Skip to main content

Norge – världens bästa resmål

År 2019 valde resemagasinet Vagabond Norge till världens bästa resmål med följande motivering: 

"Egentligen är det märkligt att vi inte reser mer till Norge än vi gör. Det finns många som sett fjordlandskapen i Nya Zeeland och letat naturens under över hela världen, men som aldrig satt sin fot i vårt västra grannland. Ändå finns något av det naturskönaste man kan finna precis runt hörnet. På praktiskt tågavstånd från Sverige. Så till alla er som fortfarande inte sett norska berg som stupar ner i havet, eller som undervärderar Oslo och istället ständigt drar till storebrorsan Köpenhamn när det vankas bortahelg på nära håll – nu är det dags att titta västerut”.

Men vart i Norge ska man egentligen åka? Nedan hittar du våra bästa förslag på norska platser, aktiviteter och sevärdheter månad för månad.

Januari: Norrsken och vinteraktiviteter

Ta tåget från Stockholm till Narvik i Nord-Norge och inled året med en norrskensresa. I Narvik kan du kombinera jakten på norrskenet med att åka skidor från de höga fjällen ner till de djupa fjordarna. Här kan du också åka snöskoter och testa isfiske. Är du ute efter ett större nöjesutbud rekommenderas en tur till Tromsø, som också är en klassisk norrskensstad. Resan till Tromsø tar cirka 4,5 timmar och du tar dig smidigast dit med buss.

Februari: Vintermarknaden i Røros

Besök den populära vintermarknaden i mysiga Røros, som också kallas Norges mathuvudstad. Marknaden anordnas en gång om året och bjuder både på lokalt hantverk och närodlade delikatesser. Staden är en av Norges hållbara turistorter. Det innebär att orten jobbar systematiskt för att minska turistindustrins negativa effekter och tar extra bra hand om turister och den unika kulturen. Røros ligger ett stenkast från den svenska gränsen och du tar dig lätt dit med buss eller bil.

Mars: Längdåkning i toppklass

Åk längdskidor i Norges vackra natur. Liksom i Sverige är längdskidåkning omåttligt populärt under vintersäsongen. Det ligger flera stora och välpreparerade spårsystem nära den svenska gränsen. På skidorter som Skeikampen, Trysil och Lillehammer har du möjlighet att åka längdskidor i toppklass. Efter turen kan du passa på att avnjuta en nygräddad våffla, som serveras på nästan alla norska skidorter, eller någon lokal norsk delikatess.

April: Utförsåkning och toppturer

Passa på att tillbringa påsklovet med familjen i grannlandet. Bor du på svenska västkusten har du bara 4,5 timmar i bil till norska Norefjell, som därmed faktiskt är Göteborgs närmsta högfjällsområde. Du kan också åka till orter som Hafjell och Kvitfjell på cirka 5,5 timme, eller kombinera semestern i Sälen med ett besök i närliggande Trysil. Om du är mer äventyrligt lagd erbjuder Norge oslagbara möjligheter till unika toppturer (innehåll på engelska) - åk skidor från fjälltopparna ner till fjordarna.

Maj: Roadtrip när träden står i blom

Upptäck Norge med bil. En roadtrip på de norska vägarna är ett utmärkt sätt att uppleva de bästa vårt grannland har att erbjuda. I Norge finns 18 nationella turistvägar som omfattar totalt 2 136 kilometer. Vägarna bjuder på vacker natur och mängder med sevärdheter längs vägen. Hardangerviddas och Hardangers nationella turistvägar är perfekta i maj, då vattenfallet Vøringfossen är som mest levande och fruktträden står i fullaste blom.

Juni: Golf under midnattssolen

Upplev midnattssolen i Nord-Norge när den lyser som starkast under juni månad. På vissa platser går faktiskt inte solen ner på hela fyra månader. Så varför inte passa på att uppleva naturfenomenet samtidigt som du spelar en runda golf? Lofoten Links i Lofoten har flera gånger blivit utsedd till en av världens vackraste golfbanor av Svensk Golf. Pegga upp runt midnatt och var med om en oförglömlig upplevelse. Om du föredrar skidor framför golf så finns det faktiskt möjlighet till sommarskidåkning på platser som Jotunheimen, Stryn och Sognefjord.

Juli: Norsk festivalsommar

Ta del av alla norska sommaraktiviteter. Vill man uppleva det norska festivallivet rekommenderas bland annat ett besök på Øyafestivalen i Oslo och Slottsfjell i Tønsberg. Juli månad är också en av de bästa när det kommer till friluftsaktiviteter som fiske och cykling. Tack vare den varierade naturen gör du cykelsemestern så utmanande du vill.

Augusti: Upplev Norge med tåg

Ta tåget från Oslo till Bergen längs den natursköna Bergenbanen. Har du lite extra tid över rekommenderas också en avstickare på Flåmsbanan till den mysiga byn Flåm. Väl framme i Bergen finns mängder med aktiviteter och sevärdheter att ta del av. Norges näst största stad ligger på västkusten med närhet till både havet och de omgivande bergen. Nere vid havet ligger den UNESCO-skyddade hansahamnen Bryggen där du kan handla färsk fisk på den populära fiskmarknaden. I månadsskiftet augusti-september anordnas också Bergens populära matfestival, som lockade närmare 40 000 besökare förra året.

September: Gå på tur

Vandra i de norska fjällen. I september brukar vädret ännu vara stabilt, men du har mer lugn och ro i vandringsspåren. För den äventyrslystne rekommenderas en tur till spektakulära Trolltunga. Bergsformationen sticker ut 700 meter över Ringedalsjön och lockar turister från hela världen. Vandringen till Trolltunga kan dock vara väldigt krävande. Det är därför viktigt att läsa på om säkerhetsrekommendationerna och att ha med sig nödvändig utrustning. Hyr gärna en lokal guide för en extra fantastisk upplevelse. 

Oktober: Ålesund med omgivningar

Upptäck Ålesund med sin speciella jugendarkitektur. Det är också en perfekt utgångspunkt för naturupplevelser som UNESCO-skyddade Geirangerfjorden och Sunnmørealperna. En roadtrip på den spektakulära Atlanterhavsvegen kan också rekommenderas. Atlanterhavsvegen är en av Norges nationella turistvägar och binder samman de många öarna i den vackra skärgården. Passa också på att ta turen ut till Alnes fyr på ön Godøya.

November: Kulturupplevelser i Lillehammer

Tänk på miljön när du reser. Lillehammer är en av Norges hållbara destinationer, vilket innebär att man arbetar systematiskt på att minska turistindustrins negativa effekter. Besök det miljömedvetna friluftsmuseet Maihaugen, ta en promenad i den gamle författaren Bjørnstjerne Bjørnsons trädgård och upplev stadens kulturarv och lokalproducerade mat. Ett besök i Lillehammer är en unik upplevelse och med tåg tar det knappt två timmar att ta sig hit från Oslo.

December: Weekend i Oslo

Res till Europas miljöhuvudstad. I början av året utsåg Europeiska kommissionen Oslo till Europas miljöhuvudstad 2019. Så varför inte avsluta året med en weekendresa till den gröna huvudstaden? Norges största stad har blivit en riktig metropol med kulturupplevelser runt varje hörn. Ta en tur på Operahusets tak, gå i författaren Edvard Munchs fotspår och njut av mat i toppklass på någon av Oslos restauranger. Den norska huvudstaden växer så det knakar och har under senare år blivit uppmärksammad för sin spännande arkitektur. Dessutom finns det enorma friluftsområden och vacker natur inom nära räckhåll.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor