Skip to main content

Resa med tonåringar i Norge

Planerar du en familjesemester med tonåringar? Här är tips på de bästa resmålen, roliga aktiviteter och praktiska tips för en lyckad resa.

Tonåringar är lika olika varandra som vuxna är. En del älskar att vara aktiva, andra vill bara shoppa, medan några helst bara tar det lugnt.

En av de viktigaste sakerna är nog att involvera tonåringarna i planeringen inför resan. På så vis är det mindre risk för tjafs, och det blir lättare att känna sig delaktig i resan. Så börja planera tillsammans redan idag med de här tipsen på aktiviteter och resmål:

1. För aktiva tonåringar

Norges natur är en enda stor lekplats för den som vill ha en aktiv semester. Vad sägs om ett spännande äventyr på ziplines, eller att ge sig på någon av Norges alla häftiga via ferrata? Lika roligt för dig som för tonåringarna.

Vill du ha något mer jordnära finns också mountainbike. Norge har gott om cykelparker där du tryggt kan cykla utför stigar i bergen, eller ge dig ut i skogen.

Hitta fler aktiviteter för den adrenalintörstande:

2. Vandra och cykla

Gillar dina tonåringar friluftsliv? Då har ni kommit helt rätt. Vackra vandringsleder finns det gott om över hela landet, och du hittar enkelt en som passar hela familjen.

Kom ihåg att alltid gå eller åka med guide om ni vill ge er ut på mer krävande rutter. Det finns gott om guidade vandringsturer att välja mellan, också många som passar tonåringar.

Att cykla är dessutom ett fantastiskt sätt att upptäcka Norge på. Du kan hyra cykel nästan överallt. Så det är bara att välja den perfekta rutten och hålla tummarna för att ni har vädergudarna med er.

Planera ditt cykeläventyr:

3. Stadssemester för hela familjen

Har du en tonåring som älskar att shoppa? Förlägg då semestern till någon av Norges större städer, där det finns gott om butiker och gallerior att välja bland. Besöker ni Oslo bör ni kolla in Oslo Fashion Outlet, Norges största outlet, som ligger bara en halvtimme utanför staden. En stor outlet finns också vid Ålgård utanför Stavanger. Avrunda storstadsturen med ett mysigt besök på ett spa och en skön stund på ett trevligt kafé eller en restaurang.

Det finns mycket annat än bara shopping också. Gå på fotbollsmatch, besök ett coolt museum eller utforska staden på cykel, segway, i kajak eller på en SUP!

Gör dig redo för storstaden:

4. Lär er något nytt...

...eller öva på din favoritaktivitet under semestern. Runt hela landet finns gott om roliga kurser och aktiviteter att vara med på, och du hittar garanterat en som passar din nivå.

Känn hur vinden blåser i håret medan du lär dig kiting, eller ta ridningen till en helt ny nivå. Vid kusten kan du ge dig hän åt roliga aktiviteter som surfing och kajak.

Bli inspirerad:

5. Hitta en unik övernattning

Vill ni göra resan extra oförglömlig ska ni boka in er på något av Norges exklusivaste hotell, eller övernatta ovanför marken i en häftig trädkoja! Eller är det läge för den lite lyxigare campingvarianten glamping? Vad ni än väljer kan ni räkna med en unik semesterupplevelse.

Hitta drömstället:

6. Gå och fiska

Med sin extremt långa kust är Norge ett paradis för alla som är intresserade av fiske. På vintern finns isfiske, fjordfiske och djuphavsfiske. Om flugfiske är din grej finns mängder av alternativ, med gott om sjöar, älvar och bäckar att välja bland.

Gör fiskeresan komplett genom att övernatta i en traditionell fiskestuga!

Hitta bästa fisket:

7. Roliga äventyrsbad

Ta en heldag i Skandinaviens största äventyrsbad, Bø Sommarland, som ligger vackert till i Telemark. Här är det lätt att ha roligt, med mer än 20 olika bassänger och rutschkanor, samt en av världens största vågmaskiner för surfing!

Ett annat äventyrsbad finns vid Dyreparken i Kristiansand. Badelandet Aqua Park är också det en rolig upplevelse, både inom- och utomhus.

Är du i Norge på vintern? Kolla in någon av alla härliga bassänger.

8. Coola nöjesparker

Även om de flesta nöjesparker har aktiviteter riktade mot tonåringar, men en som ni absolut inte får missa är Tusenfryd – Norges största nöjespark, som ligger i närheten Oslo. Om du också reser med små barn finns där gott om aktiviteter även för dem.

Kolla in fler häftiga nöjesparker:

9. Vinterskoj

Den kalla vintern bjuder också den på härliga aktiviteter.

Planera en rolig semester för hela familjen i en av Norges bästa skidorter. Det finns backar för både nybörjare och mer vana åkare. Eller vad sägs om en härlig tur på längdskidor i ett av alla spår? Och kom ihåg att det också finns stadsnära skidspår. Är du lite ovan åkare? Ingen fara. Här finns lite bra nybörjartips.

Roliga aktiviteter utan skidor:

Sex tips för en lyckad semester med tonåringar:

  1. Involvera dem i semesterplaneringen! Låt dem få säga vart de är sugna på att åka och vad de vill hitta på.

  2. Se till att boendet du bokar har internet (oftast inga problem i Norge).

  3. Ge dem utrymme. Kanske är det en god idé att boka ett extra rum, så att ungdomarna kan få lite egentid?

  4. Du kommer också långt bara med god mat och en skön natts sömn.

  5. ...och låt dem sova ut! En familjefrukost behöver inte vara så tidig under semestern.

  6. Var öppen för att låta tonåringarna prova aktiviteter på egen hand eller med vänner och syskon, men planera också för aktiviteter som involverar hela familjen – ni kommer få fina minnen att dela längre fram.

Planera din familjesemester

Hitta fler roliga platser och aktiviteter.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor