Skip to main content

Joly och 2 x Dave

Vad är det som får tre unga killar att ge sig ut som pilgrimer på ett vandringsäventyr med vildmarkscamping?

Joly Braime från Storbritannien besökte Nidarosdomen i Trondheim vintern 2009, och fick då syn på en informationstavla om S:t Olavsleden. Idén om att ge sig ut på pilgrimsvandring låg sedan och mognade i fem år, till sommaren 2014. Då befann han sig mellan två jobb, och insåg att det var ett perfekt tillfälle. Han ägnade en hel månad till vandringen mellan Oslo och Trondheim, och under två veckor i mitten hade han sällskap av sin brittiske vän Dave.

Resten av tiden hade han planerat att vandra själv, men redan de första dagarna träffade han en annan Dave – en amerikansk pilgrim från Michigan. Efter att ha råkat på varandra ett antal gånger bestämde de sig helt enkelt för att slå följe. Joly berättar om sin resa med 2 x Dave och deras upplevelser på pilgrimsvandringen till Trondheim.

Vad var det som lockade med en pilgrimsvandring i Norge?

”Tanken på att vandra så långt och slå läger när man vill, det kändes som ett riktigt äventyr. Och jag såg verkligen fram emot att tälta i det fria, eftersom det är förbjudet i större delen av England.”

Vad är det för skillnad på en vanlig vandring och en pilgrimsfärd?

”Det är kul med vanliga vandringar, men det känns annorlunda om man går en sträcka som förknippas med något särskilt. Alla som bor längs vägen känner till leden, så de förstod att vi var pilgrimer och var både välkomnande och nyfikna. Just gästfriheten var något speciellt. Vi fick mycket hjälp på vägen.”

”Sommaren var riktigt het, och jag minns hur jag kom traskande ner för vägen i gassande solsken. Plötsligt kommer en dam utrusande från sin trädgård med en flaska iskallt vatten i högsta hugg. Det slutade med att hon bjöd in mig på kaffe och en bit mat tillsammans med hennes familj. Sådant hände lite titt som tätt.”

Upplevde du något särskilt som du kanske hade missat om du gjort en vanlig vandring?

”Kyrkorna längs vägen var faktiskt intressanta. Ingen av oss är särskilt religiös, men det var fint att stanna till för en stunds eftertanke och vila. Om vi såg att en kyrka var öppen tittade vi in i tio minuter eller en kvart och samla tankarna lite.”

”Det gav resan en naturlig rytm, som kan saknas på andra äventyr. Det är en andlig och stillsam miljö, och alla kyrkor har sin egen karaktär. De finns i trä, sten och skiffer, några är väldigt gamla och andra mer moderna.”

Hur kommer det sig att stora och viktiga frågeställningar ofta kommer upp på en sådan här vandring?

”Tja, man har ju mycket tid till att tänka så klart, men det kanske också beror på att sträckan är upplagd så att man lätt kan stanna och reflektera längs vägen. Det går nästan inte att låta bli.”

”Man går en väg som har trampats av människor i hundratals år, vid viktiga tidpunkter i deras liv. Det ger en viss andlig dimension. Hur man blir behandlad är också viktigt, folk ser direkt att man är pilgrim. Man känner sig omhändertagen, på ett gammaldags vis.”

How was it to reach your goal?

“It was lovely and the timing was perfect. When we got into Trondheim, there was this big festival with a medieval market going on. It felt like walking into the Middle Ages. Everything had been quiet and peaceful for such a long time and suddenly there was all the commotion of the city.”

“Trondheim is such a pretty place to walk into. And the cathedral is beautiful. A pilgrim priest spotted us almost as soon as we got there. He was straight up to us and said: ‘Are you pilgrims? You’ve arrived, congratulations!”

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor