Sköna platser
Arkitektur som känns
Visst har du varit på ställen…
… som du aldrig vill lämna?
Ställen där du känner dig som ett med naturen…
… skärper alla sinnen och kommer närmare andra.
Ställen som bjuder in till avkoppling…
… och där du kan se saker och ting i ett nytt ljus.
Eller är helt enkelt en känsla av sammanhang?
Är det den mänskliga drivkraften att vilja uppleva med alla sinnen, och till att skapa skyddande krypin på avlägsna platser?
Eller i hjärtat av storstaden.
Kan man förvandla något traditionellt och högstämt som ett operahus till en öppen och älskad allmän yta?
Ibland besöker man en plats, en byggnad, ett litet samhälle eller till och med ett kvarter, och det känns härligt bara att vara där. Men vad är det som skapar den känslan, och var i Norge hittar du sådana sköna platser?
Vad gör en plats skön?
Arkitektur, design och mänsklig kreativitet kan verkligen förändra en plats i grunden. Och påverka våra sinnen och känslor. Ett nedgånget och övergivet fiskeläge kan förvandlas till en sjudande konstnärsgemenskap. Platser att söka skydd på kan byggas på avlägsna klippor, i skogen eller utanför stadens största sjukhus.
En byggnad är mer än bara ett fysiskt utrymme, det kan också ge plats för nya tankar och perspektiv.
Men hur kan arkitektur, design och mänsklig kreativitet förvandla en plats? Hur kan de lyfta fram ställets goda egenskaper, möjligheter och skaparlust och få människor från när och fjärran att både trivas och känna sig pånyttfödda?
Varför är det här en skön plats? Vad är det som får folk att trivas här?
Opera åt folket
”Det handlar inte bara om byggnaden. Man får också väga in själva platsen, sammanhanget och människorna. Det kan vara i princip vad som helst,” säger Jenny B. Osuldsen, professorn i landskapsarkitektur och partner på Snøhetta, som räknas som en av världens mest innovativa arkitektfirmor.
”Att få fram en byggnad som har det där lilla extra … det är arkitektur handlar om för oss. Något som berör oss människor,” fortsätter hon.
Snøhetta har utformat en av Norges mest lyckade byggnadsverk i modern tid, Operahuset i Oslo. Uppe på det stora taket är det alltid många människor som rör sig. Några kanske är på dejt, andra klättrar, löptränar eller bara sitter och småpratar och njuter av utsikten över Oslofjorden. Det går också att bada på stranden alldeles intill eller ta ett dopp från bastuflotten innan det är dags att svida om och se en modern uppsättning av Elektra på stora scenen.
Ett ställe med en twist
Men det finns fler speciella platser att uppleva konst på.
”Jag minns första gången jag kom hit. Jag parkerade bilen och trodde verkligen att jag kommit fel. Inte kunde det finnas ett konstmuseum här?”, säger Kate Smith, kurator på Kistefos Musem, ett konstcentrum som kommit att bli en av Europas mest unika utställningsplatser.
En gammal trämassefabrik långt ute i skogen, en timmes bilfärd från Oslo, har förvandlats till ett stort och vackert museum med tillhörande skulpturpark. Hit kommer människor från världens alla hörn för att uppleva samtidskonst av allra högsta rang.
Konst för alla
Här kan leksugna barn, pensionärer, naturälskare och konstfantaster alla få ta del av världskända samtida konstnärer som Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Bjarne Melgaard, Tony Cragg, Elmgreen & Dragset, Fernando Botero och Jeppe Hein, för att nämna några.
”Människor rör sig fritt i rummet här och kan förhålla sig mer ledigt till konsten. Konstgallerier kan ibland upplevas lite stela, men här på Kistefos kan man vara ute i naturen, ta en tur i skogen och helt plötsligt ramla över ett konstverk på allra högsta internationella nivå”, säger Kate Smith.
Den byggnad som verkligen sätter det här stället på kartan är The Twist. Den är ritad av Bjarke Ingles Group (BIG) och fungerar också som bro och utsiktsplats. Är den kanske ett helt konstverk i sig själv?
Hur ger man nytt liv åt en gammal trämassefabrik långt ute i skogen?
Fyll den med samtidskonst av allra högsta rang!
Speciella platser
Operahuset och Kistefos är bara två exempel på Norges sköna platser. Vi har gott om fler byggnader, hus och samhällen av olika storlekar som alla erbjuder något utöver det vanliga och som gör människor glada, avslappnade och kreativa.
Se vår korta (10 min) dokumentär där vi funderar vidare kring vad som gör en plats speciell. Häng med till ställen som Kistefos Museum som vi nämnt här ovan, en modern träskola som drastiskt förändrat elevernas beteende och välmående, och en mysig stuga intill ett sjukhus, där svårt sjuka barn och deras familjer kan få lite andrum. Bo på ett lyxhotell som smälter in i naturen och ett gammalt fiskeläge som vägrade att dö bort och istället pånyttföddes på ett oväntat vis.
Här är en lista på en rad sköna platser och unika byggnader över hela landet.
1. Skönt boende
Ett toppmodernt drömhotell som helt smälter in i sin omgivning!
Det familjeägda Øyna Kulturlandskapshotell ligger bara en timmes bilfärd från Trondheims flygplats, och det är inte för intet som Fodor’s Travel listade det som ett av ”världens 101 häftigaste hotell” under 2022.
De 18 rummen är inredda i skandinavisk stil och har utsikt över Trondheimsfjorden och Fosenalpene. Med sitt läge uppe på höjden får man verkligen känslan av att sväva uppe i det blå. Och på tal om himmelskt – hoppa upp på cykeln och utforska det stora utbudet av gårdsbutiker, bagerier och gallerier längs den gyllene omvägen i Inderøy.
I Norge finns också mängder av andra sköna ställen att bo på, där hotellet blir själva resmålet. Kolla in det prisbelönta stället Juvet Landskapshotell, Manshausen på paradisön Steigen, och alla fina historiska hotell som Dalen Hotel, Hotel Union Øye, Walaker Hotel och Utne Hotel.
2. Raka vägen till god arkitektur
Låt resan vara destinationen!
Gör en roadtrip genom helt unika landskap, längst kust och fjordar, fjäll och vattenfall. Låt konst, design och arkitektur längs vägen lyfta den dramatiska omgivningen till helt nya höjder och föra dig ännu närmare naturen.
Kolla in en av de 18 utvalda sträckor som utgör de nationella turistvägarna. De kan räknas som arkitektoniska mästerverk och ger gott om möjligheter att ta del av fängslande konstverk, vackra promenadstråk, storslagna utsiktsplatser och inte minst världens tjusigaste (och dyraste) toaletter!
3. En urban fiskeby
Fiskebåtar, konst, gourmetmat och en toppmodern musikstudio!
I den unika lilla fiskebyn Nyksundi Vesterålen bestämde sig det dussintal människor som bor där för att väcka liv i det övergivna och nedgångna lilla fiskesamhället vid Nordsjöns strand. Det resulterade i ett av Nord-Norges mest oväntade och förtjusande resmål, med restauranger, gallerier och charmiga hotell.
Nyksund är bara ett av flera små och mysiga fiskelägen (fiskevær) längs den norska kusten. De ligger ofta på avlägsna platser, omgivna av storslagen natur. De har gett skydd och försörjning åt fiskare och deras familjer i hundratals år, och har än i dag en genuin och hemtrevlig känsla.
4. En skyddad utsikt
Vi behöver alla söka skydd ibland. Kanske inte minst när vädrets makter ger sig till känna.
Vad kan då passa bättre än ett både vackert och mysigt krypin? De norska arkitekterna på Biotop kombinerar sin profession med en djup kärlek till naturen. De har ritat några av världens vackraste och mest prisbelönta vindskydd, platser för fågelskådning och fotografi samt stugor över hela Norge – som dessutom är öppna för allmänheten.
Njut av tystnaden, ljusets skiftningar och inte minst utsikten, som den från fjället Øksfjord i Nord-Norge. Glöm inte att ta med kikaren!
5. En tur bland trädtopparna
En bra och skön plats ska kunna besökas av alla. Ett bra exempel på det är den så kallade Tretoppveien som ligger uppe bland trädtopparna i Fyresdal i Telemark. Rulla eller promenera den 2,5 km långa rullstolsanpassade turen upp till den cirkelformade utsiktsplatsen vid Hamaren Aktivitetspark. Packa med egen lunch och gör en härlig picknick på en av rastplatserna med sjöutsikt.
Missa inte heller den pittoreska och hjulvänliga turen till Stovnertårnet, där du färdas bland trädtopparna i Stovner i nordöstra delen av Oslo.
Båda ställena har gratis inträde.
6. Att få dra sig tillbaka
En skön plats är som en omfamning, och ger en känsla av att vara både ute och inne på samma gång.
I mer än tusen år har norrmännen byggt stugor som skydd mot de kalla vinternätterna. Hit söker de sig för att koppla av och varva ner, mysa framför brasan, läsa böcker, spela sällskapsspel och bara ha det gott med nära och kära.
Nästan alla stugor byggs i trä, allt från de mysiga, traditionella i gammeldags stil till de moderna stugorna med enorma fönster som släpper in massor av naturligt ljus. En del stugor ligger till och med bland trädtopparna!
Vad gillar du: modernt eller traditionellt?
7. Hamnpromenaden
Trafik. Tung industri. Oväsen. Bara för några år sen var Oslos hamn ingen särskilt inbjudande plats.
Idag har området öppnats upp ordentligt mot Oslofjorden och det som förr var vägar och industriområden har förvandlats till färggranna nya områden med mängder av museer, restauranger, häftig arkitektur och gott om bastuflottar och soldäck.
Idag är hela kuststräckan öppen för allmänheten, och Havnepromenaden har verkligen kommit att bli en av världens mest spännande strandpromenader. Hela sträckan är 9 kilometer lång, men du kan såklart bara utforska delar av den, eller hyra en citybike!
8. Ta i trä
Från vikingatidens långhus, traditionella stavkyrkor och mysiga stugor till de klassiska vita träsamhällena i södra Norge och nyskapande, hållbara byggnader.
Norsk träarkitektur har rötter mer än tusen år bakåt i tiden, och har mycket att berätta om landets historia. Timmer har alltid varit en viktig beståndsdel – ett levande material som andas och kan stå emot både stormar, regn och snö. Dessutom kan det hålla i många generationer om det bara underhålls på rätt sätt.
Idag tar norska arkitekter träkonstruktionerna till en helt ny nivå och bygger allt från högresta torn till moderna kontorskomplex i det här magiska materialet. Det här är platser som får oss att må bra och känna oss hemma.
9. Historiska gårdar
Autentiska, mysiga och sprängfyllda av historia.
Många norska gårdar har varit i samma familjs ägo i många generationer, men har först på senare tid slagit upp portarna för besökare. Vissa har rötter ända från medeltiden, medan ett besök på andra är som att färdas tillbaka till 1800-talet. På många ställen kombineras traditionellt och modernt, till en unik och dynamisk helhet.
Bo i lantlig lyx och ät läcker närproducerad mat från gården, eller njut av mysig och rustik logi på mindre bondgårdar i fullt bruk. Ta med hela familjen på en semester där ni kommer nära naturen, där era minstingar både får mata söta djur och hjälpa till med olika sysslor på gården.
10. Levande bibliotek
Behöver du en elcykel? En gitarr? Eller ett bra ställe att plugga på?
Norska bibliotek erbjuder så mycket mer än bara böcker. Många är goda exempel på nytänkande arkitektur och sociala mötesplatser, fulla av allt från föreläsningar till panelsamtal. De kan till och med vara en plats där du kan öva gitarr eller laga dina byxor.
Flera av Norges bibliotek anses höra till världens vackraste! Kolla in det makalösa Deichman Bjørvika i Oslo, som utsetts till världens bästa nya offentliga bibliotek. Missa inte heller biblioteket i Vennesla och en rad andra fantastiska norska bibliotek.
Fler sköna platser
Det finns gott om speciella ställen du inte får missa! Här är några av dem.
Vad är en skön plats för dig?
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.