Skip to main content

Nationella cykelvägar

Är du rutinerad cyklist med siktet inställt på att uppleva Norges fjordar och fjäll på semestern? Då kan de nationella cykelvägarna vara något för dig.

Tvärs över Norge på två hjul

Norge är ett av många länder som har nationella cykelvägar – alltså ett nätverk med långa cykelleder som passar de som är ute efter en riktig utmaning. Och när vi säger långa menar vi verkligen långa. Några av vägarna rekommenderas bara till erfarna cyklister och avancerade äventyrare.

Fast det finns även många kortare sträckor som de flesta klarar av, så om du inte känner dig helt i form kan du välja särskilda delar.

Många nationella cykelvägar går längs relativt lugna vägar, så du kan ta dig från stad till stad utan alltför mycket trafik. Istället cyklar du längs fjordar, genom skogar och dalar eller tvärs över bergspass.

Längs vägen upplever du vacker natur och små charmiga städer liksom kulturella och historiska sevärdheter. Passa på att prova lokala läckerheter och ta för all del med metspöt.

Planera resan

Om du är sugen på att prova en av de nationella cykelvägarna rekommenderar vi att du kontaktar en närliggande turistbyrå. De kan berätta mer om vägarna och om det är något särskilt du bör tänka på innan du ger dig ut. Några av sträckorna ingår i det europeiska vägnätverket EuroVelo.

Vissa rutter är inte helt skyltade än, så se till att ta med en karta. Det finns också matnyttig information på bikemap.net.

Man kan hyra både vanliga cyklar och elcyklar över hela landet, liksom guidade turer och bagagetransport. Det finns också många cykelvänliga mat- och boendealternativ att kolla in. Om du är ute efter cykelpaket hittar du massor av förslag och cykelerbjudanden längst ner på sidan.

Innan du ger dig ut på vägarna kan det vara bra att veta att det råder cykelförbud i många norska tunnlar. Mer information finns i den här kartan över Norges tunnlar på cycletourer.co.uk.

Här följer information om nio nationella cykelvägar i Norge. Är du redo? Kom bara ihåg hjälmen!

Kystruta

Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Nordkap – Kirkenes

Kystruta är med sina 4 500 kilometer den längsta av de nationella cykelvägarna och växlar mellan lätt och mer utmanande terräng. Vägen går längs kusten från östra Norge och söderut, genom regionen Fjord Norge med landets mest berömda fjordar, och sedan hela vägen upp till Kirkenes långt upp i norr vid ryska gränsen. Den är också del av det europeiska cykelnätverket EuroVelo, där den bland annat omfattar hela Atlanterhavsruta och delar av Nordsjøruta.

Observera att det enda sättet att undvika långa omvägar runt fjordarna är via färjor, broar och undervattenstunnlar.

Kanalruta

Porsgrunn – Telemarkskanalen​ – Dalen – Stavanger

Kanalruta går tvärs över södra Norge, från Porsgrunn via Skien och Telemarkskanalen vidare till Dalen och hela vägen till Stavanger på västkusten. När Telemarkskanalen etsades in i berget för mer än 100 år sedan blev den känd som "världens åttonde underverk". Trots att kanalvägen går tvärs över landet är den med sina 466 kilometer faktiskt en av de kortaste nationella cykelvägarna.

Fjord- og fjellruta

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

Den så kallade Fjord- og fjellruta börjar i Kristiansand i regionen Sørlandet (södra Norge). Därifrån går den till Hardanger och över Sognefjorden innan den når Kristiansund i området som kallas Nordvest. Branta berg och djupa fjordar gör den här 1 000 kilometer långa sträckan i regionen Fjord Norge till en makalös naturupplevelse.

Rallarvegen

Bergen – Finse – Oslo

Rallarvegen började som transportväg när järnvägslinjerna Bergensbanen och Flåmsbana skulle byggas och bjuder både på starka naturupplevelser och historiska äventyr. Vägen är en del av en 614 kilometer lång nationell cykelväg som sträcker sig hela vägen från Bergen via Voss till Finse, den högsta punkten på sträckan. Därifrån är det mer eller mindre utför hela vägen till Oslo. De flesta väljer dock att åka i andra riktningen.

Den 82 kilometer långa sträckan från Haugastøl ner till Flåm vid Aurlandsfjorden är Norges populäraste cykeltur.

Numedalsruta

Larvik – Kongsberg – Geilo

Den 950 kilometer långa Numedalsruta utgår från den pittoreska kuststaden Larvik. Därifrån färdas du genom Østlandet till den gamla gruvstaden Kongsberg, upp mot Dagalifjellet och till Geilo. Höjdskillnaden mellan Larvik och cykelvägens högsta punkt Dagalifjellet är ungefär 1 000 meter.

Sognefjellsvegen

Røros – Hardanger

Den här cykelvägen utgår från UNESCO-staden Røros, gruvstaden som utmärker sig med sina gamla trähus, och som dessutom är en av Norges ledande matregioner. Därifrån går Sognefjellsvegen genom bergen i regionen Trøndelag och fortsätter tvärs över landet till de berömda fjordarna i Fjord Norge. Vägen tar slut i Hardangerfjord.

Pilgrimsleden

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Den 600 kilometer långa Pilgrimsleden börjar i Halden i regionen Østlandet (östra Norge). Leden går genom Oslo, förbi sjön Mjøsa och Hamar domkyrkas ruiner, och vidare norrut ända upp till Trondheim och Norges nationella helgedom Nidarosdomen.

Den är också del av det europeiska cykelnätverket EuroVelo. Pilegrimsruta är också den sista av de tre EuroVelo-sträckorna som går genom Norge. Om du tänkt följa hela den här rutten får du se till att vara vältränad – den sträcker sig nämligen hela vägen från Trondheim till den spanska pilgrimsstaden Santiago de Compostela.

Villmarksruta

Halden – Trondheim

Villmarksruta börjar ungefär som Pilgrimsleden, men går längre in i de vilda skogarna i östra Norge via Elverum och Trysil i Hedmark. Man cyklar sedan genom Røros och Selbu innan man är framme i Trondheim. Den totala sträckan är ungefär 825 kilometer.

Nordkap till Lindesnes – Norge från norr till söder

Nordkap – Lindesnes

En av de längsta nationella cykelvägarna går mellan Nordkap och Lindesnes. Den tar dig från fastlandets nordligaste punkt – Nordkap – till den sydligaste spetsen i Lindesnes. Tänk på att du måste hitta alternativ som tåg eller buss på vissa ställen eftersom det råder cykelförbud i många av Norges tunnlar.

Norges höjdpunkter

Med hjälp av kartan riskerar du inte att missa några viktiga sevärdheter på Norgeresan.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Börja cykeläventyret här

Cykling i Norge är aldrig enformigt. Här varvas lugna turer genom pittoreska byar och krävande fjällstigar i storslagen natur. Använd filterfunktionerna nedan och kolla in alla tips och erbjudanden.

Nyligen besökta sidor