Skip to main content

På nästan alla norska hotell ingår en härlig frukostbuffé i priset. Men vissa ställen tar buffén till en ny nivå. Ta reda på var du får Norges bästa hotellfrukost!

Ah, doften av nybryggt kaffe, hembakat bröd och knaperstekt bacon!

Även billigare hotell i Norge brukar duka upp en rejäl frukostbuffé och är stolta över att kunna erbjuda en bra start på dagen. Så om du uppskattar ett rejält morgonmål har du hamnat rätt. Se bara till att du har gott om tid att njuta av måltiden.

En stor buffé är vanligast. Vissa mindre hotell och pensionat serverar ett mindre urval, men kvaliteten brukar vara riktigt hög.

Vad du kan förvänta dig

Bröd är stort i Norge och på hotellfrukosten brukar det finnas många varianter, bland annat rågbröd, fullkornsbröd och surdegskreationer. På större hotell får du antagligen både nybakat bröd och sötare alternativ som croissanter, samt massor av olika pålägg.

Bufféerna brukar ha många härliga ostar, från vita hårdostar till norska blåmögelostar och såklart den berömda brunosten. Du kan också räkna med skinka, sylt, patéer, kaviar och makrill i tomatsås.

Spännande smaker

De flesta välrenommerade hotell har också rökt lax, inlagd sill och kallskuret samt lokala specialiteter. Den som vill ha något hälsosamt har olika typer av yoghurt, frukt och färska grönsaker att välja på. På vissa ställen kan du till och med få en chiapudding eller smoothieshot.

Det är också vanligt med glutenfria och laktosfria produkter.

Varmrätter

Gillar du något varmt till frukost blir du inte besviken. Några vanliga inslag är ägg, bacon, bönor, korvar och potatis. Det kan också finnas havregrynsgröt, stekt svamp eller grönsaker samt lokala specialiteter.

Ibland kan du grädda din egen våffla.

Ultimata frukostbufféer

Mjuk, levande pianomusik möter oss när vi går in i frukostrestaurangen på Thon Hotel Lofoten i Svolvær. Twinings Best Breakfast Award utsåg hotellet till "norsk frukostmästare" i kategorin Hotellkedjor 2023.

Här väntar över hundra godsaker, däribland prisbelönta ostar från Aalan Farm, läcker brun getost från Lofoten Gårdsysteri, fenalår (en slags fårfiol) och för den som är lite mer äventyrlig: rökt torskrom med socker och salt.

"Vi är stolta över vårt team med bagare, konditorer och kulinariska experter som lagar det mesta på frukostbuffén från grunden", säger Erik Taraldsen, chef på hotellet.

Några av många exempel på hotellets hemlagade läckerheter är varmrökt lax, leverpastej, falaffel och våfflor som toppas med lax.

Så fräscht!

Skäm bort dig med färskpressad apelsinjuice, prisbelönt äppeljuice från Telemark, rosa mjölkörtsjuice och smarriga smoothies med blåbär eller jordgubbar. Den som är extra hälsomedveten kan alltid svepa en shot Møllers, det vill säga torskleverolja!

Du har också ett berg av sötsaker och kakor att välja på. Prova en äkta norsk sveler med en perfekt espresso!

Samma fantastiska frukost serveras på systerhotellet Thon Hotel Svolvær, som ligger alldeles i närheten.

Frukostkungen i Trondheim

Thon Hotel Lofoten är inte Norges enda frukostparadis. Scandic Nidelven Hotel i Trondheim har haft ett rykte som frukostkung i flera år. Hotellet har vunnit Twinings Best Breakfast 14 gånger, och inte kommit lägre än 3:a de senaste 20 åren! 

År 2023 fick Trondheim och Trøndelag titeln europeisk gastronomiregion, vilket stärkte området som en ledande destination för matentusiaster i Norge.

Så vi är inte förvånade att ett annat stadshotell, Clarion Hotel & Congress Trondheim, knep tredje plats i tävlingen.

Men du behöver inte bo på just dessa hotell för att njuta av en fantastisk buffé. En underbar frukost brukar nämligen ingå på samtliga hotell inom de största kedjorna. Dessa inkluderar Thon Hotels, Scandic Hotels, Strawberry, Clarion Hotels och Radisson Hotels, och de har hotell över hela landet.

Bäst i test

Ett annat hotell i Trondheim, eleganta Britannia Hotel, kammade hem första plats i kategorin Oberoende hotell. Det är ett renoverat historiskt hotell med en 5-stjärnig frukostbuffé och en omfattande à la carte-meny. Hotellrestaurangen heter Palmehaven och har varit i drift sedan 1918.

Deras utsökta mat består av vackert upplagda lokala specialiteter från Trøndelag-regionen. Ostbordet är i en klass för sig med en rad prisbelönta lokala ostar, bland annat deras egna Britannia Blue Cheese från Gangstad Gårdsysteri.

Hotellet lagar mycket av maten från grunden, bland annat bröd och andra bakverk samt coppaskinka, salami och korv i samarbete med Røroskjøtt.

Upplev årstidernas olika smaker när du beställer från à la carte-menyn. På hösten har menyn rätter som kantarellomelett, rostbiff av älg och blåbärsjuice från Mikkelhaug i Levanger.

Fler priser

Andra plats gick till Hotel Union Øye, ett historiskt hotell som ligger vackert till bland höga berg i Urke vid Hjørundfjorden. Det eleganta hotellet Amerikalinjen vid Oslos centralstation kom på tredje plats.

Unika lokala godsaker

På vissa av Norges unika boenden, som gårdshotell och boutiquehotell eller vissa fjällstugor och pensionat, serveras frukost som fokuserar på regionala och lokala smaker.

Detta gäller särskilt om du bor på ett av hotellen som ingår i De Historiske eller Classic Norway Hotels. Dessutom får du äta i spektakulära omgivningar. Rummen är luftiga med en historisk touch eller modern skandinavisk design.

De mindre hotellen har kanske inte lika stora bufféer som de större. Men du kan ändå förvänta dig högsta kvalitet med färska ingredienser och fokus på detaljer som gör frukostupplevelsen speciell.

Ta bara god tid på dig så att du hinner njuta av måltiden till fullo – det kan vara mycket mer än ett sätt att tanka inför dagen.

Många hotell i Norge, särskilt de som ligger i bergen, brukar erbjuda gäster att packa en matsäck till en extra avgift.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor