Skip to main content

Få mer för pengarna

12 TIPS FÖR EN BILLIGARE NORGERESA

Tack vare en historiskt svag valuta är Norge mer överkomligt än någonsin tidigare. Dessutom är många attraktioner och aktiviteter gratis. Kolla in våra 12 tips för en billigare Norgeresa och passa på att åka dit!

Billigare att resa till Norge

De senaste åren har Norge blivit stadigt billigare. Den norska kronan (NOK) är historiskt svag och är nu värd ungefär lika mycket som den svenska. Du får alltså mer för pengarna än tidigare!

Här följer några tips på hur du kan hålla kostnaderna nere på Norgesemestern:

1. Boka i god tid

Det ger bäst chans att hitta lågprisbiljetter eller rabatt på flyg-, tåg- och bussbiljetter, liksom de bästa priserna på boende.

För resor med kollektivtrafiken är det en bra idé att använda Enturs app eller webbsida. Lägg in vart du vill åka och få förslag på tåg, bussar och båtar. Du kan också hyra elbil till överkomliga priser.

Det finns också otaliga hisnande vackra tågresor i Norge som tar dig förbi några av planetens mest natursköna berg och fjordar.

Långfärdsbuss är ett annat bra sätt att upptäcka Norge på, inte minst om du ska till destinationer i Fjord Norge och på Sørlandet.

Kolla in resmål med NOR-WAY bussekspress eller Vy Express.

2. Res under lågsäsongen

Det här är ett smart sätt att kunna hitta billigare boende och transport, och du behöver inte trängas med så många andra vid de stora sevärdheterna. Du kan också spara pengar om du gör som lokalbefolkningen och använder kollektivtrafiken. Högsäsongen i Norge är i första hand under skolloven, särskilt från mitten av juni till mitten av augusti. Maj, början av juni och slutet av augusti och september är bra tillfällen att utforska Norge på ett billigare sätt med mindre folk.

Våren och hösten erbjuder unika och vackra upplevelser. Den norska vintern är också ett äventyr med snöiga landskap, skidåkning och massor av kos framför brasan. För en billigare skidsemester rekommenderar vi att du åker i januari eller början av april (men undvik påsken, då Norges backar är proppfulla). Du får ofta bäst pris om du undviker helgerna och istället reser mellan söndag och torsdag.

Lågsäsongen är också en utmärkt tid för en workation!

3. Prisvärt boende

Norge har nästan 1 000 campingplatser med plats för husbilar, tält och husvagnar. Kom ihåg att boka i förväg om du ska resa under högsäsongen. De flesta campingplatser har också stugor för uthyrning, från väldigt enkla till lite lyxigare. Ännu billigare kan det vara att bo på vandrarhem, pensionat, gästhus eller i lägenhet. Eller övernatta på en bondgård eller i en mysig stuga!

Om du vill bo på hotell kan du faktiskt hitta bättre erbjudanden på helger i storstäderna,inte minst om du bor mellan söndag och måndag. Hotellpriserna i Norge brukar faktiskt vara rimliga, med ett genomsnittspris på 1 725 norska kronor (2024) för ett dubbelrum inklusive en god frukost. 1 norsk krona (NOK) motsvarar idag ungefär 1 svensk krona (SEK).

Ett annat tips är att dela boende med familj eller vänner. Man kan spara en hel del genom att bo tillsammans i en stor stuga eller lägenhet.

Du kan boka privat semesterboende bland annat via DanCenter, Campcationoch Norgesbooking.

4. Upplev Norges oslagbara natur

Det behöver inte kosta mer än lite ansträngning och brända kalorier att se Norges berömda fjäll, fjordar och vattenfall. Naturen har öppet dygnet runt och är helt gratis att uppleva, också de vackra nationella turistvägarna.

Norge är egentligen en enda stor lekplats där du kan prova på alla möjliga sorters friluftsaktiviteter som vandring, cykling, skidåkning, kajak och klättring. Eller bara njuta av vacker utsikt och utforska mysiga städer.

Det kan vara en god investering att hänga med på en av alla guidade aktiviteter som erbjuds över hela landet. En guide ger ofta upplevelsen en extra dimension. Många ställen hyr ut cyklar, skidor, kanoter, kajaker, klättringsutrustning och mycket annat till rimliga priser.

5. Ut i det fria

Många av de bästa sakerna i livet är både gratis och välgörande. Friluftsliv är en viktig del av den norska identiteten, men kom ihåg att vi alla är med och vårdar naturens skatter. Skräpa aldrig ner, och respektera alltid andra människor, djur och växtlighet.

Den norska allemansrätten ger dig rätt att sova under bar himmel på landet, i skogen eller på fjället, så länge du håller minst 150 meters avstånd till närmaste bebodda hus eller stuga. Platser där många människor rör sig kan ha särskilda regler kring att campa, så se till att kolla med det lokala turistkontoret i förväg.

6. Upptäck nationalparkerna

Norges många nationalparker är några av landets viktigaste naturskatter. Du är mer än välkommen att besöka dem, så länge du gör det respektfullt. Håll dig till de markerade stigarna och skräpa inte ner.

Kom ihåg att naturen kan vara kraftfull, så var alltid rätt utrustad och ta väderprognoserna på allvar. Kolla in vår guide till naturvettreglene innan du ger dig ut på nya äventyr.

7. Åk på cykelsemester

Ett bra sätt att uppleva naturen på nära håll är på cykel. Den bästa perioden är mellan april och oktober. Ska du till populära områden som Lofoten kan det vara klokt att undvika högsäsongen, från mitten av juni till mitten av augusti. Under lågsäsongen är det också mindre trafik och du kan få tag på billigare boendealternativ.

Det finns massor av cykelvänliga destinationer i Norge, där det är extra lätt att hyra cyklar, mountainbikes och elcyklar. Här kan du hitta övernattningsställen som fokuserar särskilt på cykelturister. Det finns också många arrangörer som erbjuder prisvärda cykelpaket. Vissa av dessa kan hjälpa dig med bagagetransport från ort till ort.

8. Laga egen mat

Om du lagar egen mat under hela eller delar av resan blir plånboken glad. Fixa picknick eller middag med ingredienser från vanliga mataffärer. Kolla också in lokala marknader och mindre specialbutiker. I många orter hittar du lokala märken på särskilda hyllor, så du kan passa på att pröva sånt som inte finns i Sverige. Köp närproducerad ost och smör, nybakat bröd och lite kallskuret eller korv.

Förbered dig genom att kolla in vår norska kokbok och Norges märkligaste mat!

9. Prisvärda matställen

I norska städer hittar du matställen i alla prisklasser. Många ställen serverar en vällagad dagens rätt till ett rimligt pris. Håll utkik efter typiska norska rätter som bacalao, fisksoppa och älgköttshamburgare. I Oslo kan du få trendiga rätter till överkomliga priser på Vippa eller Oslo Street Food på Torggata. Andra billiga förslag är att sätta tänderna i en norsk våffla med brunost eller svele (en slags pannkaka). De är goda, innehåller mycket energi och du kan ofta köpa tre och betala för två.

10. Läckra drycker

En bra vattenflaska som håller kylan är ett bra sätt att alltid ha med sig härligt och friskt kranvatten.

Men missa inte den otroligt goda norska Eplemosten (äppelmust)! Att ta en pilsner i solen är också populärt, och det går alltid att undvika de dyraste barerna. Öl säljs lite överallt i Norge, bland annat på lokala mikrobryggerier och bondemarknader och i livsmedelsbutiker.

På Vinmonopolet (Norges motsvarighet till Systembolaget) och stormarknader samt hos lokala producenter kan du köpa utsökt norsk cider.

11. Gratisaktiviteter i städerna

Det går att hålla kostnaderna nere också i städerna, som ofta inte är så stora och går bra att utforska till fots. Kolla in våra förslag på stadspromenader i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger och Trondheim. På ställen som Bergen och Tromsø kan du även gå på vandring alldeles i närheten av staden.

På sommaren finns också gott om utomhusmarknader och festivaler som är gratis, både mat- och musikfestivaler men också vissa medeltids- och vikingafestivaler. Kolla in en rad gratisaktiviteter i Oslo, inte minst den härliga Havnepromenaden.

Många av landets vackra skulpturparker och trädgårdar kostar inte heller ett öre.

12. Stanna lite längre

Ett annat sätt att minska utgifterna är att stanna på ett och samma ställe lite längre. På så sätt kan du lägga slantarna på lokala äventyr istället för resekostnader. Du sparar både tid och pengar, samtidigt som du får uppleva mycket. Kom ihåg att avstånden är stora – den som försöker klämma in för många platser kan gå miste om många fina upplevelser.

Ytterligare ett gott tips är att söka sig till platser dit inte alla andra åker!

Kolla in 25 hemliga pärlor i Norge.

Prisvärda restips

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer