There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Är du ute i god tid kan du komma över de billigaste tåg-, buss- och flygbiljetterna.
Ett annat sätt att rädda spargrisen är att undvika sommarens industrisemester och vinterns största skidveckor. Under lågsäsongen är det dessutom inte lika trångt på landets populäraste attraktioner. Du kan också spara pengar om du gör som lokalbefolkningen och använder kollektivtrafiken.
Besök Norge på försommaren eller tidigt på hösten, när du kan vara säker på mindre trängsel, bättre priser och milt väder.
Norge har nästan 1 000 campingplatser med plats för husbilar, tält och husvagnar. På de flesta campingplatser finns det också stugor av olika standard (och priser!) att hyra, från mycket enkla till riktiga lyxvarianter. Ännu billigare kan det vara att bo på vandrarhem, pensionat, gästhus och värdshus. Ett annat tips är att tillbringa en natt på en gård.
Planera Norgeresan med hela familjen eller en grupp vänner. Att hyra en större stuga, lägenhet eller hus och dela på kostnaderna brukar dra ner priset rejält.
Om du lagar egen mat under hela eller delar av resan blir plånboken glad. Fixa picknick eller middag med ingredienser från vanliga mataffärer. Kolla också in lokala marknader och mindre specialbutiker. I många orter hittar du lokala märken på särskilda hyllor, så du kan passa på att pröva sånt som inte finns i Sverige. Köp närproducerad ost och smör, nybakat bröd och lite kallskuret eller korv.
I norska städer hittar du matställen i alla prisklasser. Många ställen serverar en vällagad dagens rätt till ett rimligt pris. Håll utkik efter typiska norska rätter som bacalao, fisksoppa och älgköttshamburgare. I Oslo kan du få trendiga rätter till överkomliga priser på Vippa eller Oslo Street Food på Torggata. Andra billiga förslag är att sätta tänderna i en norsk våffla med brunost eller svele (en slags pannkaka).
Norrmännen tar gärna en pilsner i solen, och man kan alltid undvika stans dyraste barer. Både lokala bondemarknader och vanliga mataffärer brukar sälja öl från lokala tillverkare och mikrobryggerier. För en äkta norsk cider kan du titta in på Vinmonopolet (Norges motsvarighet till Systembolaget). För övrigt tycker vi att du ska smaka en färsk Eplemost (äppeljuice) till frukost. Och kom för all del ihåg att ta med en återanvändningsbar vattenflaska som du kan fylla på direkt från kranen.
Klassiker som källvatten, färsk komjölk och starkt kaffe – men också nya ölsorter, inhemsk cider och fermenterade smoothies. Låt törsten guida dig genom Norge.
Precis som i Sverige får man räkna med långa avstånd i Norge. Det kan löna sig att inte försöka uppleva för många ställen på samma semester, utan hålla sig på ett och samma ställe lite längre istället. På så sätt hinner du lära känna varje ställe lite bättre också.
Norges natur är som en enorm lekplats där man kan vandra, cykla, åka längdskidor, paddla kajak och klättra, eller bara njuta av de vackra landskapen. Å andra sidan kan det vara en bra investering att gå med en av alla guidade aktiviteter som erbjuds över hela landet. En guide ger ofta upplevelsen en extra dimension och värnar dessutom om säkerheten. Det brukar vara lätt att hyra cyklar, skidor, kanoter, kajaker, klättringsutrustning och mer.
I Norge har man sällan anledning att stanna inomhus. Här är några förslag på vad man kan göra vid kusten, i fjällen eller någonstans däremellan.
Visst är det bästa i livet gratis. Liksom Sverige har Norge en allemansrätt som gör att du kan vistas i det fria så länge du visar respekt för naturen och andra människor. Släng aldrig skräp på marken och visa respekt för människor, djur och natur. Enligt den norska allemansrätten får man tälta så länge man håller sig minst 150 meter från närmsta bebodda hus eller stuga. Var bara medveten om att vissa platser där det vistas många turister har strängare bestämmelser. Det är bäst att kolla med det lokala turistkontoret innan du bestämmer dig för att sova under stjärnorna.
Tack vare allemansrätten är det också fritt fram att upptäcka landets nationalparker, där du hittar många av landets mest natursköna platser. Se bara till att du inte lämnar något förutom dina fotavtryck bakom dig, och håll dig till de markerade vandringslederna. Ta med dig allt skräp och använd toaletterna som finns på plats. Om du blir tvungen att uträtta dina behov i det fria måste du gå en bra bit från stigen.
Ett billigt sätt att uppleva Norge på nära håll är att cykla. Den bästa perioden är mellan april och oktober. Ska du till populära områden som Lofoten kan det vara klokt att undvika högsäsongen, från mitten av juni till mitten av augusti. Under lågsäsongen är det också mindre trafik och du kan få tag på billigare boendealternativ. Det finns massor av cykelvänliga destinationer i Norge, där det är extra lätt att hyra cyklar, mountainbikes och elcyklar. Här kan du hitta övernattningsställen som fokuserar särskilt på cykelturister. Det finns också många arrangörer som erbjuder prisvärda cykelpaket. Vissa av dessa kan hjälpa dig med bagagetransport från ort till ort.
Cykling i Norge betyder tuffa sträckor i bergen och stora events som Arctic Race – men även lugna turer genom idylliska byar och storslagen natur.
Här är några prisexempel som är bra att ha koll på när du ska till Norge. Listan visar genomsnittspriser i januari 2020 och kan komma att ändras.
Genomsnittspris per rum per natt: NOK 960, men priserna varierar mycket beroende på standard, läge och hotellfaciliteter.
DNT:s (Den Norske Turistföreningen) vandringsstugor kostar mellan 100 och 700 NOK per natt per person.
Många campingplatser erbjuder boende i stugor från ungefär 250 NOK per natt.
1 liter bensin: 15 till 17 NOK
En liter mjölk: 15 till 23 NOK
Cappuccino på café: 35 till 50 NOK
Ett paket cigaretter: 109 till 125 NOK
Biobiljett: 120 till 150 NOK
Besök på budgetrestaurang: 140 till 250 NOK
Trerätters måltid på en genomsnittlig restaurang: 600 till 1 000 NOK
En flaska öl i livsmedelsaffär: 30 till 50 NOK
En flaska öl i en bar: 60 till 99 NOK
Läs mer om Norges valuta och priser
Ett omfattande nätverk av vandringsstugor ger dig chans att upptäcka alla sidor av Norge på semestern. Vandra från stuga till stuga längs kusten, i skogen och i bergen.
Planerar du en campingsemester i Norge? Då finns det mängder med familjevänliga aktiviteter att testa på. Campingexperten Jan-Henrik Larsen ger sina bästa tips på barnvänliga campingplatser runtom i Norge.
Dr Thomas Kliem är expert på husbilsresor. Här avslöjar han sina bästa tips för motordrivna campingturister i Norge.
Visst har du råd att semestra i Oslo - kolla in våra bästa tips för ett billigare besök i den norska huvudstaden.
Innan du offrar dina surt fördärvade slantar på ett tjusigt hotell: Kom ihåg att det finns flera hundra vandrarhem av god kvalitet i Norge.
Ibland vill man bara ut i naturen och andas frisk luft, räkna stjärnorna på himlen och stoppa i sig så mycket grillade marshmallows man bara orkar. Då är det dags att plocka fram campingutrustningen.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Planera Norgesemestern i god tid så får du ut mer av dina surt förvärvade semesterdagar.
Vad är Norges regler för tullar, vägtullar och husdjur på resan? Var kan man tälta och var får man använda drönare? Här hittar du praktisk information inför Norgeresan.
Man kan betala med kort nästan överallt i Norge, men kontanter är fortfarande gångbara. Växla gärna in lite pengar eftersom utländsk valuta sällan accepteras.
I Norge finns fridfulla fjordar, bergsplatåer och norrsken, men också naturfenomen som tycks besitta någon slags rå urkraft – höga fjäll, dundrande vattenfall och mäktiga glaciärer.
Tillbaka till toppen