Höst i Norge

En färgsprakande upplevelse

I september, oktober och november blir dagarna kortare, men samtidigt bjuder hösten på friskare luft och sprakande färger. I Norge är det lätt att kombinera utomhusaktiviteter med kulturupplevelser och god mat, även på en kortare weekendresa i storstäderna.

Väder och vind

Under hösten faller temperaturen fortare i inlandet än vid kustområdena, och till slut är det varmare vid havet.

Högst temperatur i september hittar man i yttre delen av Oslofjorden. På senhösten är det som varmast längst Rogalandskusten och i Hordaland i västra Norge.

Ibland ger hösten vika för vintern redan i oktober, men för det mesta tar vintern över i mitten till slutet av november. Hösten kommer tidigare till landets fjällområden och Nord-Norge, men annars är det inte lika stora skillnader mellan landets norra och södra delar på hösten som det är på våren.

Den norska hösten bjuder på stor variation i både temperatur och väder. I söder kan sommarvädret göra gästspel ända in i september och oktober, medan fjällen ofta fått snö i början av november. Det säkraste hösttecknet är trädens blad, som skiftar till vackert gula och röda toner.

Det norska ordet høst är precis som på svenska besläktat med skörd. Och det är ju årstiden då frukt och grönsaker plockas in och förädlas, och när jaktsäsongen drar igång – inte minst för vilt! De norska mattraditionerna bygger under den här årstiden på lokala råvaror som gärna får tillagas långsamt och omsorgsfullt till värmande rätter som passar bra i det lite ruggigare vädret.

Hösten är verkligen årets mest färgsprakande tid, med mängder av orangea, röda, gröna, bruna och gula nyanser. Det är som allra vackrast i fjällen, och många norska familjer passar på att vandra i berg och skog under höstlovet i oktober.

Och i norr börjar norrskenet dansa igen …

En tid för konst

Hösten är också som gjord för en härlig stadssemester! Det är dessutom högsäsong för kulturupplevelser av olika slag – med allt från konstutställningar och litteraturfestivaler till intima klubbkonserter med morgondagens popstjärnor. En skön promenad i en skulpturpark som badar i höstfärger går inte heller av för hackor.

Oslo har kommit att bli en av Europas mest spännande kulturstäder, med både det nya MUNCH-museet och Nasjonalmuseet – Nordens största konstmuseum! Trondheim och Trøndelag har tilldelats titeln European Region of Gastronomy – ett paradis för finsmakare med andra ord.

I Fjord Norge är Bergen känt för sitt rika konst- och musikliv och är dessutom porten till de magiska fjordarna, som den här tiden på året badar i vackra färger. I Nord-Norge börjar norrskenet nu dansa över himlen i Tromsø.  

Hösten handlar mycket om att vara tillsammans i en stuga, med varm choklad framför en öppen spis. En hög mysfaktor i form av "kos" blir allt viktigare i takt med att dagarna blir kortare och regnet börjar smattra mot fönstret.

Kläder efter väder

Precis som i Sverige kan höstvädret bjuda på alla slags överraskningar, från sol och blå himmel till regn och rusk. Det gör det svårt att planera i förväg vad man ska packa i resväskan, men det är alltid en god idé att ta med vind- och  vattentäta kläder.

Det är också bäst att klä sig i lager, helst i plagg av ull som hjälper till att  reglera temperaturen. Till skillnad från bomull håller ull dig varm och skön om du råkar ut för en regnskur. Läs mer om norsk ull.

Senaste väderprognosen

Se det senaste lokala vädret på Yr.no, som drivs av Meteorologisk institutt och public service-bolaget NRK. Ladda ner Yr:s väderapp gratis för iOS eller Android.

10 höstäventyr

Spana på stormar, vandra, bada bastu och njut av god mat. Den norska hösten bjuder på mängder av mys!

Höstäventyr

Stadssemester på hösten

Älskar du konst, mat och musik? Upplev kulturens högsäsong!

Höstens smaker

Det är skördesäsong, och skogarna är fyllda av bär, svamp och vilt.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor