Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Rallarvegen
Rallarvegen.
Photo: Sverre Hjørnevik / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Tvärs över Norge på två hjul

Är du rutinerad cyklist med siktet inställt på att uppleva Norges fjordar och fjäll på semestern? Då kan de nationella cykelvägarna vara något för dig.

De 10 cykelvägarna

Om du känner dig frestad att prova en av de nationella cykelvägarna rekommenderar vi att du kontaktar en närliggande turistbyrå. De kan berätta mer om vägarna och meddela om det är något särskilt du bör tänka på innan du ger dig ut. Det är också en bra idé att kolla in boendealternativen som går under namnet Syklist Velkommen.

1. Kustvägen

Lofoten

Lofoten.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Svinesund – Kristiansand – Bergen – Trondheim – Nordkap – Kirkenes

Kustvägen är inte den brantaste av de nationella cykelvägarna men väl den längsta, och den rekommenderas inte för nybörjare. Vägen går längs kusten från östra Norge och söderut, genom regionen Fjord Norge med landets mest berömda fjordar, och sedan hela vägen upp till Kirkenes långt upp i norr vid ryska gränsen.

Observera att de enda sättet att undvika långa omvägar runt fjordarna är via färjor, broar och undervattenstunnlar.

2. Kanalvägen

Telemark

Telemark.
Photo: Kåre Pedersen

Porsgrunn – Telemarkskanalen​ – Dalen – Stavanger

Kanalvägen går tvärs över södra Norge från Porsgrunn via Skien och Telemarkskanalen, vidare till Dalen och hela vägen till Stavanger på västkusten. När Telemarkskanalen etsades in i berget för mer än 100 år sedan blev den känd som "världens åttonde underverk". Trots att kanalvägen korsar landet är det faktiskt en av de kortaste nationella cykelvägarna.

3. Fjordar och fjäll

Atlanterhavsvegen

Atlanterhavsvegen.
Photo: CH / Visitnorway.com

Kristiansand – Setesdal – Hardanger – Kristiansund

Vägen börjar i Kristiansand på Sørlandet i söder och går genom Hardanger och Sognefjord innan den fortsätter upp till Kristiansund, i nordvästra hörnet av regionen Fjord Norge. Den här sträckan handlar om Fjord Norges branta berg och djupa fjordar. Vägen går genom några av de mest natursköna delarna av Norges södra och västra delar.

4. Rallarvegen

A group biking along a lake at Rallarvegen

Rallarvegen.
Photo: Morten Knudsen

Bergen – Finse – Oslo

Rallarvegen började som transportväg när järnvägslinjen Bergensbanen skulle byggas. På senare tid har en del av vägen blivit en av Norges mest populära cykelvägar, med sin blandning av stora naturupplevelser och intressant kulturhistoria. Den nationella cykelvägen sträcker sig dock långt bortom Rallarvegen, faktiskt hela vägen från Bergen via Voss till Finse och vidare mot Oslo. Finse är den högsta punkten längs Bergensbanen. Därefter går det mer eller mindre utför till huvudstaden.

5. Numedalsvägen

A couple biking the Ustedalsfjord Round in Geilo

Geilo.
Photo: Morten Knudsen

Larvik – Kongsberg – Geilo

Numedalsvägen utgår i den pittoreska kuststaden Larvik. Därifrån går vägen till den gamla gruvstaden Kongsberg och vidare upp i bergen till den lilla skidorten Geilo. Höjdskillnaden mellan Larvik och cykelvägens högsta punkt Dagalifjellet är runt 1 000 meter.

6. Sognefjellsvägen

Balestrand

Balestrand.
Photo: CH / Visitnorway.com

Røros – Hardanger

Den här cykelvägen utgår från UNESCO-staden Røros, gruvstaden som utmärker sig med sina gamla trähus, och som dessutom är en av Norges ledande matregioner. Därifrån går Sognefjellsvägen genom bergen i regionen Trøndelag och fortsätter tvärs över landet till de berömda fjordarna i Fjord Norge, innan vägen tar slut i Hardanger.

7. Pilgrimsleden

Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn, Dovre

Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn, Dovre.
Photo: CH/visitnorway.com

Halden – Oslo – Nidaros (Trondheim)

Pilgrimsledens utgångspunkt är Halden, nära svenska gränsen i östra Norge. Leden går genom Oslo, förbi sjön Mjøsa och Hamar domkyrkas ruiner, och vidare norrut ända upp till Trondheim och Norges nationella helgedom Nidarosdomen.

8. Trollheimen

Oppdal

Oppdal.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB / Visitnorway.com

Oppdal – Molde

En av de kortaste cykelvägarna är Trollheimen, som går från lilla Oppdal till Molde på västkusten via några av Norges mest pittoreska områden med dalar och berg.

9. Vildmarksvägen

Østfold

Østfold.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com

Halden – Trondheim

Den här vägen börjar och slutar som pilgrimsvägen, men går längre in i de vilda skogarna i östra Norge och därefter via Elverum och Koppang i Hedmark samt via Røros och Selbu innan man är framme i Trondheim.

10. Norge från norr till söder

Geirangerfjord

Geirangerfjord.
Photo: Mattias Fredriksson / Visitnorway.com

Nordkap – Lindesnes

En av de längsta nationella cykelvägarna går från Nordkap – en av de nordligaste punkterna man kan besöka i Norge – till landets sydligaste punkt Lindesnes.

Säkerhet på två hjul

Säker på sadeln

Trafikregler och vägmärken gäller cyklister lika väl som bilar och andra fordon. Håll till höger, ge företräde till fordon som kommer från höger och cykla inte när du har druckit alkohol.

Följ gällande trafikregler och vägmärken. Du får cykla på trottoaren förutsatt att du anpassar hastigheten. Du får inte cykla på motorvägar och fyrfältsvägar. Indikera tydligt om du ska svänga genom att sträcka ut handen. Ha alltid hjälm på dig när du cyklar.  Använd gärna trafikväst, särskilt på hårt trafikerade vägar. Endast barn under 10 får åka med som passagerare på cykel.

Cykeln måste ha

Vit eller gul lykta framtill och röd lykta baktill i mörker eller vid dålig sikt, röd reflex baktill, vita eller gula reflexer på pedalerna, två bromsar som fungerar oberoende av varandra, ringklocka.
 

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad