Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lunch at Sygard Grytting
Sygard Grytting.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Gör en pilgrimsvandring med en smak av medeltiden. På Sygard Grytting kan hungriga pilgrimer kalasa på kött och fisk från närliggande skogar och fjäll, hembakat bröd, och marmelad på bär från trädgården.

Att besöka Sygard Grytting är som att färdas bakåt i tiden. Det familjeägda pensionatet har anor från medeltiden, och har faktiskt tillhört samma familj i runt 700 år. Stig Grytting, som driver stället idag, är åtminstone 16:e generationens ägare.

Sygard Grytting

Sygard Grytting.
Photo: pilegrimsleden.no

Mat från gården

Både Stig och hans fru Hilde är engagerade i jordbruket, och har utvecklat gårdens övernattningsmöjligheter. De har också börjat servera en hemlagad trerätters middag, ofta med råvaror från den egna gården.

Lammköttet är från djur som har betat precis utanför dörren, om de nu inte strövat omkring i bergen som omger gården. Älg- och renköttet kommer från skogarna och fjällen i närheten, fisken likaså.

Potatisen odlas på gården, och trädgårdens bär och frukt används till sylt och efterrätter.

Allt bröd bakas på gården, och vissa bakverk görs i kökets gamla bakugn.

Sygard Grytting
Sygard Grytting.
Photo: Ian Brodie / Lillehammer.com

Elegant restaurerat

Sygard Grytting består av omkring 25 hus i olika storlekar. Gårdsarbetarna bor själva i en av de praktfulla byggnaderna från tidigt 1700-tal.

Husen har restaurerats omsorgsfullt de senaste 25 åren, något som både uppmärksammats och prisbelönats. Några av byggnaderna har gjorts om till ett historiskt hotell med 12 rum av hög standard. Det finns också en stor vinkällare på två plan.

Till och från anordnas vinprovning och gourmetkvällar.

Medeltida loft

Det medeltida loftet, på norska ett så kallat langloft, är ett av de mest karakteristiska inslagen i gårdens 700-åriga historia.

Det är det största medeltida loftet i Norge, och det enda bevarade vandrarhemmet från den katolska tiden – och det används som pilgrimsboende än idag

Stig berättar att det kulturmärkta loftet är timrat enligt metoder som fanns innan Digerdöden härjade på 1350-talet. I ett brev från 1343 beskrivs huset, som kallas för Svevnstova, som ett trevåningshus med plats för minst 20 personer.

Här har många pilgrimer tagit igen sig på väg till Nidarosdomen, och det kan du också göra!

Sygard Grytting

Sygard Grytting.
Photo: pilegrimsleden.no

En unik upplevelse

Den medeltida andan märks av i samma stund som man kliver över tröskeln till langloftet, och det är lätt att känna samhörighet med andra pilgrimer som bott här ända sedan 1300-talet. Sov under en fårskinnsfäll i enkla sängar och ät vid långbordet i samma byggnad.

Under sommarsäsongen (1 juli – 15 augusti) kan du boka en ljuvlig trerättersmiddag och njuta av hemlagad frukost i gårdens huvudbyggnad. Prova också den traditionella pilgrimssoppan. Väljer du att bo i byggnaden Fantstugu har du tillgång till ett kök. Grupper kan beställa en medeltidsinspirerad middag.

Det är ett unikt boende för pilgrimer, och en upplevelse du aldrig glömmer.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad