Utforska Norge med elbil

Unknown Component
civid: 646ca2f3680c4475f75057e5
name: plugins_common_social_share (widget)

När det kommer till eldrivna fordon är Norge bäst i klassen. De är verkligen överallt! Under 2022 såldes fler eldrivna bilar än någon annan sort. Vad är egentligen hemligheten?

Norska elbilssiffror 2020

Antal elbilar: 598.712
Andel av fordon: 20,88%

Antal plug-in hybrider: 196.556
Andel av fordon: 6.85%

Laddstationer: 25.102
Snabbladdningsstationer: 6.157

Källa: elbil.no

Hitta laddningsstationer på ladestasjoner.no (på norska) och besök elbil.no för att planera din eldrivna resa.

AD

Boka din elhyrbil i god tid! Kolla priser och bok på Auto Europe.

“Under 2022 var 79,3 av alla bilar som såldes i Norge eldrivna,” säger Christina Bu, generalsekreterare för Norsk elbilforening.

Hur har Norge nått så höga siffror? Det politiska målet är att hela bilflottan ska ha nollutsläpp (drivas av el eller väte) redan 2025. Därför finns det idag en rad olika incitament för att få människor att välja den här sortens bilar: subventioner, billigare parkering, vägtulls- och färjebiljetter, och möjlighet att använda buss- och taxifiler.

"Men det kanske starkaste incitamentet är att vi beskattar köp av bensin- och dieselbilar så hårt", förklarar Christina Bu.

Då är det plötsligt enklare att förstå varför Norge är ledande inom elfordon.

Elbilar är ju coola också! De är tysta, släpper inte ut giftiga avgaser, och du kan ofta köra flera hundra kilometer innan du behöver ladda. Inte för att laddning är ett problem i Norge – det finns nästan 17.000 laddningsstationer, varav 3.300 med snabbladdning. Och siffran stiger hela tiden, så du behöver inte vara minsta orolig för att få ”batteritorsk”!

Laddningsställen hittar du enklast på ladestasjoner.no. För att vara säker på att kunna använda alla laddningsstationer är det bra att registrera sig i förväg hos de större operatörerna. I Norge finns ungefär 10 stycken sådana.

"Till och med längst upp i Nord-Norge där det är kallt på vintern, enorma avstånd och fler renar än människor kan du utan problem ta dig fram med elbil", säger Christina Bu.

Om du ska göra en roadtrip genom landet kan du enkelt hyra en elbil på de flesta uthyrningsfirmor. I Geiranger och Flåm har eMobility till och med eldrivna fyrhjulingar till uthyrning – perfekt för en sightseeingtur!

Men det finns mer än bilar! Ta en kryssning på fjordar och sjöar eller åk på valsafari med eldriven båt. Eldrivna linbanor tar dig upp för de branta fjällen, och i stan kan du ta lite mer traditionell tunnelbana eller spårvagn. Elcyklar finns också att hyra förstås! Besök ett resmål som är med i märkningen Sustainable Destination och kolla in 10 sätt att uppleva Norge med miljön i åtanke.

Framtiden är elektrisk!

Res med omtanke

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta miljöcertifierade leverantörer

Klicka på ”Miljöcertifierade leverantörer” i filtret nedan.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor