Skip to main content

Vandra genom Norge på längden och tvären

Är du sugen på att vandra hela Norges längd? Eller kanske korsa landet på tvären? Det finns många leder att välja på, och de kortaste turerna tar bara några timmar!

Det har blivit allt mer populärt att ta sig an riktigt långa vandringsturer, som den från Lindesnes i södra Norge ända upp till Nordkap i norr (eller åt andra hållet!) Trots den långa sträckan på 300 mil är det fler än 465 personer som gjort vandringen sedan 1951. Har du läst om Oda, som vandrade hela Norges längd på 162 dagar när hon var 26?

Om du inte vill vara ute i ett halvår men ändå vill känna dig lite duktig finns det gott om alternativ. Vad sägs om att korsa Norge från öst till väst i stället? Det ger dig fler leder att välja bland, och gör det lätt att välja längd på äventyret. De kortaste vandringarna på tvären tar bara en enda dag!

Här nedanför finns förslag på leder som korsar Norge på längden och tvären.

Tänk på att vissa leder inte är markerade. God översikt får du på DNT:s webbsida (Den Norske Turistforening) eller UT.no (bara på norska). Kolla också in deras kartor!

Det finns inga officiella leder för vandringen genom Norge på längden, så du får planera och välja din egen väg.

Scrolla ner för mer inspiration.

Korsa Norge på tvären

Om du inte vill ta dig an den långa vandringen från söder till norr kan du ändå säga att du korsat hela Norge till fots – men på tvären. Det alternativet tar allt från 30 minuter eller tre timmar på det smalaste stället upp till 30 dagar på de bredaste. Allt beror på vilken sträcka du väljer.

Du kan förstås också välja din egen rutt och korsa landet på det sätt du själv vill.

Den kortaste leden är faktiskt bara 1580 meter lång – en 35 minuters promenad! Den ligger i Finnmark, mellan Bøkfjorden vid floden Pasvikelvas mynning och gränsen mot Ryssland. Det rådande politiska läget gör att sträckan inte rekommenderas i detta nu, och den är heller inte markerad.

Kolla in någon av de här populära lederna istället:

1. Rallarvegen i Narvik

Det här är det mest tillgängliga och lättsamma sättet att korsa Norge på. Du börjar med en svindlande vacker tågresa på Ofotbanen eller med buss från Narvik till Bjørnfjell station vid svenska gränsen.

Därifrån följer du rallarnas gamla väg Rallarvegen, antingen på egen hand eller med guide. Den 15 km långa leden går genom vilda, dramatiska och ensliga landskap, hela vägen ner till Rombaksbotn vid Ofotfjorden. Där kan du på sommaren åka RIB-båt till Narvik. Båtturen passerar oftast ett gammalt skeppsvrak från andra världskriget, så se till att ha kameran redo!

2. Tysfjordrutten

I Tysfjord mellan Bodø och Narvik i Nord-Norge kan du vandra en 12 km lång led från Hellmobotn till den svenska gränsen. Det är den näst kortaste vägen genom Norge på tvären.

Först ska du hitta ett litet samhälle som heter Drag och åka båt till Hellmobotn (bara på sommaren), där vandringen börjar. Båten går bara några gånger i veckan, så se till att kolla tidtabellen för rutten 18-585 Tysfjord på Reis Nordlands reseplanerare, eller kontakta den lokala turistbyrån i Narvik för information. Vandringen till gränsen och tillbaka tar ungefär fem timmar. Området kring Hellmobotn är en fin plats att tälta på.

3. Den officiella leden – längs den 63:e breddgraden

En veckolång miniexpedition! Den här leden går igenom Trøndelag och är en av de mest populära lederna från öst till väst. Den räknas ofta som den officiella leden över Norge på tvären, och går över Sylarna längs den 63:e breddgraden.

Om du utgår från Stjørdal är den välmarkerade rutten 120 km lång och tar omkring sju till åtta dagar att genomföra. Det går också att börja vid Trondheim Airport Værnes. Längs vägen kan du bo i stugor som drivs av Den Norske Turistforening. Vandringen avslutas vid sjön Sylsjøen vid svenska gränsen. Där kan du vandra (18 km till) eller ordna egen transport till Stugudal, där det finns bussförbindelser tillbaka till Trondheim och Værnes.

PS: Även om terrängen är vacker är vissa delar mycket sanka, så se till att ta med vattentäta kängor.

4. Den längsta vägen

Om du är ute efter ett riktigt expeditionsäventyr ska du rikta in dig på en av de längsta sträckorna – som den mellan Femundsmarka nationalpark och Vestkapp, inspirerad av proffsvandraren Espen Andreas Nielsen. Vandringen är runt 640 kilometer lång och Espen gjorde den på 53 dagar.

Vill du ha ännu fler utmaningar och upplevelser kan du kombinera den vandringen med andra aktiviteter, som cykling och kanot. Du kanske bara vill paddla en liten del av sträckan och behöver planera in transport av kanoten.

Fler långa vandringar

Älskar du att vandra? Upplev de stärkande pilgrimsvandringarna! Vandra genom norsk kultur, lär dig om nordisk historia och ta del av en europeisk tradition. Oavsett hur andlig du känner dig är en pilgrimsfärd en resa i mer än ett avseende.

Det finns pilgrimsleder över hela Norge. De mest populära är de nio S:t Olavslederna, som alla leder till Nidarosdomen i Trondheim. Helgedomen har varit Nordens viktigaste vallfartsort sedan vikingakungen Olof helgonförklarades år 1031. De nio lederna till helgedomen består av sammanlagt ungefär 3000 kilometer kantade av lugna landskap och pittoreska byar med ett rikt kulturarv och god lokal mat.

Hitta vandringsleder i hela Norge

Utforska kartan och hitta vandringsförslag i området du besöker.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor