Skip to main content

Därför leker barnen
bäst i naturen

Vill du att sommarlovet ska gå från det här ...

… till det här?     

Natur och friluftsliv är en omistlig del av många norrmäns liv.

Att vara utomhus kan göra barnen gladare ...

... väcka deras fantasi ...

minska stress …

... och ge ökat självförtroende!

Forskning visar att barn mår bra av att vara ute i naturen, så vad väntar du på? I Norge kan barnen röra sig fritt och få en sommar full av äventyr!

Känns det svårt att få barnen att släppa skärmarna, och att det blir för mycket tid inomhus…? Du är inte ensam.

Under pandemin ökade den totala skärmtiden för både barn och ungdomar. När forskare från Anglia Ruskin University (ARU) analyserade 89 studier kring ökad skärmtid under pandemin såg man att ökningen lett till sämre kosthållning, dåliga ögon, sämre psykiskt mående (som ångest och ensamhet) och sociala problem.

Dags att byta miljö

57 procent av barnen i Europa har aldrig paddlat kanot över en gnistrande sjö eller en glittrande fjord.

Det framkom i en undersökning gjord av Respons Analyse, där föräldrar i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Sverige tillfrågades om deras vanor kring att låta barnen leka fritt utomhus och vara i naturen.

I Danmark har 68 procent av barnen aldrig gått på fjällvandring, och 66 procent av de tyska barnen har aldrig fångat krabbor – en klassisk sommaraktivitet för norska barn.

Föräldrarna var också rörande överens om hur viktigt det är att barnen är mer ute i naturen än vad de är idag. Så det är nog hög tid för ett miljöombyte!

En naturlig lekplats

I Norge är det inte ovanligt med fyraåringar på slalomskidor eller med vandringskängor på fötterna. Det har också blivit allt mer populärt att låta barn lära sig saker medan de är ute. Det är som om barn inte är gjorda för att sitta inne!

Du ska inte nöja dig med en vanlig och överfylld lekplats om du inte måste. Norge är en naturlig lekplats och en dröm för unga äventyrare, och en plats där fantasin får härja fritt. Här kan de klättra omkring bland träd och klippor, leka och ta sig an spännande utmaningar tillsammans. Ha skoj helt enkelt!

Sommarlov i fjällen

När våren kommer och snön smälter är det utomhus som gäller för många norrmän. Man kan lugnt säga att friluftsliv är en del av folksjälen, och något man anser främja hälsa, som minskar stress och helt enkelt alltid gör dagen lite bättre.

Sommaren i Norge helt idealisk för friluftsäventyr som vandring, cykling, klättring och roliga aktiviteter i älvarna. Du kan också besöka en mysiglantgård i de norska fjällen där barnen kan gullar med söta getter medan du som förälder njuter av god mat och härliga vyer.

För de allra minsta och mest nyfikna barnen kan Norge ofta framstå som ett sagoland, med sina majestätiska berg, djupa fjordar och vackra vattenfall. Ta med familjen på en spännande trolljakt bland häftiga klippformationer, slingriga vägar och mystiska grottor.

Kom närmare varandra

Naturen är också ett bra ställe att bara umgås och känna samhörighet på. Använd stunden framför brasan på kvällen till goda samtal, eller lär känna varandra ännu bättre på en ridtur i bergen. Det är minnen för livet för både dig och barnen!

En familjesemester i Norge är också perfekt för den som törstar efter äventyr, med gott om möjligheter till att paddla kajak, surfa, göra turer på elcykel, åka hundspann på hjul och mycket annat.

Att få ta ut sig och tillsammans ta sig an häftiga utmaningar kan få hela familjen att känna sig som ett. Prova zipline och känn hur det pirrar i magen, ge er ut på en via ferrata, susa ner för branterna på en mountainbike eller åk kittlande forsränning i någon av älvarna. Är du redo att testa dina gränser?

Inspiration för både barn och vuxna

Alexander Read och hans lilla dotter Mina Floriana utsågs till ”Årets villmarkinger” 2019 för att ha inspirerat norska barn och vuxna till att utforska naturen. Läs deras berättelse, få matnyttiga friluftstips och lär dig hur du gör vandringsturen med barnen till en succé!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor