Skip to main content

KLÄTTRING

Mot nya höjder

Lodräta bergsväggar, små bullerstenar, fartfyllda klätterleder, luftig rappellering.

Inget kan mäta sig med känslan av att nå toppen efter en krävande klättring.

I Norge finns det klättring för alla nivåer och erfarna guider som kan hjälpa dig upp på de högsta topparna.

Säkerheten kommer alltid först!

I maj 2021 kårade the Financial Times Lofoten som den sjunde bästa klätterdestinationen i Europa.

Med sina stupbranta bergsväggar, otaliga bouldering alternativ och den ändlösa midnattssolen, lockar Lofoten, speciellt Henningsvær, massor av klättrare från hela världen varje år.

Stetind i Narvik, Nord-Norge, är med sina 1400 meter över havet en vacker och populär klätterdestination. Berget är i sig själv en sällan skådad syn, men utsikten från toppen är det som verkligen är ett minne för livet. Klättringen här är krävande och förutsätter att du är vältränad.

Vill du maxa upplevelsen men samtidigt tänka på säkerheten kan vi rekommendera att du klättrar på Stetind med en utbildad guide.

Den spännande bergskedjan Hurrungane i Jotunheimen lockar både klättrare och skidåkare med sina enastående fjälltoppar. Här hittar du ett rikt och varierat alpint landskap som erbjuder allt en toppturentusiast kan önska sig.

En av de mest populära klätterdestinationerna är Store Skagastølstind, Norges tredje högsta berg.

Turen startar i Turtagrø, ett hotell och en central plats i Jotunheimen, och fortsätter vidare in mot Skagadalen. Därefter går man upp till stugan på Bandet (på bilden) innan det börjar gå rejält uppför. Turen tar omkring 12-15 timmar fram och tillbaka och du måste vara i god fysisk form.

Åndalsnes erbjuder också väldigt bra klättring och favoriterna är Trollveggen, Romsdalshorn, Bispen och Hornaksla.

Ser du efter bra boulderingställen? Kolla in Mjelva och Skiri.

"Fjälltoppen" du ser på bilden är Norsk Tindesenter, ett upplevelsecenter för dig som gillar ett brant friluftsliv och vill veta mer om bergsklättringens historia i Norge. De har flera interaktiva utställningar och Norges högsta klättervägg inomhus - 21 meter hög!

Om du är i Sørlandet och redo för en riktig klätterutmaning, besök Lillesand!

Med sina 47 meter är Over i Lillesand världens högsta fristående klättertorn. Klättra hela vägen till toppen med eller utan en guide - eller ta trapporna, en givande och luftig upplevelse det också. Njut av den spektakulära utsikten över Sørlandet medan du går på toppen av tornets glasgolv.

Vågar du titta ner?

På vintern kan du köra yxan i isen och klättra i frusna vattenfall vid Rjukan, som är en av de bästa isklättringsplatserna i Nordeuropa.

Geitgallien (på bilden) i Lofoten är också en populär klätterdestination på vintern, kom ihåg yxa och stegjärn!

Men var försiktig, all isklättring utan guide sker på eget ansvar och bör bara utföras av erfarna isklättrare.

Är du en adrenalinjunkie men saknar erfarenhet av klättring? I så fall kan en via ferrata vara din grej. Via ferrata är en typ av klätterled där klättraren är säkrad i en stålvajer som löper mellan rejäla järnkrokar i berget, därför passar den även för familjer med lite äldre barn.

Det dyker upp nya leder hela tiden. Just nu finns det omkring 20 via ferrata-leder i Norge, medräknat den ikoniska Trolltunga (på bilden). Eller är du kanske klar för att testa den svåraste leden i Norge, "Ragnarok Extreme" i Loen?

Kommer du upp, kommer du (vanligtvis) ner!

Rappellering eller firning, när du tar dig nedför berget med hjälp av ett rep, är en lika stor upplevelse som klättringen.

Vill du prova? Här är några bra tips.

Klätterparker är ett bra alternativ för att väcka klätterglädjen hos unga och mindre erfarna klättrare! Här kan du testa ziplines, utmana din höjdrädsla och hitta passande banor för ålder och nivå.

Om det är dåligt väder gör ingenting, många städer har klätterväggar inomhus.

Klättring i Norge

Planera din nästa klätterresa

Sök passande destinationer och aktiviteter.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor