Skip to main content

10 skäl att uppleva Norge på hösten

Hösten är en förtrollande årstid, med maximalt "kos" både inomhus och utomhus. Sprakande höstfärger lyser upp landskapet, späckhuggarna återvänder och man kan se norrskenet igen.

1. Vandra i fjällen

Hösten är perfekt för vandringsturer i fjällen, när ljungen blommar i rött, gult och orange. Att gå på tur är som bekant stort i Norge, och på de flesta ställen har man sett till att det är enkelt att ta sig till fina vandrings- och cykelområden med kollektivtrafiken. På vissa platser kan du också åka linbana upp till toppen. Här är några av våra bästa vandringstips:

2. Stormskådning

Det är något speciellt när det blåser upp till storm på hösten. Klä på dig ordentligt och ge dig ut och känn naturens krafter. Den fantastiska stugan Dosabu i Bremanger byggdes särskilt för stormskådning. Här får du en häftig panoramautsikt över havet medan du håller dig varm och torr. Är du ute efter en stormig upplevelse rekommenderas också en natt i en fyr eller i en så kallad rorbu (fiskestuga) i Nord-Norge. Kråkenes fyr ligger särskilt bra till för alla som gärna spanar in det tuffaste vädret.

3. Dags att koppla av

Efter en dag ute i höstrusket är det inte mycket som slår att krypa upp under en filt i soffan i en mysig stuga. Tänd levande ljus, läs en bok och koppla av till det sprakande ljudet från braskaminen. Du kan också hitta lugnet i höjd med trädtopparna genom att övernatta i någon av Norges alla häftiga trädkojor.

4. Kulturell höst

Hösten är perfekt för nya konst- och kulturupplevelser. Passa på att besöka några av Norges främsta konstmuseer och gallerier. Upptäck MUNCH-museet, eller Nasjonalmuseet – Nordens största konstmuseum. Det finns också spännande museer inom historia, konst och naturhistoria i Bergen, Stavanger, Tromsø och på många andra platser. Dessutom kan du räkna med ett stort utbud av filmfestivaler och livemusik.

5. Norrsken och valsafari

De längre höstnätterna får alla hobbyfotografer att hoppa av lycka – det är nämligen inte bara på vintern som du kan uppleva norrskenet. På hösten ökar också chansen att se olika sorters valar i norr. Den här tiden på året kan du till exempel få syn på både knölvalar och späckhuggare. Norrsken och valsafari kan du uppleva ombord på Hurtigruten. Annars är Vesterålen, Senja, Alta och Tromsø perfekta destinationer för dessa upplevelser.

6. Bastusäsong

Badsäsongen är långt ifrån slut! Under de senaste åren har många nya bastur dykt upp runt om i landet. Bli varm ända in i benmärgen innan du ger dig ut för ett uppfriskande dopp. Du kommer garanterat känna dig som en ny människa efteråt. Behöver du extra avkoppling kan du alltid checka in för en spaweekend.

7. Romans bland fjordarna

Andas in. Andas ut. Den hektiska sommaren är över och återigen infinner sig lugnet bland fjordarna. Hösten är den perfekta tidpunkten att övernatta på ett av Norges historiska hotell. Under den här tiden på året är det enklare att få rum. Ge dig ut på vandring längs fjordarna och se hur landskapet ändrar färg och förbereder sig inför vintern.

8. Storstad med småstadscharm

Oslo har länge varit ett populärt resmål för turister. Men det finns många andra städer i Norge som helt klart också är värda ett besök. Boka in en weekend i härliga Bergen eller spana in jugendarkitekturen i Ålesund.

9. Tågresor med fantastiska vyer

Lonely Planet är bara ett av många medier som har utsett Bergenbanen till en av världens vackraste tågresor. Men det finns flera andra tågresor i Norge som är något långt utöver det vanliga. Till exempel bjuder både Raumabanan och Nordlandsbanen på hisnande utsikter.

10. En smak av höst

Lammbiff. Fårikål. Smalahove. Älgkött och annat vilt serverat med lingon och gräddsås.  För att inte tala om färskpotatis, söta morötter och smörstekta kantareller. När kvällarna blir längre är det dags att duka långbordet och njuta av god mat och dryck tillsammans med nära och kära.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Läs också

Nyligen besökta sidor