Skip to main content

Utforska Norge med elbil

När det kommer till eldrivna fordon är Norge bäst i klassen. De är verkligen överallt! Under 2023 såldes fler eldrivna bilar än någon annan sort. Vad är egentligen hemligheten?

År 2023 var 82,38% av alla bilar som såldes i Norge eldrivna. Hur har Norge nått så höga siffror? Det politiska målet är att hela Norges bilar ska ha nollutsläpp (drivas av el eller väte) redan 2025. Därför finns det en rad initiativ för att få människor att välja den här sortens bilar: subventioner, billigare parkering, vägtulls- och färjebiljetter, och möjlighet att använda buss- och taxifiler.

"Men den största motivationen beror nog på att vi beskattar köp av bensin- och dieselbilar så hårt,” säger Christina Bu, generalsekreterare för Norsk elbilforening.

Det förklarar varför Norge är ledande inom elfordon.

Elbilar är ju coola också! De är tysta, släpper inte ut giftiga avgaser, och du kan ofta köra flera hundra kilometer innan du behöver ladda. Inte för att laddning är ett problem i Norge – här finns mer än 3 000 offentliga laddningsstationer och 7 753 snabbladdare. Och siffran stiger hela tiden, så det är knappast någon risk att du får ”batteritorsk”!

Laddningsställen hittar du enklast på ladestasjoner.no. För att vara säker på att kunna använda alla laddningsstationer är det bra att registrera sig i förväg hos de större operatörerna. I Norge finns ungefär 10 stycken sådana.

"Till och med längst upp i Nord-Norge där det är kallt på vintern, enorma avstånd och fler renar än människor kan du utan problem ta dig fram med elbil", säger Christina Bu.

Om du ska göra en roadtrip genom landet kan du enkelt hyra en elbil på de flesta uthyrningsfirmor. I Geiranger och Flåm har eMobility till och med eldrivna fyrhjulingar till uthyrning – perfekt för en sightseeingtur!

Men det finns mer än bilar! Ta en kryssning på fjordar och sjöar eller åk på valsafari med eldriven båt. Eldrivna linbanor tar dig upp för de branta fjällen, och i stan kan du ta lite mer traditionell tunnelbana eller spårvagn. Elcyklar finns också att hyra förstås! Besök ett resmål som är med i märkningen Sustainable Destination och kolla in 10 sätt att uppleva Norge med miljön i åtanke.

Framtiden är elektrisk!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta miljöcertifierade leverantörer

Klicka på ”Miljöcertifierade leverantörer” i filtret nedan.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor