Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Våren

I full blom
I maj slår blommorna ut med besked, och naturen nästan exploderar omkring en. Norrmännen firar vårens ankomst ordentligt efter den långa vintern, med flera allmänna helgdagar i maj.
A woman in a blossoming orchard in Hardanger
Hardanger.
Photo: CH / Visitnorway.com

Det är inte helt lätt att säga när våren börjar i Norge och resten av Skandinavien. Många räknar vårdagsjämningen runt den 20 mars som den första vårdagen, men i vissa delar av Norge får man ofta vårkänningar redan i slutet av februari. Meteorologerna insisterar på att våren börjar den 1 mars, och samtidigt är påsken en av landets största skidveckor.

I maj brukar i alla fall blommorna slå ut, och det gör norrmännen också. Snön smälter i fjällen, vilket sätter fart på vattenfall, älvar och forsar. Träd och blommor vaknar till liv, och Hardangerfjordens fruktträd står i full blom. Tack vare flera röda helgdagar i maj, av vilka nationaldagen den 17 maj är den största och roligaste, har norrmännen alla chanser att njuta av vårsolen.

Samtidigt får man nog hålla med om att våren inte är helt pålitlig. Visserligen kan man räkna med flera dagar som är tillräckligt varma för utepils (en kall öl utomhus), men det kan också hända att man vaknar upp till årets sista snöstorm.

Kläder efter väder

När det gäller vårkläder kan det vara klokt att vara beredd på det mesta. Medan du sätter på dig jackan och knyter skosnörena kan vädret mycket väl ha förändrats till det sämre. Eller till det bättre.

Särskilt i fjällen kan det slå om snabbt. Packa alltid ner ordentliga skor och varma kläder, oavsett hur det ser ut när du ger dig ut. Klä dig i lager och var beredd på både sol och regn. Som man säger i Norge, ull är gull.

När du är ute på stan är det en god idé ha ett paraply i väskan. Om du ska ut i naturen är det bättre att packa ner regn- eller vindjackan istället. Solglasögon är bra att ha och kom ihåg att använda solskyddskräm, särskilt i fjällen där det fortfarande kan ligga snö på marken. Den vita snön reflekterar solen, och det är lätt hänt att man blir solbränd.

Säsongens mat och dryck

Lamm är vanligt på våren i Norge, särskilt runt påsken. Andra vårdelikatesser är årets första potatis, sparris och vild vitlök. Det finns också gott om färsk fisk på vintern och våren, bland annat sill och den arktiska torsken som kallas skrei (en specialitet framför allt i Lofoten).

Närmare sommaren dyker rabarber upp, och på högtidsdagarna i maj bakas det tårtor av alla slag, särskilt i Fjord Norge.

Förr var det vanligt att man tömde vinterns skafferi på saltat kött och raspeball (en slags kroppkaka) under våren, och dessa rätter är populära än i dag.

Norges andra årstider

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen