There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – en annorlunda hotellkedja
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
My Nordic Travel – gör din egen resplan
Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Hummer, lamm, älg, svamp, bär och rotfrukter. När löven faller från träden väcks den norska matkulturen till liv på riktigt.
Varje säsong har sina egna smaker och dofter.
På våren och sommaren passar det bra med lätta, fräscha rätter. De kortare höstdagarna däremot brukar utmärkas av mastigare maträtter som kan kräva en del tålamod i köket.
I Stavanger på den norska västkusten driver kocken Svein Erik Renaa restaurangen RE-NAA. Det är en av fem norska restauranger som har en stjärna i den prestigefyllda Michelinguiden.
Svein Erik är en prisbelönt, kulinarisk konstnär som har utvecklat sina egna hösttraditioner och favoritvaror.
"Det jag först och främst kommer att tänka på är olika slags svampar tidigt på hösten, och så hummer såklart, från och med oktober. När höstvädret kommer i september brukar det finnas massor av fina rotfrukter. Höstens färger ger mig också mycket inspiration."
Menyn på RE-NAA är alltid säsongsaktuell. Hösten är inget undantag, säger Svein Erik.
"Hjort och annat vilt utgör viktiga råvaror från och med september. Efterrätterna görs ofta på norska äpplen, päron och bär."
Ordet höst, eller "høst" som man ju skriver på norska, betyder skörd.
Precis som i Sverige räknar man med tre höstmånader: September, oktober och november.
Det brukar vara varmt och skönt i september, men det kommer ofta lite snö redan i oktober.
Rent metereologiskt brukar hösten definieras som perioden när den genomsnittliga dagstemperaturen sjunker till mellan 0 och 10 grader Celsius.
Om man följer den här definitionen har Oslo 60 dagar höst och Tromsø 66, står det i encyklopedin Det store norske leksikon.
Ett annat sätt att markera början på hösten är höstdagjämningen.
I och med att nätterna blir längre ökar möjligheterna att få se det spektakulära norrskenet i Norge.
Norr om polcirkeln sätter polarnätterna ("mørketid" på norska) in, det vill säga perioden när solen stannar under horisonten dygnet runt. Längst upp i norr börjar polarnätterna redan i början av november och fortsätter i flera månader.
Många norska matvanor är djupt rotade i traditioner inom jakt, jordbruk och fiske. Hummersäsongen varar från oktober till jul, och under samma period kan man mumsa i sig delikatesser som havsöring och krabba från Nord-Norge.
Jaktperioden sätter en smak av vildmark på norska matbord, med kött från ren, älg, hjort och ripa.
En annan viktig produkt är lamm. Det är en självklar del av vardagsmiddagen under långa höstkvällar, och dessutom huvudingrediensen i Norges nationalrätt fårikål.
Sven Erik på RE-NAA förklarar hur matlagningen förändras beroende på årstid.
"Hur vi lagar mat ändras absolut en del när hösten kommer. När det börjar bli kyligt ute behöver vi mer kraft och lägger till lite mer fett i matlagningen. Det ger en lite rikare smak."
Hösten är också skördetid, med massor av möjligheter att ge sig ut i den norska naturen för att plocka svamp, frukt, bär och musslor.
Skörden kan torkas, läggas in, jäsas eller frysas in. Äpplen blir ofta till mos eller paj.
Svein Erik gillar skördetiden, särskilt när han får plocka svamp. Samtidigt erkänner mästerkocken att det är svårt att hinna med allting.
"Jag försöker komma ut så ofta jag kan, men självklart får vi också köpa många varor till restaurangen. Det finns till exempel en pensionär i området som ger oss massor av svamp, och vi köper allt han levererar. Det är ju en del av hans levebröd, och det stödjer vi gärna."
Ordet höst, eller "høst" som man ju skriver på norska, betyder skörd.
Precis som i Sverige räknar man med tre höstmånader: September, oktober och november.
Det brukar vara varmt och skönt i september, men det kommer ofta lite snö redan i oktober.
Rent metereologiskt brukar hösten definieras som perioden när den genomsnittliga dagstemperaturen sjunker till mellan 0 och 10 grader Celsius.
Om man följer den här definitionen har Oslo 60 dagar höst och Tromsø 66, står det i encyklopedin Det store norske leksikon.
Ett annat sätt att markera början på hösten är höstdagjämningen.
I och med att nätterna blir längre ökar möjligheterna att få se det spektakulära norrskenet i Norge.
Norr om polcirkeln sätter polarnätterna ("mørketid" på norska) in, det vill säga perioden när solen stannar under horisonten dygnet runt. Längst upp i norr börjar polarnätterna redan i början av november och fortsätter i flera månader.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Vart ska man åka på hösten? Kolla in tipsen nedan.
Tillbaka till toppen