Skip to main content

5 spektakulära resor runt Fjord Norge

med tåg, buss och båt

Upptäck de norska fjordarna med buss, tåg och expressbåt. Gör dig redo för fantastiska vyer, härliga vandringar och spännande ciderprovning. Missa inte heller en resa på Flåmsbanan, som har utsetts till en av världens mest spektakulära tågresor flera gånger!

På den här sidan beskriver vi några av de bästa turerna du kan göra i regionen Fjord Norge (Vestlandet) med buss, tåg och expressbåt.

Börja gärna resan i Bergen, som brukar kallas "porten till fjordarna". Här kan du besöka den medeltida hansahamnen Bryggen, smaka lokala specialiteter på den livliga fiskmarknaden och uppleva fantastisk konst på KODE-museerna. Du kan också ta linbanan till berget Ulriken eller bergbanan till berget Fløyen för en underbar utsikt över hela stan.

Den vackra jugendstaden Ålesund är en viktig knutpunkt för resor i nordvästra Fjord Norge.

En bekväm reseplanerare

Resor och tidtabeller kan ändras, och vissa turer går bara på sommaren eller under skolåret. Därför rekommenderar vi den norska appen och reseplaneraren Entur. Kom ihåg att ange exakta datum!

Hur man tar sig dit

Det går direktflyg till Bergens flygplats Flesland både från många norska städer och från andra länder. I Fjord Norge finns även flygplatser i Stavanger, Ålesund, Molde och Kristiansund samt flera mindre lokala flygplatser som betjänas av flygbolaget Widerøe.

Rekommenderade turer:

1. Bergen och Sognefjord

2. Bergen och Hardangerfjord

3. Bergen - Ålesund

4. Ålesund - Nordvest - Trondheim

5. Bergen - Stord - Haugesund - Stavanger

Obs!Restiderna nedan baseras på kortast möjliga förbindelser. Vissa resor kan ta längre tid.

1. Bergen och Sognefjorden

Den här turen går från Bergen till Sognefjorden, världens näst längsta fjord och det norska fjordlandskapets hjärta.  Upplev några av landets mest populära vandringsområden, prova välsmakande kulinariska traditioner och beundra hisnande landskap som finns på UNESCO:s lista med världsarv.

Bergen - Voss - Myrdal - Flåm

Ta Bergenbanan (1 timme och 20 minuter) från Bergen till fjällorten Voss, Norges adrenalinhuvudstad. Här kan du till exampel prova forsränning, hoppa fallskärm eller cykla.Ta linbanan vid tågstationen direkt till toppen av Hanguren!

Fortsätt med tåg till Myrdal station (50 minuter), där Bergenbanan ansluter till Flåmsbanan. Den historiska 20 kilometer långa Flåmsbanan tar dig ner till fjordbyn Flåm. Resan har upprepade gånger utsetts till en av världens vackraste tågturer. En av resans höjdpunkter är Kjosfossen, där tåget stannar så att passagerarna hinner beundra vattenfallet och gå ut för att ta bilder.

Kliv av i Flåm och ägna lite tid åt att upptäcka allt Flåm har att erbjuda. Passa på att testa Flåm Zipline, Skandinaviens längsta zipline. Eller följ med på fjordkryssning på den eleganta, prisbelönta elektriska katamaranen Legacy of The Fjords, som går längs den UNESCO-listade Nærøyfjorden.

Innan du lämnar Flåm kan du faktiskt träffa ett gäng nutida vikingar, i vikingabyn Njardarheimr i Gudvangen. Det går en shuttlebuss mellan Flåm och Gudvangen (20 minuter).

Tips 1: Många väljer att kombinera tågresorna med cykling, till exampel på Rallarvegen som har utsetts till Norges vackraste cykelväg. Du kan börjavid stationerna Haugastøl eller Finse och cykla till Hallingskeid och Myrdal innan du fortsätter längs Flåmsbanan till Flåm.

Tips 2: Boka alltid dina tågbiljetter i förväg, särskilt under sommarens högsäsong. Boka biljetter hos Vy eller köp det berömda paketet "Norge i ett nötskal", som utgår från Bergen, Voss eller Oslo.

Tips 3: Upplev en magisk vinterresa från Bergen till Flåm (artikel på norska) på vinterversionen av turen "Norge i ett nötskal".

Flåm - Aurland - Lærdal

Från Flåm kan du fortsätta med buss till den fridfulla byn Aurland vid Aurlandsfjorden, bara 10 minuters bussresa från Flåm. Besök ett ekologiskt bageri och andra lokala butiker. Är du ute efter hisnande vyer? Besök Stegastein utsiktsplats, 650 meter över Aurlandsfjorden.

Bussen Sognefjordekspressen tar dig från Flåm eller Aurland tillLærdal, fjordbyn i hjärtat av Sognefjorden (1 timme). Kika in i Borgund stavkyrka, Norges bäst bevarade stavkyrka, och besök de charmiga trähusen i den mysiga fruktbyn Lærdalsøyri.

Tips: Du kan också ta bussen till Oslo från Lærdal.

Lærdal - Sogndal - Bergen

Från Lærdal kan du resa med buss tillSogndal (1 timme), regionens centrum i Sogn. Njut av utsökt lokal mat på café eller ta en promenad med vacker utsikt över Sogndalsfjorden.

Från Sogndal finns flera sevärdheter inom räckhåll med lokalbuss, till exempel Jostedalsbreens nationalpark, där du kan anmäla dig till en glaciärvandring eller besöka ett glaciärmuseum. Glaciärbussen går dagligen från Sogndal till Nigardsbreen i Jostedal.

Stanna längre: Det finns gott om andra idylliska byar längs Sognefjorden. Tillbringa några nätter i den konstnärliga byn Balestrand (res med expressbåt (50 minuter) eller lokalbuss (1 timme och 20 minuter) och njut av färskpressad fruktjuice och förstklassig cider. Här kan du också ta en naturskön båttur till den pittoreska bokstaden Fjærland.

Tillbaka till Bergen

Sognefjordekspressen är en expressbåt som tar dig tillbaka till Bergen från Sogndal (4 timmar och 45 minuter) eller från Balestrand (4 timmar).

Tips 1: Du kan också resa mellan Bergen, Flåm, Aurland, Lærdal och Sogndal tillbaka till Bergen med expressbåten Bergen-Sogn-Flåm-Bergen (Norled RUTE 23501).

Tips 2: Gör det enkelt för dig! Boka paketet "Sognefjord i ett nötskal" för att uppleva alla höjdpunkter.

2. Bergen och Hardangerfjorden

Från Bergen kan du resa sydost för att uppleva den vackra Hardangerfjord-regionen med sitt idylliska fjordlandskap, frodiga fruktträdgårdar, prisbelönta äppelcider, världsberömda vandringar, dramatiska vattenfall och mäktiga glaciärer.

Bergen - Rosendal - Odda

Börja resan i Bergen med en vacker två-timmars fjordkryssning på Hardangerfjordekspressen till Rosendal i Sunnhordland genom vild och fantastisk natur. En upplevelse i sig!

Tillbringa några dagar i vackra Rosendal med de underbara rosenträdgårdarna, slottet Baroniet Rosendal samt världens största flytande konstinstallation Salmon Eye. Se Folgefonna-glaciären pånära håll och glid in bland isbergen på en unik kajaktur. Nere vid hamnen kan du lära dig om livet, naturen och kulturen i Hardangerfjorden med interaktiva utställningar på Folgefonnsenteret.

Fortsätt från Rosendal med lokalbuss till Odda (1 timme), ett nav för äventyrare från hela världen. Odda är nämligen känd för vandringen till Trolltunga, en av Norges mest spektakulära klippor. Om du vill vandra upp till Trolltunga går det shuttlebussar till ledens startpunkt.

Alternativ rutt: Du kan också ta bussen från Bergen till Norheimsund (1 timme och 30 minuter), där du kan ta lokalbuss eller båt in i Hardangerfjordregionen och besöka mysiga byar längs vägen. Ytterligare ett sätt är att ta tåget från Bergen till Voss och buss till Hardanger.

Tips: Odda är också en bra utgångspunkt om du vill fortsätta västerut till Stavanger, österut till Oslo eller söderut till Kristiansand. Kolla gärna in 3 idylliska resor i södra Norge med buss, tåg och båt, bland annat till den vackra Setesdalen med sina starka norska folktraditioner.

Odda - Lofthus - Eidfjord

Bara 40 minuter med buss från Odda ligger vandringsparadiset Lofthus. Området brukar kallas "Hardangers fruktträdgård" tack vare dess många äppelträd och otroliga vårblomning. Cider från Hardangerhar vunnit många internationella priser, så se till att besöka en av deras fruktodlingar. För en minnesvärd övernattning i Lofthus rekommenderas det anrika hotellet Ullensvang.

Fortsätt med buss till Kinsarvik och Eidfjord (1 timme), en fjordby med flera hotell och massor av kul att göra. En av höjdpunkterna är det imponerande vattenfallet Vøringsfossen, bara en kort bussresa bort. Eidfjord ligger längst in i Hardangerfjorden, med många fina vandringar och Hardangervidda nationalpark inom nära räckhåll.

Från Eidfjord tillbaka till Bergen är det bäst att ta buss till Voss (ett eller två bussbyten), där du byter till Bergenbanan (totalt 3 timmar).

Tips 1: Boka turen "Hardangerfjorden i ett nötskal"för att uppleva alla höjdpunkter, inklusive Vøringsfossen.

Tips 2: Det är också lätt att resa längs kusten från Bergen till Stavanger med buss (4 timmar och 25 minuter). Under sommaren går det direktbussar mellan Trolltunga och Preikestolen, en annan fantastisk klippformation.

3. Bergen - Ålesund

Från Bergen kan du resa med buss till jugendstaden Ålesund, en perfekt utgångspunkt om du vill se nordvästra Fjord Norge. Vys expressbuss går direkt längs natursköna vägar, men tar 9 timmar och 45 minuter. Så du bör absolut hoppa av och se några spännande platser på vägen! Här är några förslag:

Upplev Sunnfjord, Nordfjord och Stryn

Börja med att gå av i Skei (cirka 4 timmar och 50 minuter från Bergen) för att uppleva Jølster och Sunnfjord.

Hoppa på bussen igen och bege dig till Nordfjordeid (1 timme och 30 minuter). Det är den norska fjordhästens hemvist och en utmärkt bas för äventyr i Nordfjord-området, med fantastiska vandringsleder och det moderna Sagastad Vikingsenter.

Mer spektakulära sevärdheter väntar om du byter buss mot byn Stryn, längre inåt landet (40 minuter med buss). Ta en taxi eller åk lokalbuss för att prova sommarskidåkning på legendariska Stryn Sommerski eller paddla kajak på den smaragdgröna sjön Lovatnet eller på fjorden. Om du är sugen på klättring är Via Ferrata Loen en rolig upplevelse för hela familjen. Du kan också ta linbanan Loen Skylift till toppen av berget för en oslagbar panoramaöversikt över fjorden.

Från Stryn kan du ta bussen till Ålesund (cirka 3 timmar och 30 minuter).

Alternativ rutt: Från Stryn kan du fortsätta österut med Vy expressbuss till fjällparadiset Lom i Jotunheimen ochöstra Norge. Från Lom går det buss till Otta station (cirka 1 timme), där du kan byta till Dovrebanan i riktning mot Trondheim eller Oslo.

Res sjövägen till Måløy och Selje

Ett mer äventyrligt sätt att resa norrut från Bergen är att åka expressbåt längs kusten till Måløy och Selje. Båten går till och från Bergen två gånger om dagen, måndag till fredag. På lördagar och söndagar går det en båt om dagen. 

På vägen från Bergen kan du även stanna till i Askvoll där du kan besöka några öar med den lokala postbåten. Se Bulandet och Værlandet eller Florø, med sin härliga småstadscharm och en livlig skärgårdsmiljö.

Efter 4 timmar och 40 minuter med båt från Bergen når du Måløy, en äkta kustidyll med mäktig natur. Måløy är utmärkt för cykling, och du kan ta med cykeln på båten hela vägen från Bergen (men du kan behöva boka i förväg). Missa inte toppattraktioner som den vita sandstranden Refviksanden och den naturliga klippformationen Kannesteinen. Måløy är också en bra utgångspunkt för utflykter i Bremangerregionen.

Från Måløy kan du ta bussen till Nordfjordeid (1 timme och 15 minuter) och resa vidare med buss till Stryn eller Ålesund, eller åka tillbaka till Bergen. Du kan också åka båt till den undangömda pärlan Selje (30 minuter) och tillbringa en natt där. Utforska Selja Kloster med anor från medeltiden eller koppla av på Seljesanden strand.

Tips:Hurtigruten stannar vid både vid Florø och Måløy på resan mellan Bergen och Kirkenes i Nord-Norge.

4. Ålesund - Nordvest - Trondheim

Ålesund är enbra utgångspunkt för oförglömliga utflykter i vilda och vackra Sunnmøre, till exempel på en kryssning till den berömda UNESCO-fjorden i Geiranger. Du kan också åka på fjordkryssning från Ålesund till Hjørundfjorden i Sunnmørsalparna, vars toppar reser sig hela 1 600 meter över fjorden. Eller gör en dagsutflykt med buss och expressbåt till lunnefågelkolonierna på fågelön Runde.

Ålesund - Geirangerfjorden

Från maj till slutet av september går det fjordkryssningar från Ålesund till Geirangerfjorden. Du kan också resa med lokalbuss från Ålesund genom Sykkylven och Stranda till Hellesylt, där en fjordkryssning till Geiranger börjar.

UNESCO:s världsarv Geiranger är en sagolik plats med brusande vattenfall, majestätiska fjälltoppar och ett spahotell. Om du återvänder samma dag har du några timmar på dig att se byn - men det finns mycket att se och göra, så vi rekommenderar att du stannar några dagar.

Tips 1: Boka turen Geirangerfjord i ett nötskal, så missar du inga höjdpunkter i Ålesund, Geirangerfjorden och Åndalsnes.

Tips 2: Fjordarna är lika vackra i vitt! Ta en vinterresa från Ålesund till Geiranger.

Ålesund/Geiranger till Åndalsnes (och östra Norge)

Från Ålesund kan du också resa till Åndalsnes i Romsdalen med buss (1 timme och 30 minuter). Åndalsnes kallas Norges "bergsklättringshuvudstad" och är ett nav för äventyr både ute och inne. Börja med att ta Romsdalens linbana till toppen av Nesakslaberget och vandra till den berömda utsiktsplattformen Rampestreken.

På sommaren kan du också ta den så kallade gyllene vägen till Åndalsnes från Geiranger. Upplev många kända attraktioner, bland annat Ørnesvingen (Örnvägen) och den världsberömda Trollstigen med sina 11 hårnålssvängar.

Från Åndalsnes kan du hoppa på Raumabanan, som har utsetts till Europas vackraste järnvägslinje. Åk till Dombås (1 timme och 25 minuter), där du får se bergsområdet Dovrefjell innan du fortsätter med Dovrebanan till Trondheim eller Oslo.

Ålesund/Åndalsnes - Trondheim:

Det finns också några svårslagna turer i Nordvest på vägen mot gourmetstaden Trondheim. Besök städerna Molde och Kristiansund (kända för sin klippfisk) med buss från Ålesund eller Åndalsnes.

Om du vill se den vilda, vackra Atlanterhavsvegen ska du ta bussen som går mellan Molde och Kristiansund.

Klicka på bilden nedan för att lära dig mer om sjövägen (och bussen) mellan Kristiansund och Trondheim.

5. Bergen - Stord - Haugesund - Stavanger

Med Kystbussen kan du göra en naturskön resa längs västkustenmellan Bergen, vikingastaden Haugesund och Stavanger. Den totala restiden är 4 timmar och 20 minuter. På vägen kan du njuta av utsikten över glittrande fjordar och idylliska gårdar och göra ett besök på Stord.

Tips 1: Turens två färjor ingår i bussbiljetten och den totala restiden inkluderar både bussen och färjorna.

Tips 2: Kystbussen går mellan Bergen och Stavanger flera gånger om dagen. Boka en resa med NOR-WAY Bussekspress. Vy express gör också den här turen och fortsätter vidare till Oslo.

Bästa erbjudandena från våra partners

Upplev våra spektakulära fjordar, vattenfall och charmiga byar. Boka ditt semesterpaket.

Nyligen besökta sidor