Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen.
Photo: David Tett
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vad är det som får tre unga killar att ge sig ut som pilgrimer på ett vandringsäventyr med vildmarkscamping?

Joly Braime från Storbritannien besökte Nidarosdomen i Trondheim vintern 2009, och fick då syn på en informationstavla om S:t Olavsleden. Idén om att ge sig ut på pilgrimsvandring låg sedan och mognade i fem år, till sommaren 2014. Då befann han sig mellan två jobb, och insåg att det var ett perfekt tillfälle. Han ägnade en hel månad till vandringen mellan Oslo och Trondheim, och under två veckor i mitten hade han sällskap av sin brittiske vän Dave.

Resten av tiden hade han planerat att vandra ensam, men redan under de första dagarna träffade han en amerikansk pilgrim från Michigan, som också han hette Dave. Efter att ha råkat på varandra ett antal gånger bestämde de sig för att helt enkelt göra vandringen till Trondheim tillsammans. Joly berättar om sin resa med 2 x Dave och deras upplevelser på pilgrimsvandringen till Trondheim.

Dovrefjell
Dovrefjell.
Photo: David Tett

Vad var det som lockade med en pilgrimsvandring i Norge?

”Tanken på att vandra så långt och slå läger precis när man känner för det, det kändes som ett riktigt äventyr. Och jag ville verkligen få njuta av att tälta i det fria, eftersom det är förbjudet i större delen av England.”

Vad är det för skillnad på en vanlig vandring och en pilgrimsfärd?

”Det är kul med vanliga vandringar, men det känns annorlunda om man går en sträcka som förknippas med något särskilt. Alla som bor längs vägen känner till leden, så de förstod att vi var pilgrimer och var både välkomnande och intresserade. Just gästfriheten var något väldigt speciellt. Vi fick ofta hjälp av folk.”

Dovrefjell
Dovrefjell.
Photo: David Tett

”Sommaren var riktigt het, och jag minns hur jag kom traskande ner för vägen i gassande solsken. Plötsligt kommer en dam utrusande från sin trädgård med en flaska iskallt vatten i högsta hugg. Det slutade med att hon bjöd in mig på kaffe och en bit mat tillsammans med hennes familj. Sådant hände lite titt som tätt.”

Upplevde du något särskilt som du kanske hade missat om du gjort en vanlig vandring?

”Kyrkorna var faktiskt intressanta att ta del av längs vägen. Ingen av oss är särskilt religiös, men det var fint att få stanna till för en stunds eftertanke och vila. Om vi såg att en kyrka var öppen tittade vi in i tio minuter eller en kvart, bara för att få samla tankarna lite.”

”Det gav resan en naturlig rytm, som kan saknas på andra äventyr. Det är andliga och stillsamma miljöer, och alla kyrkor har sin egen karaktär. De finns i trä, sten och skiffer, några är väldigt gamla och andra mer moderna.”

St Olav's pilgrim trail, Norway
St Olav's pilgrim trail, Norway.
Photo: Joly Braime
PLAY VIDEO

Hur kommer det sig att stora och viktiga frågeställningar ofta kommer upp på en sådan här vandring?

”Tja, man har ju mycket tid till att tänka så klart, men det kanske också beror på att sträckan är upplagd så att man lätt kan stanna och reflektera längs vägen. Det går nästan inte att låta bli.”

”Man går en väg som har trampats av människor i hundratals år, vid viktiga tidpunkter i deras liv. Det ger en viss andlig dimension till vandringen. Hur man blir behandlad är också viktigt, folk ser direkt att man är pilgrim. Man känner sig omhändertagen, på ett gammaldags vis.”

Nidarosdomen, Trondheim
Nidarosdomen, Trondheim.
Photo: Sven-Erik Knoff

Hur kändes det att nå målet?

”Det var underbart, och tajmningen var perfekt. När vi kom fram till Trondheim pågick en stor festival med en medeltida marknad, så det var som att kliva rakt in i medeltiden. Allt hade varit tyst och lugnt under så lång tid, och plötsligt befann vi oss mitt i stadens liv och rörelse.”

”Det är så vackert i Trondheim, och domkyrkan är fantastisk. En pilgrimspräst fick syn på oss så fort vi kom dit, och han frågade direkt: 'Är ni pilgrimer? Då är ni i mål – grattis!’”

Allemansrätten

Rör dig fritt

Den norska naturen är till för alla – men var rädd om den. Se till att du är medveten om reglerna i den norska allemansrätten. Liksom andra nordiska länder har Norge en allemansrätt, som uppmuntrar befolkningen och besökare att njuta av naturen. Kanske är det just denna lagstadgade rätt att vistas i skog och mark som har gjort friluftsliv till en viktig del av den norska identiteten.

Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge, men 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.

För att värna naturen och göra det trivsamt för alla bygger allemansrätten på några enkla regler och förordningar. I korthet innebär de: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.

Allemansrätten avser oinhägnade områden och mark som inte odlas. I Norge gäller det längs stora delar av kusten, myrar, skogar och berg. Det gäller dock inte obrukad mark som återfinns inom odlade markområden på mindre öar.

Lämna platsen i samma skick som du fann den

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Hitta en vandringstur

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter vandringar i Norge som passar dig.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen