delar av Rallarvegen är krävande. Det blir riktigt brant här och där, det kan saknas säkerhetsräcken, och det kan ligga snö kvar på marken även på sommaren. Om du är höjdrädd eller tänker cykla med barn bör du alltså planera turen noggrant. Ta med extrabromsar och reparationskit om du skulle råka ut för punka, och packa kläder som håller i alla väder.

Fjällbyn Geilo är en bra utgångspunkt, och det är också lätt att ta sig till Rallarvegen från Oslo eller Bergen med tåg. Det finns flera hotell och stugor längs vägen, om du inte föredrar att campa i eget tält förstås!

Etapper längs Rallarvegen

Haugastøl till Finse

27 kilometer
1000–1222 meter över havet

Den här sträckan har bra vägunderlag och rekommenderas om du tar barnen med dig. Rallarvegen börjar vid Haugastøls turistinformation, som ligger vid tågstationen. Här kan du hyra cykel eller boka cykelpaket med boende och mat.

Cykelleden mellan Haugastøl och Finse har en stigning på 222 meter och går genom underbar natur. På vägen passerar du flera historiska kulturminnen från tiden då Bergenbanan byggdes. I Finse kan du gå på guidad tur på glaciären Hardangejøkulen och besöka Rallarmuseet.

Finse till Hallingskeid

21 kilometer
1222–1110 meter över havet

Finse är den högsta punkten på sträckan längs Bergensbanan, och du har en häftig utsikt över glaciären Hardangerjøkulens istäcken och frusna vattenfall. Vissa delar av Rallarvegen här uppe är av tveksam kvalitet, och det kan ligga snö kvar ända in på hösten. Vägen leder till Hardangervidda nationalpark och upp till Rallarvegens högsta punkt, sjön Fagervatnet (1 343 meter över havet). Därefter är det i princip nerförsbacke hela vägen till Flåm. Passa på att besöka utställningen i Fagernut, och pröva absolut rallarvaflerna och sluskesuppen (våfflor och soppa).

Hallingskeid till Vatnahalsen

17 kilometer
1110–812 meter över havet

Här blir fjällandskapet gradvis brantare och vildare och börjar likna landskapet i regionen Fjord Norge alltmer. Mellan Hallingskeid och Myrdal kryper järnvägen fram längs en bergsklippa, där det ofta råder lavinfara på vintrarna. Cykelvägen är smal så här gäller det att ta det försiktigt – stig av cykeln och led den en bit. Välj om du ska fortsätta till Myrdal och Flåm, eller ta vägen mot Voss.

Vatnahalsen till Flåm

17 kilometer
812–2 meter över havet

Från Vatnahalsen åker du genom 21 branta hårnålskurvor ner till Flåmsdalen. Cyklister uppmanas kliva av och leda cykeln genom de brantaste och klippigaste delarna. Från övre delen av Flåmsdalen slingrar sig vägen sedan behagligt ner till Flåm. Här uppenbarar sig en hänförande utsikt över branta klippor, forsande vattenfall, vilda älvar och gröna dalar. Stanna upp och ta in naturen med de porlande, kristallklara bäckarna och den friska luften.

Alternativ sträcka: Myrdal till Voss

43 kilometer
867–57 meter över havet

I Myrdal kan man välja vägen till Voss istället för att cykla ner mot Flåm. Det går lokaltåg mellan Myrdal och Uppsete, där Rallarvegen fortsätter till Mjølfjell. I Mjølfjell följer du vägen mot Voss.

Mer än cykling

Planera gärna in ett par extra dagar till vandring i Aurlandsdalen eller på den Kongelige Postveg, som går längs den UNESCO-skyddade Nærøyfjorden. I Bakka vid Gudvangen kan man vandra på Rimstigen upp mot Rimstigfjellet. Härifrån har man en alldeles strålande utsikt över Nærøyfjorden. Du kan också ta en tur med Flåmsbanan, som har kallats ”världens vackraste tågresa” åtskilliga gånger.

Läs cykelexperten Øyvind Wolds tips om hur man planerar och packar inför cykelturen. Kolla även in 13 av Norges mest natursköna cykelleder.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inte däckad än?

Trampa dig genom böljande landskap, pittoreska byar och magnifik natur eller utmana dig själv i tuffa MTB-spår. Här kan du söka efter cykelturer och ställen som hyr ut cyklar.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor