Skip to main content

Från mars till maj blir dagarna längre och vädret varmare i hela landet. Snön smälter och bildar naturliga vattenfall, blommorna slår ut leenden sprids på människors läppar.

Den norska våren är en lurig årstid. Vissa år kommer den tidigt, andra sent. Ibland är den varm och ibland är den kylig en bra bit in på sommaren. Vårdagjämningen runt den 20 mars brukar räknas som vårens första dag, men i vissa delar av landet kan våren kan komma så tidigt som i slutet av februari.

För många norrmän innebär påskveckan en sista chans att njuta av snön innan den smälter bort. Att åka skidor i vårsol är en svårslagen upplevelse. Glöm inte solskyddet bara!

I maj blommar det för fullt och norrmännen vaknar ur sitt ide. Naturen spritter av nytt liv och smältvattnet från fjällen bildar vattenfall som fyller älvar och sjöar med sprudlande, rent vatten. De blommande fruktträden längs Hardangerfjorden är en oförglömligt vacker syn.

Det finns ett ord för den härliga känslan som fyller kroppen och får hjärtat att slå snabbare den här tiden av året: Springfulness! Och det är vid de norska fjordarna du har störst chans att uppleva det.

En tid för fest!

Alla helgdagar i maj – med Norges nationaldag 17 maj som grädde på moset – ger norrmännen gott möjligheter att fira den här tiden på året.

Våren har verkligen sitt eget humör. Du kan mycket väl få uppleva snö i slutet av april, och dagen efter sitta och ta en utepils – en kall öl på uteservering i solen. Våren är också den perfekta årstiden för en cityweekend, med massor av spännande aktiviteter både inne och ute. Kom ihåg att packa lämpliga skor!

Många norska städer har mysiga små stadskärnor som du lätt kan utforska till fots. Kolla in förslag på hur du upptäcker Norges största städer på 10 000 steg.

Säsongens mat

Våren är årstiden för lamm, som är en typisk påskrätt. Årets första potatis, sparris och ramslök är alla upplevelser som får matfantasternas hjärtan att bulta. Detsamma gäller färsk fisk i alla former, som sill och den berömda atlanttorsken från Lofoten och Vesterålen, skreien.

Närmare sommaren kommer rabarber och sallad i all sin gröna prakt. Nu är också tid att ta sig ut i solen och (bokstavligen) njuta av höstens skörd: cider och äppelmust av högsta rang.

Senaste väderprognosen

Se det senaste lokala vädret på Yr.no, som drivs av Meteorologisk institutt och public service-bolaget NRK. Ladda ner Yr:s väderapp gratis för iOS eller Android.

Vårkläder

Det kan vara svårt att veta vad man ska ha på sig i mars, april och maj. Lita inte på vad du ser utanför fönstret – när du har tagit på dig jackan och knutit skorna har vädret hunnit bli sämre. Eller bättre. Eller så har himlen klarnat!

Vädret skiftar snabbt i Norge, särskilt i fjällen, så ta med bra skor och varma kläder oavsett hur det ser ut när du ger dig i väg. Våren är den klart mest omväxlande årstiden. Klä dig efter lager på lager-principen och var beredd på både sol, regn och snö. Som man säger i Norge – ull er gull.

Det är alltid bra att ha med paraply när du går på upptäcktsfärd i staden. Ute i naturen är regn- eller vindjacka att föredra. Solglasögonen ska du alltid ha med dig, och tänk på att smörja in dig om du ska vara ute i solen. Särskilt i fjällen där snön ligger kvar. Den vita snön reflekterar solens strålar, och du kan lätt bränna dig om du inte är försiktig.

Springfulness

Äntligen kommer tiden på året när du får känna hur solen värmer mot ansiktet igen!

Vårens ljud, dofter och färger får hjärnan att producera serotonin, och det frigör en särskild sorts lyckokänsla. Den kallar vi för Springfulness – och den är lätt att känna i Norges magiska fjordlandskap.

Låt dig inspireras av de här sju vårupplevelserna i Fjord Norge!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor