Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Pilgrimage Pilgrimage
Pilgrimage.
Photo: David Tett
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Livad pilgrimsvandring i Norge

Vad är det som får tre unga killar att ge sig ut som pilgrimer på ett vandringsäventyr med vildmarkscamping?

Text: Tirza Meyer

Vintern 2009 besökte Joly Braime från Storbritannien Nidarosdomen i Trondheim och fick syn på en informationstavla om S:t Olavsleden. Idén om att ge sig ut på pilgrimsvandring låg sedan och mognade i fem år, till sommaren 2014. Då befann han sig mellan två jobb, och insåg att det var ett perfekt tillfälle. Han ägnade en hel månad till vandringen mellan Oslo och Trondheim, och under två veckor i mitten hade han sällskap av sin brittiske vän Dave.

Resten av tiden hade han planerat att vandra ensam, men redan under de första dagarna träffade han en amerikansk pilgrim från Michigan, som också han hette Dave. Efter att ha råkat på varandra ett antal gånger bestämde de sig för att helt enkelt göra vandringen till Trondheim tillsammans. Joly berättar om sin resa med 2 x Dave och deras upplevelser på pilgrimsvandringen till Trondheim.

Pilgrimage

Över berg och dal

Dovrefjell.
Photo: David Tett

Vad var det som lockade med en pilgrimsvandring i Norge?

Tanken på att vandra så långt och slå läger precis när man känner för det, det kändes som ett riktigt äventyr. Och jag ville verkligen få njuta av att tälta i det fria, eftersom det är förbjudet i större delen av England.

Är det någon skillnad mellan en vanlig vandring och en pilgrimsfärd?

Det finns mycket som är fint med vanlig vandring, men jag tror det känns annorlunda när du går en sträcka som förknippas med något särskilt. Alla som bor längs vägen känner till leden, så de förstod att vi var pilgrimer och var både välkomnande och intresserade. Just gästfriheten var något väldigt speciellt. Vi fick ofta hjälp av folk.

Pilgrimage

Joly och 1 x Dave på Dovrefjell

Dovrefjell.
Photo: David Tett

Sommaren var riktigt het, och jag minns hur jag kom traskande ner för vägen i gassande solsken. Plötsligt kommer en dam utrusande från sin trädgård med en flaska iskallt vatten i högsta hugg. Det slutade med att hon bjöd in mig på kaffe och en bit mat tillsammans med hennes familj. Sådant hände lite titt som tätt.

Upplevde du något intressant som du tror att du hade missat om du gjort en vanlig vandring?

Kyrkorna var faktiskt intressanta att ta del av längs vägen. Ingen av oss är särskilt religiös, men det var fint att få stanna till för en stunds eftertanke och vila. Om vi såg att en kyrka var öppen tittade vi in i tio minuter eller en kvart, bara för att få samla tankarna lite.

Det gav resan en naturlig rytm, som kan saknas på andra äventyr. Det är väldigt andliga och stillsamma miljöer, och alla kyrkor har en alldeles egen karaktär. De finns i trä, sten, skiffer, några väldigt gamla och andra mer moderna.

Hur kommer det sig att de där stora och viktiga frågorna ofta dyker upp på en sådan här vandring?

Ja, man har ju mycket tid till att tänka så klart, men det kanske också beror på att sträckan är upplagd så att man lätt kan stanna och reflektera längs vägen. Det går nästan inte att låta bli.

Du går en väg som trampats av människor i hundratals år före dig, vid viktiga tidpunkter i deras liv. Det ger en viss andlig dimension till vandringen. Hur du blir behandlad är också viktigt, folk ser direkt att du är pilgrim. Man känner sig omhändertagen, på ett rätt gammaldags vis.

Nidaros Cathedral

Slutmålet: Nidarosdomen i Trondheim

Nidaros Cathedral in Trondheim.
Photo: Sven-Erik Knoff

Hur kändes det att nå målet?

Det var underbart, och tajmningen var perfekt. När vi kom fram till Trondheim pågick en stor festival med en medeltida marknad, så det var som att kliva rakt in i medeltiden.  Allt hade varit tyst och lugnt under så lång tid, och plötsligt befann vi oss mitt i stadens liv och rörelse.

Trondeim är en riktigt vacker plats att komma till, och domkyrkan är fantastisk. Det var en pilgrimspräst som fick syn på oss så fort vi kom dit, och han frågade direkt: 'Är ni pilgrimer? Då är ni i mål – grattis!’

Se Joly och hans vänners upplevelser i den här videon:


Planera en pilgrimsresa


Hitta en vandringstur som passar dig

Börja planeringen av vandringssemestern här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages