Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Autumn
Silent Morning.
Photo: Erik Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Färgprakt med stormvarning

Hösten är lite som sommarens griniga lillebror. Men när han är på gott humör är han såklart världens bästa. Naturen ståtar med sin palett av rött, orange och guld, och bergen och skogarna är fulla av bär och svamp.

Hösten är den bästa tiden på året för långpromenader i frisk luft, och särskilt om du helst undviker vandringsturer i sommarvärmen.

Under hösten målas landskapet i gyllene färger och temperaturen sjunker långsamt i september, vilket betyder bra bär- och svampplockarväder. September och oktober kan visserligen vara regniga, ibland med riktigt ösregn

Längs Norges kust förekommer ofta höststormar i form av hårda vindar och skyfall, men låt inte det avskräcka dig. Så länge man håller sig på rätt sida av stormen – på ett mysigt café, en bra restaurang eller en trevlig pub – kan det vara riktigt underhållande och vackert att se på.

Det är också inomhus du hittar lokalbefolkningen när höststormarna dundrar förbi, så passa på att slå dig i slang med en norrman eller två.

Children playing with leaves in The Frogner Park
Frognerparken.
Photo: CH - Visitnorway.com
The Atlantic Road autumn storm
Atlanterhavsveien.
Photo: Steinar Melby
Newly harvested apples in basket
Farsund.
Photo: Marte Kopperud - Visitnorway.com
Døråldalen, Rondane, Oppland, Autumn, mountains, sky, clouds, water, grass
Døråldalen.
Photo: Anders Gjengedal - Visitnorway.com
Ad

Säsongens mat och dryck

På hösten pryds trädens nakna grenar med röda rönnbärsklasar, och på vissa ställen i Norge gör man rönnbärsgelé eller -sylt som serveras till vilt eller hjortkött. Längs fjordarna är det skördetid. Äpplen, päron och plommon brukar säljas längs vägkanterna och nästan alla har sina egna hemliga recept på äpplepaj, kakor och efterrätter med plommon.

Till skillnad från södra Norge infaller krabbsäsongen tidigt på hösten i landets västra delar. Det är en riktigt delikatess som serveras med vitt bröd, majonnäs, citron och sallad.

På hösten är det också vanligt med lamm och fårkött. Norges nationalrätt fårikål består av fårkotletter som lagas i en stor gryta med kål, potatis och hela pepparkorn. Fårikål har sin egen dag i kalendern och firas den sista torsdagen i september.

Så om du är i Norge den dagen behöver du inte fundera på vad du ska äta till middag.

Klä dig för norsk höst

Vind och regn kan göra hösten till en våt upplevelse, men du kan också ha tur och få det sista av sommarvädret, med sol och blå himmel. Det är svårt att  förutsäga vad du ska ha på dig, men det är en god idé att packa vind- och  vattentäta kläder.

Det är också bäst att klä sig i lager, helst i plagg av ull som hjälper till att  reglera temperaturen. Till skillnad från bomull skyddar ull mot regn, och håller dig varm och skön om du råkar ut för en regnskur.

Fångad av en stormvind

Tro det eller ej – många turister åker till Atlanterhavsveien på hösten för att uppleva de rasande stormar som piskar dramatiskt mot vägen vid havet.

10 saker norrmänen gör på hösten

Lorelou Desjardins kommer från Frankrike men flyttade till Norge år 2010. På sin blogg A frog in the fjord delar hon med sig av sina betraktelser om allt nytt man möter när man försöker anpassa sig till en ny kultur. Hon sätter helt enkelt ord på sina tankar om Norge och norrmännen. Här skriver hon om 10 roliga saker norrmännen gör på hösten. Här finns kanske något att ta efter för oss i Sverige?

Lorelou Desjardins

Foto: Privat

  1. Köper gummistövlar och går på kantarelljakt i skogen.
  2. Tänder ljus och gör om hemma så att det ska bli så "koseligt" (mysigt) som möjligt.
  3. Börjar ta "tran" (torskleverolja) en gång om dagen, skaffar långkalsonger och stickar ullplagg (mössa, handskar, halsduk).
  4. Slutar kolla väderrapporten på yr.no för att undvika en "det bara regnar"-depression.
  5. Försöker hitta nya vänner under årets mörkaste månader genom att börja med aktiviteter som stickning, kortspel och körsång.
  6. Räknar dagarna fram till den 21 december, när solen vänder och dagarna blir längre igen.
  7. Åker upp i skogen eller bergen för att beundra alla vackra höstfärger.
  8. Bokar biljetter till den internationella filmfestival (TIFF) i Tromsø i januari.
  9. Gör pumpasoppa och bjuder in vännerna på "høsttakkefest" (norrmännens version av Thanksgiving).
  10. Köper krabbor och bjuder in vännerna på "krabbefest". Alternativt åker till Sørlandet för att äta krabbor.

Lokalt väder och klimat

Under hösten faller temperaturen fortare i inlandet än vid kustområdena, ochtill slut är det varmare vid havet. Högst temperatur i september hittar man i yttre delen av Oslofjorden. På senhösten är det som varmast längst Rogalandskusten och i Hordaland i västra Norge.

Ibland ger hösten vika för vintern redan i oktober, men för det mesta tar vintern över i mitten till slutet av november. Hösten kommer tidigare till landets fjällområden och Nord-Norge, men annars är det inte lika stora skillnader mellan landets norra och södra delar på hösten som det är på våren.

Norges andra årstider

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad