There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Är det möjligt att återfå tron på livet bara genom att gå? Kes Blans från Nederländerna lyckades bli fri från cancer, men förlorade förmågan att lita på livet. En pilgrimsfärd från Oslo till Trondheim förändrade allt.
S:t Olavsleden består av nio pilgrimsleder som går till domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Lederna består av totalt cirka 3 000 kilometer fridfulla landskap och går genom idylliska byar med ett starkt kulturarv.
Gör en pilgrimsfärd i Norge på egen hand, ta hjälp av en expert eller gå med på en guidad tur.
"Det här, det är något för mig! Det liksom kallade mig - typ ’välj mig, välj mig’!” säger Kes med ett finurligt leende. I ena handen håller han en sten.
Det är en mild septemberdag, och Kes befinner sig i nationalparken Dovrefjells böljande landskap. Stenen han håller i handen är en vanlig, grå sten. Men sedan den 37-åriga holländaren plockade upp den längs vägen har den fått en djupare mening.
Kes drar in den friska bergsluften och traskar vidare. Steg för steg rör han sig uppför Hardbakken, som leder till toppen av Allmannsrøysa. Här har otaliga pilgrimer lämnat en symbolisk börda i form av en sten, innan de fortsätter mot Trondheim med lite lättare steg. Snart är det Kes tur.
Kes tog sin sista dos cellgift för ett och ett halvt år sedan. Men efter att ha blivit av med cancern insåg han att han hade en annan och om möjligt ännu tuffare fajt att ta itu med. Cancercellerna ersattes av panikattacker, en rädsla för att vara ensam, och till och med en rädsla för att leva.
"Allt som brukade ge mig glädje betydde ingenting för mig längre."
Han kände inte igen sig själv.
Men så fick han en förfrågan från Visit Norway: Skulle han vilja gå den 643 kilometer långa pilgrimsvägen från Oslo-klostrets ruiner till Nidarosdomen i Trondheim? Pilgrimsfärden skulle ingå i en dokumentärserie om huruvida det är möjligt att förändra sig genom att vandra i natur och ta sig tid att tänka. Kanske var det precis vad han behövde?
”Men jag hade inte så höga förväntningar. Vid den tiden fanns det inget som berörde mig”, förklarar Kes.
Några veckor senare står han på toppen av Dovrefjell, 1 212 meter över havet, med en grå sten i handen. Han har tagit sig dit på egen hand och är trött, fast på ett bra sätt.
De senaste dagarna har han vandrat över åkrar och genom skogar, längs sjöar och över berg, i det vackra kulturlandskapet i Gudbrandsdalen. Han har träffat många underbara människor på vägen. Några har bjudit in honom till gamla familjeägda gårdar där pilgrimer har sökt husrum sedan medeltiden. Han har ätit gott, skrattat, gråtit - och gått.
”Att gå är en så ren sak att göra. Man bara går. Från A till B. Det är som meditation”, menar Kes.
I Nederländerna försökte han låta bli att tänka. Under pilgrimsfärden fick han plats för tankarna. Och plötsligt hade han känslor igen.
"Det var så vackert. Efter så lång tid var det en lättnad att känna något. ”
Han tror att det är kombinationen av promenader och naturen som fick hans bekymmer att lätta gradvis. Han kunde le igen.
”Jag tror att naturen har en läkande kraft. I naturen hänger allt ihop. Hela ekosystemet påverkas av vad som händer omkring. Det fick mig att tänka på mig själv och vad som skulle hända om jag inte var här längre. Det skulle påverka många jag känner. Jag är knappast Greta Thunberg, men jag betyder ändå något.
Medan han beundrar utsikten från Allmannsrøysa blir han blank i ögonen. Han drar ett djupt andetag.
”Den här är för att släppa taget och sluta hålla tillbaka. Det är för framtiden”, säger han när han placerar den grå stenen bland de andra.
Det är långt kvar till Nidarosdomen, men hans steg känns ändå lite lättare.
Hemma i Nederländerna tycker Kes att han har kommit långt. Han tog sig hela vägen till Trondheim till fots, och det har gett honom en känsla av att ha presterat något. Under färden oroade han sig över att de positiva känslorna skulle försvinna när kom hem igen. Men så blev det som tur var inte. Även om han inte är 100 procent återställd, känner han sig mycket bättre än tidigare. Han kanske till och med är redo för kärlek?
”Tja, det finns definitivt ett ’före och efter Norge’”, avslutar han.
S:t Olavsleden består av nio pilgrimsleder som går till domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim. Lederna består av totalt cirka 3 000 kilometer fridfulla landskap och går genom idylliska byar med ett starkt kulturarv.
Sugen på att själv ge dig av till fots mot Trondheim? På S:t Olavsledens webbsida hittar du mängder av tips och information.
Planera pilgrimsvandringen på egen hand, ta hjälp av en resexpert eller gå med på en guidad tur.
Hitta tips och information på S:t Olavsledens webbsida.
Skräddarsy din egen resa med Pilgrimsledens turplaneraren.
Ladda ner och skriv ut din egen karta.
Upplev norsk kultur, lär dig norsk historia och ta del av en europeisk tradition – att pilgrimsvandra är en resa i mer än en bemärkelse.
Gör som de medeltida pilgrimerna och stanna till på gården Budsjord i Gudbrandsdalen. Kanske serveras det älgtacos till middag!
På Sygard Grytting kan hungriga pilgrimer kalasa på kött och fisk från närliggande skogar och fjäll, hembakat bröd, och marmelad på bär från trädgården.
Vad är det som får tre unga killar att ge sig ut som pilgrimer på ett vandringsäventyr med vildmarkscamping?
Du behöver inte ha massor med erfarenhet för att gå på tur i Norge. Här finns något för alla, oavsett om du är nybörjare eller en rutinerad vandrare.
Ta del av några praktiska tips innan du ger dig ut på vandringsäventyr i den norska vildmarken. Var väl förberedd, tänk på säkerheten och lär dig packa som ett proffs.
Med allt fler trappor i norska fjällen blir vandringsturen både enklare och säkrare. Men oroa dig inte, den som vill har fortfarande alla chanser att välja utmanande turer och få ett tufft träningspass på köpet.
I många norska storstäder finns det bästa av två världar - ett livligt stadsliv och fridfulla naturområden. Kolla in de här tipsen och ta nästa citybreak till nya höjder.
Bekanta dig med några av Norges mest fotogeniska men mindre kända sevärdheter.
Utomhustränaren Lasse Tufte föredrar lugna platser med frisk luft, fin utsikt, roliga aktiviteter och lagom lite folk.
Mellan Norges höga fjäll hittar man ett antal vackra dalar med utmärkta vandringsleder. Här är några av de bästa.
I Norge har man sällan anledning att stanna inomhus. Här är några förslag på vad man kan göra vid kusten, i fjällen eller någonstans däremellan.
Hållbart resande handlar om att både vi människor och miljön ska må bra. Besök hållbarhetsmärkta resmål, ät närproducerade delikatesser och utforska Norge med ett grönare samvete.
Vare sig du är ute efter naturliga kickar eller intressanta museer, fridfulla vandringsturer eller tips på restauranger - här hittar du förslag på natur och kultur i Norge.
Planera Norgesemestern i god tid så får du ut mer av dina surt förvärvade semesterdagar.
Tillbaka till toppen