Skip to main content

För många resenärer är faktiskt Norge billigare nu än tidigare. Många av de främsta sevärdheterna och mest populära aktiviteterna är gratis, och det finns gott om sätt att hålla kostnaderna nere. Läs våra 12 tips för en billigare Norgeresa!

Billigare att resa till Norge

Norge har sakta men säkert blivit allt billigare för många resenärer. Den historiskt svaga norska kronan (NOK) har helt enkelt gjort att du som turist får mycket mer för pengarna!

Det gäller inte minst amerikanerna, som får hela 36 procent mer för varje spenderad dollar jämför med för bara fem år sedan. Under de senaste året har euron och dollarn ökat 15 respektive 18% i värde mot den norska kronan.

Här är några tips på hur du kan hålla kostnaderna nere på Norgesemestern:

1. Boka i god tid

Då har du mycket större chans att hitta billiga biljetter och rabatter på linjetrafik som flyg, tåg och buss – och på boende. Du kan också hyra en elbil.

Om du ska resa med kollektivtrafik är ett tips att kolla in Enturs app eller webbsida. Där kan du på ett smidigt sätt planera resan från A till B och få förslag på de bästa tågen, bussarna och på båttransporter.

Det finns också många fina tågresor i Norge, som går genom vacker natur i både fjäll och vid fjordar.

Långfärdsbuss är ett annat bra sätt att upptäcka Norge på, inte minst om du ska till destinationer i Fjord Norge och på Sørlandet.

 Kolla in resmål med NOR-WAY bussekspress eller Vy Express.

2. Res under lågsäsongen

Det här är ett smart sätt att kunna hitta billigare boende och transport, och du behöver inte trängas med så många andra vid de stora sevärdheterna. Du kan också spara pengar om du gör som lokalbefolkningen och använder kollektivtrafiken. Högsäsongen i Norge är i första hand under skolloven, särskilt från mitten av juni till mitten av augusti.

Maj, början av juni, slutet av augusti och september månad är bra tillfällen att utforska Norge på ett lite billigare och mindre folktätt vis.

Att resa på våren eller på hösten kan också ge unika och vackra upplevelser. Den norska vintern är ett äventyr i sig, fyllt av snöiga landskap, skidåkning och massor av kos inne framför brasan. Vill du göra en något billigare skidsemester kan du åka i januari eller i början av april (förutom under påsken). Då kan du också hitta riktigt bra priser mellan söndag-torsdag.

Det är också en utmärkt tid för en workation!

3. Billigt boende

Norge har nästan 1 000 campingplatser med plats för husbilar, tält och husvagnar. Det är bra att boka i förväg om du tänkt resa under högsäsongen. De flesta campingplatser har också stugor för uthyrning, från väldigt enkla till lite lyxigare. Ännu billigare kan det vara att bo på vandrarhem, pensionat, gästhus eller i lägenhet. Eller vad sägs om att övernatta på en bondgård eller i en mysig stuga?

Om du vill bo på hotell kan du faktiskt hitta bättre erbjudanden på helger i storstäderna,inte minst om du bor mellan söndag och måndag. Hotellpriserna i Norge är faktiskt ofta väldigt rimliga, omkring 1350 norska kronor (2022) för ett dubbelrum inklusive fin frukost. 1 norsk krona (NOK) motsvarar idag ganska precis 1 svensk krona (SEK).

Ett annat tips är att resa ihop med släkt eller vänner. Då kan ni hyra en stor stuga, en lägenhet eller ett hus och använda som bas. Det är något som håller kostnaderna nere ordentligt!

Det finns många möjligheter att hyra stugor och sommarhus i Norge, bland annat från DanCenter, Campcationoch Norgesbooking.

4. Naturen är gratis

Det behöver inte kosta mer än lite ansträngning och brända kalorier att se Norges berömda fjäll, fjordar och vattenfall. Naturen har öppet dygnet runt och är helt gratis att uppleva, också de vackra nationella turistvägarna.

Norge är egentligen en enda stor lekplats där du kan prova på alla möjliga sorters friluftsaktiviteter som vandring, cykling, skidåkning, kajak och klättring. Eller bara njuta av vacker utsikt och utforska mysiga städer.

Det kan vara en god investering att hänga med på en av alla guidade aktiviteter som erbjuds över hela landet. En guide ger ofta upplevelsen en extra dimension. Det brukar vara lätt att hyra cyklar, skidor, kanoter, kajaker, klättringsutrustning och annat.

5. Ut i det fria

Många av de bästa sakerna i livet är både gratis och välgörande. Friluftsliv är en viktig del av den norska identiteten, men kom ihåg att vi alla är med och vårdar naturens skatter. Skräpa aldrig ner, och respektera alltid andra människor, djur och växtlighet.

Den norska allemansrätten ger dig rätt att sova under bar himmel på landet, i skogen eller på fjället, så länge du håller minst 150 meters avstånd till närmaste bebodda hus eller stuga. Platser där många människor rör sig kan ha särskilda regler kring att campa, så se till att kolla med det lokala turistkontoret i förväg.

6. Upptäck nationalparkerna

De många nationalparkerna räknas till en av Norges viktigaste naturskatter. Och det bästa av allt är att det fritt fram att utforska dem, så länge det görs varsamt. Det innebär att inte lämna några spår efter sig, och att hålla sig till markerade leder. Ta alltid med dig ditt skräp och använd toaletterna där sådana finns.

Kom ihåg att naturen kan vara kraftfull, så var alltid rätt utrustad och ta väderprognoserna på allvar. Ta också gärna en titt på ”naturvettreglene” innan du ger dig ut i vildmarken.

7. Åk på cykelsemester

Ett billigt sätt att uppleva Norge på nära håll är att cykla. Den bästa perioden är mellan april och oktober. Ska du till populära områden som Lofoten kan det vara klokt att undvika högsäsongen, från mitten av juni till mitten av augusti. Under lågsäsongen är det också mindre trafik och du kan få tag på billigare boendealternativ.

Det finns massor av cykelvänliga destinationer i Norge, där det är extra lätt att hyra cyklar, mountainbikes och elcyklar. Här kan du hitta övernattningsställen som fokuserar särskilt på cykelturister. Det finns också många arrangörer som erbjuder prisvärda cykelpaket. Vissa av dessa kan hjälpa dig med bagagetransport från ort till ort.

8. Laga egen mat

Om du lagar egen mat under hela eller delar av resan blir plånboken glad. Fixa picknick eller middag med ingredienser från vanliga mataffärer. Kolla också in lokala marknader och mindre specialbutiker. I många orter hittar du lokala märken på särskilda hyllor, så du kan passa på att pröva sånt som inte finns i Sverige. Köp närproducerad ost och smör, nybakat bröd och lite kallskuret eller korv.

Om du vill upptäcka Norges märkligaste mat eller lära dig laga mat på riktigt norskt vis ska du kolla in vår norska kokbok!

9. Prisvärda restauranger

I norska städer hittar du matställen i alla prisklasser. Många ställen serverar en vällagad dagens rätt till ett rimligt pris. Håll utkik efter typiska norska rätter som bacalao, fisksoppa och älgköttshamburgare. I Oslo kan du få trendiga rätter till överkomliga priser på Vippa eller Oslo Street Food på Torggata. Andra billiga förslag är att sätta tänderna i en norsk våffla med brunost eller svele (en slags pannkaka).

10. Läckra drycker

En bra vattenflaska som håller kylan är ett bra sätt att alltid ha med sig härligt och friskt kranvatten.

Men missa inte den otroligt goda norska Eplemosten (äppelmust), som bland annat gör sig utomordentligt bra till frukost! Norrmännen tar gärna en pilsner i solen, och det går alltid att undvika de allra dyraste barerna. På de flesta platser i landet hittar du öl från spännande lokala producenter och mikrobryggerier i både butiker och vid gårdsförsäljning.

Den läckra och bubbliga norska cidern säljs på Vinmonopolet (motsvarigheten till Systembolaget) och hos lokala producenter.

11. Gratis saker att göra i städerna

Det går att hålla kostnaderna nere också i städerna, som ofta inte är så stora och går bra att utforska till fots. Kolla in våra förslag på stadspromenader i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger och Trondheim. På ställen som Bergen och Tromsø kan du dessutom göra fullfjädrade vandringsturer alldeles i närheten av staden.

På sommaren finns också gott om utomhusmarknader och festivaler som är gratis, både mat- och musikfestivaler men också vissa medeltids- och vikingafestivaler. Kolla in en rad gratis aktiviteter i Oslo, inte minst den härliga turen längs Havnepromenaden.

Många av landets vackra skulpturparker och trädgårdar är också gratis.

12. Stanna lite längre

Ett annat sätt att få pengarna att räcka lite längre är att stanna lite längre på en plats och satsa på äventyr i närområdet. På så vis kan man spara både tid och pengar. Många resenärer glömmer att avstånden är rätt stora i Norge, och satsar på lite för omfattande resor. Då är det lätt att gå miste om många fina upplevelser längs vägen.

Ett annat gott tips är att söka sig till platser dit inte alla andra åker!

Kolla in 25 hemliga pärlor i Norge.

Prisvärda restips

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer