Skip to main content

Matupplevelser på Sygard Grytting

Gör en pilgrimsvandring med en smak av medeltiden. På Sygard Grytting kan hungriga pilgrimer kalasa på kött och fisk från närliggande skogar och fjäll, hembakat bröd, och marmelad på bär från trädgården.

Att besöka Sygard Grytting är som att färdas bakåt i tiden. Det familjeägda pensionatet har anor från medeltiden, och har faktiskt tillhört samma familj i runt 700 år. Stig Grytting, som driver stället idag, är åtminstone 16:e generationens ägare.

Mat från gården

Stig och hans fru Hilde sköter gården och uthyrningen av rummen tillsammans. De har också börjat servera en hemlagad trerätters middag, ofta med sina egna råvaror.

Lammköttet är från djur som har betat precis utanför dörren, om de nu inte har strövat omkring i bergen som omger gården. Älg- och renköttet kommer från skogarna och fjällen i närheten, fisken likaså.

Potatisen odlas på gården, och trädgårdens bär och frukt används till sylt och efterrätter. Allt bröd bakas på gården, och vissa bakverk görs i kökets gamla bakugn.

Elegant restaurerat

Sygard Grytting består av omkring 25 hus i olika storlekar. Gårdsarbetarna bor själva i en av de praktfulla byggnaderna från tidigt 1700-tal.

Husen har restaurerats omsorgsfullt de senaste 25 åren, något som både uppmärksammats och prisbelönats. Några av byggnaderna har gjorts om till ett historiskt hotell med 12 rum av hög standard. Det finns också en stor vinkällare på två plan.

Till och från anordnas vinprovning och gourmetkvällar.

Medeltida loft

Det medeltida loftet, på norska ett så kallat langloft, är ett av de mest karakteristiska inslagen i gårdens 700-åriga historia. Det är största medeltida loftet i Norge, och det enda bevarade vandrarhemmet från den katolska tiden – och det används som pilgrimsboende än idag.

Stig berättar att det kulturmärkta loftet är timrat enligt metoder som fanns innan Digerdöden härjade på 1350-talet. I ett brev från 1343 beskrivs huset, som kallas för Svevnstova, som ett trevåningshus med plats för minst 20 personer.

En unik upplevelse

Den medeltida andan märks av i samma stund som man kliver över tröskeln till langloftet, och det är lätt att känna samhörighet med pilgrimer som har kommit och gått ända sedan 1300-talet. Sov under en fårskinnsfäll i enkla sängar och ät vid långbordet i samma byggnad.

Under sommarsäsongen (1 juli – 15 augusti) kan du boka en ljuvlig trerättersmiddag och njuta av hemlagad frukost i gårdens huvudbyggnad. Prova också den traditionella pilgrimssoppan. Väljer du att bo i byggnaden Fantstugu har du tillgång till ett kök. Grupper kan beställa en medeltidsinspirerad middag.

Det är ett unikt boende för pilgrimer, och en upplevelse du aldrig glömmer.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor