Skip to main content
Unknown Component
civid: 6597ebd7a47dde4f5d072f38
name: plugins_common_social_share (widget)

Mat och dryck i Tromsø

Arktisk mat under norrskenet

Maten i Tromsø är lika spännande som stadens stora utbud av utomhusaktiviteter och norrskensutflykter. Restaurang Smak är en av många restauranger som baserar sin meny på färska, arktiska ingredienser.

“Att driva en högklassig restaurang så här långt norrut har sina utmaningar, men vi ser möjligheterna”, säger Espen Ramnestedt, som driver restaurangen Smak tillsammans med sin fru Eva-Linda. Restaurangen har plats för bara 24 gäster och finns med i den ansedda restaurang-guiden White Guide Nordic.

Tromsø är en välbesökt stad bland norrskensresenärer och andra aktiva äventyrare som uppskattar ett  rejält och vällagat mål mat. Eva-Linda berättar gärna för sina gäster om ingrediensernas ursprung. “Jag vill dela med mig av entusiasmen våra lokala tillverkare har,” förklarar hon.

“Vi använder oss av tekniker och traditioner som har använts i generationer för att servera klassiska nordnorska rätter. Vi serverar smakerna från min barndom, fast med en modern touch”, säger Espen.

På denna exklusiva restaurang kan du förvänta dig delikatesser som fisksoppa med hummer, kungsfisk och morötter, potatisvåfflor med löjrom, och så självklart Smaks prisbelönta lokala ost och gräddfil.

Det finns också många andra restauranger i Tromsø med utmärkta betyg från både lokalbefolkningen och turister. Några exempel är den eleganta restaurangen Skirri som serverar ren, kalv och dagens fångst, den mer lågmälda restaurangen Emmas Under, och fisk- och skaldjursrestaurangerna Fiskekompaniet Sjosiden och Rå sushi.

Andra populära restauranger är Presis Tapas, den mångsidiga Bardus Bistro, den internationella Kitchen & Table och Compagniet, som anser sig vara stadens äldsta restaurang. Dessutom lovordar många Tromsøs nya mathall, känd för sina utsökta skaldjur och avslappnade stämning.

Allt från skaldjur till grönsaker växer långsamt i det nordnorska klimatet, vilket gör att råvarorna utvecklar fantastiska smaker. Ön Tromsøya är ett paradis när det kommer till färska ingredienser, och öns uppfinningsrika och skickliga kockar ser till att få ut det mesta av råvarorna.

“Landskapet som omger staden är överväldigande”, tillägger Eva-Linda.

Matkulturen speglar stadens starka kulturarv av upptäcktsresande. På 1850-talet blev Tromsø ett centrum för jaktexpeditioner och vetenskaplig forskning av Arktis. Det dröjde inte länge innan staden fick smeknamnen ”Porten till Arktis” och ”Nordens Paris”, tack vare sin internationella atmosfär.

”Även när du befinner dig i centrum är bergen så nära att du nästan kan röra vid dem”, säger Espen innan han ger sig iväg till en närliggande bondgård för att hämta in kvällens ingredienser.

Få mer information på Tromsøs officiella webbsida.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Vill du veta mer?

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor