Skip to main content

En smak av höst

Hummer, lamm, älg, svamp, bär och rotfrukter. När löven faller från träden väcks den norska matkulturen till liv på riktigt.

Varje säsong har sina egna smaker och dofter.

På våren och sommaren passar det bra med lätta, fräscha rätter. De kortare höstdagarna däremot brukar utmärkas av mastigare maträtter som kan kräva en del tålamod i köket.

Hummer, äpplen och rådjur

I Stavanger på den norska västkusten driver kocken Svein Erik Renaa restaurangen RE-NAA. Det är en av fem norska restauranger som har en stjärna i den prestigefyllda Michelinguiden.

Svein Erik är en prisbelönt, kulinarisk konstnär som har utvecklat sina egna hösttraditioner och favoritvaror.

"Det jag först och främst kommer att tänka på är olika slags svampar tidigt på hösten, och så hummer såklart, från och med oktober. När höstvädret kommer i september brukar det finnas massor av fina rotfrukter. Höstens färger ger mig också mycket inspiration."

Menyn på RE-NAA är alltid säsongsaktuell. Hösten är inget undantag, säger Svein Erik.

"Hjort och annat vilt utgör viktiga råvaror från och med september. Efterrätterna görs ofta på norska äpplen, päron och bär."

En smak av vildmarken

Många norska matvanor är djupt rotade i traditioner inom jakt, jordbruk och fiske. Hummersäsongen varar från oktober till jul, och under samma period kan man mumsa i sig delikatesser som havsöring och krabba från Nord-Norge.

Jaktperioden sätter en smak av vildmark på norska matbord, med kött från ren, älg, hjort och ripa.

En annan viktig produkt är lamm. Det är en självklar del av vardagsmiddagen under långa höstkvällar, och dessutom huvudingrediensen i Norges nationalrätt fårikål.

Sven Erik på RE-NAA förklarar hur matlagningen förändras beroende på årstid.

"Hur vi lagar mat ändras absolut en del när hösten kommer. När det börjar bli kyligt ute behöver vi mer kraft och lägger till lite mer fett i matlagningen. Det ger en lite rikare smak."

Naturens skafferi

Hösten är också skördetid, med massor av möjligheter att ge sig ut i den norska naturen för att plocka svamp, frukt, bär och musslor.

Skörden kan torkas, läggas in, jäsas eller frysas in. Äpplen blir ofta till mos eller paj.

Svein Erik gillar skördetiden, särskilt när han får plocka svamp. Samtidigt erkänner mästerkocken att det är svårt att hinna med allting.

"Jag försöker komma ut så ofta jag kan, men självklart får vi också köpa många varor till restaurangen. Det finns till exempel en pensionär i området som ger oss massor av svamp, och vi köper allt han levererar. Det är ju en del av hans levebröd, och det stödjer vi gärna."

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Säsongens mat och dryck

Vart ska man åka på hösten? Kolla in tipsen nedan.

Nyligen besökta sidor