Skip to main content

Hitta inspiration till drömbröllopet, och få den information ni behöver för att gifta er i Norge. Det vackra norska landskapet är den perfekta kulissen till en dag utöver det vanliga!

Ett bröllop kan ju se ut på många olika vis. Kanske är det en enkel historia med bara ni två, några få gäster, eller ett stort kalas med mängder av vänner och släktingar. Oavsett vilket finns det gott om vackra och unika platser i Norge som bara väntar på att stå värd för er stora dag. Scrolla ner för lite inspiration!

Det finns vissa formella krav som måste uppfyllas:

Att gifta sig i Norge

Äktenskapet är en mänsklig rättighet utan restriktioner kring etnicitet, nationalitet eller religion. Ni måste båda vara över 18 år och gifta er av egen fri vilja.

Den norska äktenskapslagen är könsneutral. Det innebär att samkönade par kan gifta sig i landet.

Både norska och utländska medborgare måste skicka en blankett till den norska skattemyndigheten för att säkerställa att de uppfyller villkoren för giftermål. Det kallas för prøvingsattest och motsvarar den svenska hindersprövningen.

Nordiska medborgare och utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd i Norge följer samma procedur som norska medborgare. Andra utländska medborgare måste lämna fler uppgifter. Läs mer här: Att gifta sig i Norge när båda parter är utländska medborgare.

Ceremonin måste hållas av en auktoriserad förrättare som behöver bokas i förväg. Alla kommuner har förteckningar över sådana. I kyrkliga vigslar är det allt som oftast en präst, och i borgerliga kan det vara en kommuntjänsteman. Kom ihåg att kolla om det tas ut en avgift för förrättaren och ceremonin.

Det här är bara en sammanfattning av informationen på Skatteetatens (norska skatteverket) webbsida. Där du kan läsa mer om vägen till äktenskap – steg för steg.  

Ställen att gifta sig på

Ni kan egentligen gifta er var ni vill så länge ni båda är på plats, ihop med en vigselförrättare och två vittnen. Här är en lista på bra platser för traditionella bröllop, utomhusvigslar och ceremonier på landet!

PS Kom ihåg att hotellen som nämns nedan kan bli fullbokade, så var ute i god tid för att få de datum ni vill ha.

1. Naturbröllop

I Norge finns mängder av härliga platser som passar utmärkt för en ceremoni utomhus, som stränder, fyrar och mysig skogsmiljö. Om ni båda är i god form kan ni hålla vigseln uppe på ett fjäll. Mäktigare start på livet som gifta är svårt att tänka sig!

Klippformationen Trolltunga vid Hardangerfjorden är en av Norges häftigaste naturattraktioner. En gång om året anordnar Ullensvangs kommun vigselceremonier med vacker violinmusik ute på klippan, ofta med kommunalrådet som officiant.

Du och dina gäster måste vara i hyfsat god form, för vandringen är 20 kilometer lång (tur och retur) och de 320 höjdmeterna tar 8-12 timmar att genomföra.

Tips: Både Trolltunga Active och Trolltunga Adventures erbjuder övernattning i bekväma fjällstugor i närheten av Trolltunga. Läs mer om att gifta sig på Trolltunga.

2. Historiskt bröllop

Du kanske inte är så sugen på en lång vandringstur?

Låt dig istället inspireras av en av de mest kända tavlorna i norsk konsthistoria, Brudfärden i Hardanger av Adolph Tidemand og Hans Gude.

Kyrkan i tavlan är inspirerad av den pittoreska kyrkan i Ullensvang. Det romantiska Hotell Ullensvang står gärna värd för ditt bröllop, och du får åka häst och vagn längs fjordstranden från kyrkan till hotellet.

Du kan också ha ceremonin i hotellets trädgård vid fjorden, eller på en av de idylliska öarna i fjorden om du vill ha samma fond som på den berömda tavlan.

Lite längre norrut i Fjord Norge, vid den fantastiska Hjørundfjorden, ligger det karaktäristiska Hotel Union Øye. Här har bergsklättrare, kungligheter och älskande par bott sedan 1891, och fått åtnjuta utsökt mat, god service och fjordmys. Håll er bröllopsfest på den här pärlan mitt emellan Sunnmørsalpene och den gnistrande fjorden. Boka för en natt eller hela helgen.

Hitta fler exklusiva och historiska hotell, som Bårdshaug Herregård här under:

3. Vitt bröllop

Drömmer du om att gifta dig i vitt? Välkommen in i en värld av snö och is – som gjord för ett magiskt vinterbröllop!

På Sorrisniva Igloo Hotel i Alta i Nord-Norge hålls både kristna och borgerliga ceremonier i ett iskapell. Det byggs från grunden av is och snö varje år, och får ett helt nytt tema och ny design varje gång.

I Nord-Norge kan ni också med lite tur få trä på ringarna under det magiska norrskenet!

En bit längre norrut ligger Snowhotel Kirkenes. Det är i sig inget traditionellt ställe att gifta sig på, men det går att boka hela ishotellet för bröllop. Hotellet har sängplatser för 40 gäster och i de närliggande stugorna kan ytterligare 40 gäster sova.

Norges sydligaste ishotell är Hunderfossen Snøhotell i Lillehammer, och i den mäktiga iskatedralen är det många par som sagt sitt ”ja” till varandra. I både hotellet och isbaren man mejslat fram troll och andra sagoväsen som känns igen ur norsk folktro.

Hotellet är omgivet av en vinterpark där du kan åka häst och vagn och ta del av gott om roliga aktiviteter får både unga och gamla. Det är helt enkelt ett magiskt vinteräventyr! Hotellet är öppet på vintern, från slutet av januari till början av mars.

Läs mer om snö- och ishotell i Norge.

4. Kyrkbröllop

De norska stavkyrkorna ligger ofta i små charmiga byar, och många av dem bjuder in till vigsel med öppna armar!

Här finns fler bevarade stavkyrkor än på någon annan plats på jorden, och de är fint dekorerade med träsnideri i en stil med anor ända från vikingatiden. I de här kyrkorna har pirriga par utbytt sina löften i hundratals år.

Ni kan gifta er i den 800 år gamla Eidsborg stavkyrka som ligger i vackert grönskande omgivningar vid Vest-Telemark Museum Eidsborg (bilden). På museet kan du om du vill hyra en traditionell norsk bruddräkt, en så kallad brudebunad. Fem kilometer från Eidsborg ligger det berömda Dalen Hotel, där ni kan hålla bröllopsfesten efter ceremonin. Dalen Hotel har vunnit en rad priser, bland annat som ett av de bästa historiska lyxhotellen i världen vid World Luxury Hotel Awards 2022.

Bara 4 kilometer utanför huvudstaden Oslo finns en annan vacker stavkyrka på Norsk Folkemuseum. Om ni bokar Gjestestuene kan ni hålla vigselceremonin i den medeltida stavkyrkan från 1200-talet alldeles intill.

Ni kan också gifta er i Gol stavkyrka eller Heddal stavkyrka. Är man inte bosatt i området får man betala en avgift för ceremonin och prästen.

Läs mer om Norges fantastiska stavkyrkor.

5. Bröllop på landet

Gyllene fält och doftande blommor. Om du vill samla hela tjocka släkten är en mysigt bröllop på landet ett perfekt val!

En herrgård har gott om utrymme och bjuder på stilfull miljö. Boen Gård i Kristiansand ligger idylliskt till vid ån och serverar utsökt gourmetmat.

Ni kan också ha er bröllopsfest på Hoel gård vid sjön Mjøsa, antingen utomhus i deras historiska trädgård (bilden) eller i den anrika balsalen.

I Nord-Norge kan ni boka gården Til Elise i närheten av Mo i Rana. Den kan stå värd för fester för mellan 45-90 gäster.

Bra att veta: Gårdarna har romantiska bröllopssviter där ni kan tillbringa er första natt som nygifta!

Det här är bara ett fåtal exempel, hitta fler lyxiga och lantliga ställen att gifta sig på.

6. Borgerlig vigsel

En borgerlig ceremoni är icke-religiös men fullt juridiskt bindande. I Oslo stadshus kan ni gifta dig framför Munchs målning Livet.

För att gifta er här kan ni boka upp till ett år i förväg, och senast 2 veckor innan det är dags.

Vigseln hålls i Munchrummet, och ni kan högst ha 30 gäster. Stadshuset ser till att rummet är dekorerat.

Läs mer på Oslo kommuns webbsida.   

Ni kan också gifta er i stadshuset i andra städer, som Kristiansand, Trondheim och Tromsø, för att nämna några.

De viktiga små detaljerna

Att planera ett bröllop kräver alltid en hel del arbete, men norska hotell och andra bröllopsvärdar sätter stor stolthet i att hjälpa till med att göra dagen oförglömlig.

De kan utforma menyn, och ge kunniga tips om blomdekorationer, musiker, häst och vagn, transport, bröllopsfotografer och mycket mer.

Kom ihåg att det inte går att styra över vädrets makter när ni gifter er utomhus. Det sägs att regn på bröllopsdagen innebär extra lycka – så ta med paraplyer och regnjackor för säkerhets skull!

Vi hoppas att du får ditt drömbröllop i Norge! Och kom ihåg att kärleken är fri här. Du får gifta dig med precis vem du vill!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor