Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I full blom

I maj slår blommorna ut med besked. Man känner hur naturen nästan exploderar omkring en. Norrmännen firar vårens ankomst ordentligt efter den långa vintern, med flera allmänna helgdagar i maj.

Norge är som vackrast från maj till mitten på juni, när träd och blommor vaknar till liv, snön smälter och vattenfallen forsar. En alldeles speciell upplevelse är att besöka Hardangerfjorden i västra Norge, när områdets tusentals fruktträd står i blom.

Man brukar säga att våren börjar med vårdagjämningen i mars, men i vissa delar av Norge börjar snön smälta och de första blommorna tittar fram redan i februari.

Våren är dock en nyckfull älskarinna som kan hålla sig på iskallt avstånd långt in i maj. Det kan till och med snöa vissa dagar, medan andra dagar är så varma att man kan sitta ute i solen. Det kan också blåsa kraftigt under våren, så håll i paraplyet ordentligt.

Under våren är skillnaderna i temperatur som störst mellan landets södra och norra delar. Det är också då det är högst skillnad mellan dags- och nattemperaturerna.

Admiring the view from a flowery meadow, Klungnes
Klungnes.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com
Sheep
Herøy.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
Skorpa
Skorpa.
Photo: www.runemolnes.com - Visitnorway.com
Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com
Ad

Säsongens mat och dryck

Lamm är vanligt på våren i Norge, särskilt runt påsken. Andra läckra inslag är årets första potatis, sparris och vild vitlök. Detsamma gäller färsk fisk av alla slag, bland annat sill och den arktiska vintertorsken som kallas skrei (en specialitet framför allt i Lofoten).

Närmare sommaren dyker rabarber upp, och på högtidsdagarna i maj bakas det tårtor av alla slag, särskilt i västra Norge. Förr var det vanligt att man gjorde tömde vinterns skafferi på våren, och saltat kött och "raspeball" – en slags kroppkaka – är populära rätter den här tiden på året än i dag.

Klä dig för norsk vår

När det gäller vårkläder är det bäst att inte lita på sina egna sinnen. Medan du sätter på dig jackan och knyter skosnörena kan vädret mycket väl ha förändrats till det sämre. Eller till det bättre.

Särskilt i fjällen kan det slå om snabbt. Packa alltid ner ordentliga skor och varma kläder, oavsett hur det ser ut när du ger dig ut. Klä dig i lager och var beredd på både sol och regn.

Om du är ute på stadsvandring är det en god idé att ta med paraply, så länge det inte blåser för mycket. Ska du ut i naturen är det bättre att packa ner regn- eller vindjackan istället. Solglasögon är också bra att ha och kom ihåg att använda solskyddsmedel, särskilt i fjällen där det fortfarande ligger snö på marken. Den vita snön reflekterar solen, och det är lätt hänt att man blir solbränd.

De berömda körsbärsträden i Hardanger

Lokalt väder och klimat

Våren kommer tidigt i södra Norge jämfört med resten av landet, oftast någon gång i april. Det är då dagarna blir lite varmare och ljusare för varje dag. Vårblommorna tittar fram, fåglarna börja bygga sina bon och bönderna kan visa upp sina nyfödda lamm.

I början på våren brukar kustområdet i västra Norge ha varmast medeltemperatur, men i maj får man antagligen högst temperatur i södra Norge och de södra delarna av östra Norge.

I arktiska Norge blir det vår först i slutet av maj eller början av juni. Fast då har de långa och ljusa sommardagarna redan börjat, så det gör inte så mycket.

Precis som att våren börjar senare i Nord-Norge än resten av landet, kommer den till kusten och låglandet långt innan den kryper upp i bergen. Om du reser genom bergen kan du följa årstidernas växlingar från vinter till vår på bara ett par timmar.

Norges andra årstider

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad