Skip to main content

Upplev glimrande norrsken eller magisk midnattssol på en rundresa i Nord-Norge med tåg, buss, färja och båt. Här är våra fyra bästa turförslag:

I Nord-Norge är det minst sagt glest mellan bussarna. På en del platser finns kanske en buss eller båt om dagen, och på en del ställen bara någon i veckan!

Men med god planering kan resan i norr bli ett äventyr med otroliga naturupplevelser, inte minst när du reser med båt. Havet har länge varit själva pulsådern i den här delen av landet, och fortfarande finns många byar på öar och i vikar som är helt beroende av båt. Många bilfärjor (men inte alla) är fortfarande gratis när du reser till fots.

Du kan ta tåget hela vägen från Oslo eller Trondheim till Bodø, men de vanligaste transportmedlen är buss, färja och snabbåtar. Hurtigruten och Havila Kystruten trafikerar sträckan mellan Bergen och Kirkenes, och i norr kan du också kliva av och på i de olika hamnarna.

Se till att använda reseplanerare

Rutter och tidtabeller ändras en del under året, inte minst genom skolans läsår, lov och helgdagar. Därför är det en god idé att alltid få koll på läget med en reseplanerare, som den norska Entur. Kom ihåg att alltid fylla i rätta resedatum bara!

Viktiga nav för linjetrafik

Bodø, Harstad/Narvik och Tromsø har goda utrikes flygförbindelser och är de största knutpunkterna. Mindre samhällen som Alta, Kirkenes och Bardufoss har flera inrikes direktflyg dagligen, och flygbolaget Widerøe trafikerar ett antal mindre flygplatser på mer avlägsna platser.

OBS: Tidsberäkningarna bygger på snabbast möjliga förbindelse. En del turer kan ta längre tid.

1. Nordland och Helgeland 

Trondheim – Bodø

Det är många som rankar Helgeland som den vackraste platsen i Norge. Den här rundresan börjar i Trondheim, med en vacker tågresa till Bodø. Nordlandsbanen är Norges längsta tågsträcka, och den enda som korsar polcirkeln. Det finns två avgångar om dagen från Trondheim, och de 729 kilometerna till Bodø bjuder på 10 timmar av fantastiska landskap. Nattåget har utsetts till en av världens vackraste tågresor av Lonely Planet, så vill du ha en plats i sovkupé är det bra att boka i så god tid som möjligt.

Bodø – Helgelandskusten – Sandnessjøen

Kliv av tåget i Bodø och upptäck allt som den här minimetropolen har att erbjuda. Kolla in Bodøbornas bästa tips för en långweekend, eller fyll en hel vecka med roliga aktiviteter, god mat och naturupplevelser i det vackra området Salten.

Sen kan du ta båten Nordlandsekspressen (NEX1) från Bodø i riktning mot Sandnessjøen, där du får uppleva en rad små öar och byar längs Helgelandskusten. Ta chansen att resa som lokalbefolkningen gör, och se platser som inte kan nås med bil.

Båtturen tar omkring fem timmar... eller fem dagar, eftersom du kan hoppa av och på i vilken hamn du vill. Det är nästan som Interrail, fast med båt! Upptäck avlägsna platser som den magiska Træna, whiskeyön Myken, lunnefåglarnas ö Lovund, eller upplev lugnet på Arctic Hideaway i Fleinvær – eller på de vackra öarna Rødøy, Støtt eller Bolga.

Observera att NEX1 inte stannar på alla de här öarna, så du kan behöva ta en anslutande båt för att nå en del av dem.

Du kan ta båten i båda riktningar, från Bodø till Sandnessjøen eller från Sandnessjøen till Bodø. Nordlandsekspressen går året runt, och under sommaren finns extra avgångar till många av de mindre öarna.

Restips: Vi rekommenderar att köpa ett Travel Pass Nordland, som ger obegränsad tillgång till snabbåtar, färjor och bussar i Nordland under en vecka, till ett rimligt pris. Reseplaneraren Reis Nordland är ett bra verktyg att ha tillhands. En del turer mellan mindre hamnar går bara på begäran, och i de fallen behöver du ringa i förväg och beställa båt.

Sandnessjøen – Trondheim

I Sandnessjøen får du inte missa De syv søstre, som är en av Norges häftigaste bergskedjor. Vi rekommenderar också att hyra en cykel och utforska de vackra öarna i området, som Dønna och Herøy. För dig som gillar kultur och arkitektur är en tur söderut till Peter Dass-museet i Alstadhaug ett bra tips. På museet och området runtomkring visas flera århundranden av nordnorsk kultur- och arkitekturhistoria.

Från Sandnessjøen kan du flyga till Oslo med Widerøe, eller ta buss till Mo i Rana eller Mosjøen och ta Nordlandsbanen tillbaka till Trondheim (går också till Værnes flygplats), eller Bodø.

Du kan också ta en buss (3 timmar) eller en snabbåt (2 timmar) från Sandnessjøen till Brønnøysund och kolla in den berömda Torghatten – berget med ett hål rakt igenom(!). I närheten finns också den vackra ön Vega, som tagits med på UNESCOS världsarvslista tack vare sitt unika samspel mellan ejderfåglar och människorna som bor där.

Passa också på att utforska Kystriksveien, som utsetts till en av världens vackraste vägsträckor! Där finns gott om alternativ: cykel, hyrbil eller lokalbuss.

Restips: Widerøe har ett erbjudande de kallar Fly and Bike, som gör att du kan hämta och lämna cykel på ett antal utvalda flygplatser. Här kan du boka en cykel i Helgeland eller Bodø.

2. Från fjord till fjäll i Nordland och Troms

Bodø och Salten – Lofoten

Utöver Bodø har regionen Salten en hel del annat att erbjuda. Kolla in toppaktiviter i området och gör en tur till den enorma glaciären Svartisen, eller en tur med ribbåt till Saltstraumenvärldens starkaste malström.

Från Bodø kan du ta Nordlandsekspressen (NEX2) omkring fyra timmar norrut till Svolvær på Lofoten. På vägen kan du kliva av i den vackra byn Helnessund i Steigen. Det är ungefär en timme från Bodø, och du kan övernatta i de häftiga stugorna på Manshausen. Du kan också stanna till i den lilla byn Skutvik i Hamarøy (ungefär 2,5 timme från Bodø) och kolla in sevärdheter som byn Tranøy, fjälltoppen Hamarøyskaftet och Hamsunsenteret. Alla kan du nå med buss. Från Skutvik kan du på sommaren också ta bilfärja till Skrova/Svolvær på Lofoten. Färjan är gratis om du reser till fots. De här underbara och dolda pärlorna bjuder också på mäktiga fjäll, kritvita stränder och azurblå vatten.

Omväg: Ta bilfärjan mellan Bodø och Moskenes, längst ut på Lofoten. Därifrån finns bussförbindelse till resten av Lofoten, och hela vägen till Narvik. Vissa färjor stannar på de avlägsna öarna Røst och Værøy som båda är väl värda ett besök!

Genväg: Åk direkt från Svolvær eller Sortland till städerna Harstad eller Narvik, eller Harstad/Narviks flygplats i Evenes om du vill ha en kortare resa.

Lofoten – Vesterålen – Senja

Från Svolvær i Lofoten kan du ta en buss till "den blå staden" – Sortland i Vesterålen (2t 15m). Vesterålen är en riktigt unik upplevelse för dig som älskar vandring, fiske och djurliv. Lokalbussar förbinder Sortland med andra delar av regionen.

Åk norrut till Andenes (2 timmar med buss) så kan du hänga med ut på val- eller lunnefågelsafari! Och vill du lära dig mer om rymden och norrsken får du inte missa rymdcentret Spaceship Aurora.

På sommaren kan du ta färjan från Andenes till Gryllefjord i Senja (runt 1t 40m), Norges näst största ö och ett riktigt friluftsparadis. På vägen över är det inte omöjligt att du får se val!

Ett alternativ är att hoppa av lokalbussen i Gryllefjorden och ha Hamn som bas för vidare utflykter. Det är öns största samhälle, med skön atmosfär och med stort utbud för äventyrare året runt.

Lokalbussen går också direkt till Finnsnes, som har goda kommunikationer. Därifrån finns dagliga avgångar till Tromsø med buss (2t 15m) och båt (1t 15m). Det finns också bussar till Bardufoss flygplats, som har gott om inrikes förbindelser.

Senja – Tromsø – Narvik – Bodø

Ta några sköna dagar i den arktiska huvudstaden Tromsø och prova läcker lokal mat, upplev den samiska kulturen på nära håll, vandra under midnattssolen eller låt dig hänföras av det magiska norrskenet på vintern.

Avsluta rundresan med att antingen flyga hem från Tromsø eller förlänga turen med en 3,5 timmes bussresa till Narvik, som är något av ett paradis för vandring, skidåkning och cykling. Därifrån finns tågförbindelse till Sverige på den historiska Ofotbanen.

Du kan till sist flyga hem från Harstad/Narviks flygplats i Evenes eller ta en 6,5 timmes bussresa tillbaka till startpunkten, Bodø.

3. Tromsø till Nordkap

Tromsø – Lyngen – Alta

Den arktiska triangeln! Startpunkten för denna resa är den arktiska huvudstaden – Tromsø! Få Tromsøbornas egna tips på en härlig långweekend i staden. Du kan också börja resan i Alta, två timmars flygresa från Oslo.

Om du reser med buss (bara en avgång per dag!) från Tromsø till Alta (6t 30m) bör du stanna till i Lyngen, som bjuder på offpist och vandring av allra högsta rang. Lyngenfjorden med omnejd är dessutom en av Norges allra bästa regioner för mountainbike.

Är du nyfiken på arktisk livsstil? Då ska du besöka Alta, som varit en mötesplats för urfolk ända sedan stenåldern. Här kan du övernatta i en lavvo (ett traditionellt samiskt tält) under norrsken eller midnattssol, och verkligen lära känna kulturen på nära håll.

En av de största attraktionerna i Alta är de tusentals UNESCO-listade hällristningarna i Hjemmeluft. Sorrisniva ishotell är en annan unik upplevelse. Om du kommer på sommaren kan du i stället checka in på deras flotta vildmarkshotell. Trasti & Trine är ett annat bra val, inte minst för gourmander. Området ger också fina möjligheter till friluftsliv, fiske och hundspann.

På sommaren kan du också ta en båttur och kolla in Alta Canyon, Norra Europas största kanjon, på nära håll.

Alta – Nordkap

Den vackra bussresan (oftast från 1 maj till 30 september) mellan Alta och Nordkap tar 4 timmar och 20 minuter. Håll lite koll på vägen – rätt som det är kan du få se en renhjord som spatserar över!

Vägen går förbi den lilla staden Honningsvåg, som bjuder på gott om övernattningsmöjligheter. Därifrån är det ungefär 40 minuter till slutmålet, Nordkap. Nu är du på Europas allra nordligaste punkt! Nordkappplatået är en 307 meter hög klippa som störtar rakt ner i havet. I närheten ligger också en av Europas största fågelberg, där tusentals lunnefåglar, havssulor och skarvar flockas på Gjesværstappan.

Honningsvåg – Hammerfest – Tromsø

Honningsvåg är porten till Nordkap, och här stannar både Hurtigruten och Havilas fartyg. I den charmiga lilla staden finns butiker och gott om möjligheter att prova unik arktisk mat!

På vägen tillbaka till Tromsø kan du besöka Hammerfest (världens nordligaste stad!). Dit tar det ungefär 3 timmar och 15 minuter med buss, och 5 timmar med Hurtigruten/Havila.

I Hammerfest kan du sicksacka dig till fots upp till toppen av Salen, bara 15 minuter från centrum, eller vandra upp för det lite högre berget Tyven. Båda turerna är populära, och bjuder på fantastiskt fina panoramavyer.

Hammerfests stora sevärdhet är Gjenreisningsmuseet för Finnmark och norra Troms. Utställningen visar dramatiska händelser under andra världskriget, som tvångsevakuering och förödelse – men också återuppbyggnaden som följde på kriget.

Från Hammerfest kan du ta snabbåt tillbaka till Alta (1t 40m) och därifrån flyga till Tromsø. Det går också att ta bussen (10t 15m) eller åka med Hurtigruten eller Havila (11 timmar) tillbaka till Tromsø.

Restips: Sommerbilletten är ett erbjudande där du för 990 NOK kan åka på alla bussar och båtar i Finnmarks och Troms län under en veckas tid. Biljetten kan köpas i apparna Troms Billett ochSnelandia Mobillett.

4. Norges nordöstra spets

Kirkenes – Sør-Varanger

Kirkenes är startpunkt för resan till Norges allra östligaste delar, som kännetecknas av en särpräglad natur. Vi föreslår att du flyger till Kirkenes – det finns flera flyg dagligen från Oslo och förbindelser till Alta och Tromsø – eller åker med antingen Hurtigruten eller Havilas fartyg, som båda har Kirkenes som sin nordliga slutdestination. Fartygen går också in i ett flertal andra hamnar i regionen.

Kirkenes är det perfekta utgångspunkten för en rad arktiska äventyr. Här kan du få uppleva midnattssol och norrskensutflykter, åka hundspann, fiska och ge dig ut på kungskrabbssafari. Dessutom kan du övernatta på det unika Snowhotel Kirkenes.

Om du är en historienörd får du absolut inte missa Grenselandmuseet. Utställningarna här visar utveckling och viktiga händelser inom näring, bosättning och krigshistoria i gränsområdena mellan Norge, Finland och Ryssland.

Kirkenes är en mittpunkt i kommunen Sør-Varanger. Ett av de populäraste besöksmålen är Øvre Pasvik nasjonalpark, som ligger i Pasvikdalen ca 10 mil söder om staden. Du når den med buss från Kirkenes, eller med en guidad tur.

Kirkenes – Vardø – Vadsø

Visst vore det häftigt att besöka Norges östligaste stad? Det enklaste sättet att resa mellan Kirkenes och Vardø är antingen med Hurtigruten (3t 15 m) eller med buss (cirka 4t 20 m) längs den spektakulära nationella turistvägen Varanger. På sommaren går det bra att cykla sträckan, som är lång men inte särskilt krävande.

Vardø är känt för sin gatukonst, sina snöbollskrig, för fiske och midnattssol. Men det här är också platsen där en av Norges största häxjakter ägde rum på1600-talet. 91 personer dömdes för häxkonst och brändes på bål i Steilneset. Idag kan du besöka minnesmärket som rests, och lära dig mer om det här mörka kapitlet i Norges historia. Missa inte Vardøhus festning, världens nordligaste fästning, Norges gränspost mot öst.

Vardø är också känt som en av världens bästa platser att studera arktiska fåglar på. Ön Hornøya strax utanför staden är hem för över 100 fågelarter, bland annat omkring 7500 lunnefåglar.

Bussen till Vardø passerar också staden Vadsø och den dolda strandpärlan Ekkerøy, en pittoresk liten fiskeby med rikt fågelliv. Varangerhalvøya nasjonalpark är ett riktigt friluftsparadis, med bra möjligheter till jakt och fiske i omväxlande terräng. Om du vill besöka nationalparken är ett bra tips den 19 kilometer långa vandringsturen till Nattfjelldalen.

Ta dig tillbaka till Kirkenes med Hurtigruten eller Havila, eller med buss.

Restips: Sommerbilletten är ett erbjudande där du för 990 NOK kan åka på alla bussar och båtar i Finnmarks och Troms län under en veckas tid. Biljetten kan köpas i apparna Troms Billett och Snelandia Mobillett.

Kom ihåg: Kolla alltid tidtabellerna noga innan du åker, och under din vistelse. Visit Norway tar inte ansvar för ändringar i rutter eller tidtabeller.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor